Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez plana

I Velikogoričani poručili "ne" spalionici u Resniku

Resnik
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
06.08.2014.
u 07:30

Osam mjesnih odbora te članovi udruge Akcija za Turopolje podržali Resničane u borbi protiv spaljivanja otpada

Uz Resničane, u podršci protiv planirane i najavljene gradnje spalionice, kojom u Gradu Zagrebu namjeravaju riješiti problem otpada i zamijeniti odlagalište na Jakuševcu, stali su i Velikogoričani okupljenu u udrugu Akcija za Turopolje.

Uz njih podršku za veliko ne spaljivanju otpada u najavljenoj spalionici koja bi, prema planu, trebala biti smješteno uz samu granicu s Velikom Goricom, dalo je i osam mjesnih odbora tog osmog po veličini grada Hrvatske, a kako doznajemo protiv spalionice je i Plemenita općina Turopoljska.

Čeka se mišljenje gradonačelnika

– Tražili smo od gradonačelnika Dražena Barišića da nam se izjasni kakav je njegov stav o samoj spalionici, a odgovor ćemo, kako je to najavljeno, dobiti tijekom ovog tjedna. Apsolutno smo protiv spalionice jer to nije način rješavanja ovog problema i suprotan je europskim direktivama – poručili su iz udruge Akcija za Turopolje.

Među glavnim razlozima protivljenja spaljivanja otpada, kako poručuju Velikogoričani, jest i činjenica da će se zagađenje najviše vjetrom proširiti na sjeveroistočni dio grada, ali i na potencijalni ornitološki zaštićeni zavičaj rijeke Save na velikogoričkom području.

Trpjeti će ispušne plinove

Među glavnim argumentima je i to da se svi planovi i odluke donose bez utvrđenog i razrađenog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, a da će bez svih utvrđenih elemenata i načina na koji se ovaj problem doista trebao riješiti Velikogoričani ponovno biti žrtve te da će morati, baš kao i u slučaju s Jakuševcem, trpjeti ispušne plinove.

– Podržavamo sve napore Udruge UZOR Resnik u sprečavanju ovog iznimno opasnog projekta stvaranja novog, još goreg Jakuševca u Resniku, i provođenja partikularnih interesnih grupacija unutar i izvan granica Republike Hrvatske – poručili su članovi udruge Akcija za Turopolje.

>> Resničani ispred Skupštine: nećemo spalionicu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:00 06.08.2014.

Hm, budući da se vlasnik Zagreba, gospodin Gradonačelnik ponaša kao faraon i u interesu smetlarskog lobija, pa sve odluke donosi preko koljena, ljudi čija će pluća biti testeri za zagađenje zraka iz spalionice, polako ali sigurno dižu svoj glas. Nigdje na svijetu ne postoji običaj, da kad gradiš opasno postrojenje, a spalionica to je, - susjede ništa ne pitaš i još im lažeš. A ovdje nije riječ samo o spalionici, nego i o smetlištu, opasnom kućnom otpadu, kompostani, građevinskom otpadu i sličnim gadarijama i to - SVE NA JEDNOM MJESTU. To nigdje u svijetu nije još na ovakav način izgrađeno, nego su takve stvari disperzirane na različitim dijelovima grada, da se građani jednog dijela grada ipak ne truju koncentrirano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije