Na snazi zabrana napuštanja mjesta prebivališta, kretanje uz propusnice samo za nužne potrebe

Kroz sustav e-Građani moći zatražiti i izdati digitalna e-Propusnice.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Od ove zabrane postoje iznimke koje se navode po kategorijama, a za iste je potrebna ovjerena propusnica.

-  Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja 
-  Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe 
-  Izvješćivanje javnosti
-  Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće
-  Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19
Za gore navedeno propusnice izdaju odgovorne osobe u pravnoj osobi – poslodavci.

-  Stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
Za gore navedenu potrebu, propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine.

-  Iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
Za gore navedenu potrebu (za stanovnike Velike Gorice), propusnicu izdaje Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice.
Propusnice koje izdaje Stožer, moći će se podignuti (uz opravdani razlog) danas od 16:00 sati i svakog sljedećeg dana od 8:00 do 20:00 sati u prostoru gradska uprave, Trg kralja Tomislava 34. Takva propusnica moći će se dobiti isključivo za opravdane potrebe(dostava hrane, potrepština ili lijekova članovima obitelji koji nisu u mogućnosti samostalno obaviti isto, a nalaze se u drugoj jedinici lokalne samouprave) i to u trajanju jednog dana.

Zbog brojnih upita građana dodatno ističemo kako se zabrana napuštanja mjesta prebivališta odnosi na činjenicu napuštanja granica grada.

Dakle, stanovnici svih naselja mogu, za sada, nesmetano prometovati unutar svojih i drugih naselja na području Velike Gorice. Jasno, uz poštivanje svih prije donesenih higijenskih mjera.

Za obradu zemljišta, za sadnju vrta i sve ostale poljoprivredne radove ukoliko se vaše zemljište nalazi van područja grada velike Gorice moguće je dobiti propusnicu od gradskog stožera. Tu propusnicu moraju dobiti sve osobe koje idu raditi te poljoprivrede radove. Propusnice mogu dobiti i poljoprivrednici koji nemaju registrirani OPG.

Stožer civilne zaštite opetovano apelira na građane da propusnice traže elektroničkim putem. Obrazac je potrebno ispuniti i poslati na mail adresu: stozer.czvg@gorica.hr.

Propusnica (Word)

Propusnica (PDF)