RAT U UKRAJINI

Vojni analitičar otkrio dvije bitne slabosti ukrajinskih snaga

12.06.2023 u 08:02

Bionic
Reading

Proteklog vikenda ukrajinski predsjednik Zelenski potvrdio je da je počela protuofenziva, no njen početak prema ruskim izvještajima nije bio najuspješniji. Marinko Ogorec, vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica, smatra da je u ovom trenutku još prerano za procjene.

'Samo rušenje brane bilo je očito ružno iznenađenje za Ukrajinu, morali su izdvojiti dio svojih snaga za pomoć stanovništvu, a to je omogućilo Rusima da skrate bojišnicu za 200 do 300 kilometara jer je sve južno od brane neprohodno i to im je omogućilo da povuku svoje snage koje su branile taj prostor na dijelove koji su intenzivnije izloženi ukrajinsko ofenzivi', rekao je Ogorec na Hrvatskom radiju.

Prema britanskim izvještajima, Ukrajinci se pokušavaju probiti na četiri pravca bojišta. Ukrajina je ovog vikenda uspjela osloboditi tri sela, a razmijenjeno je i 200 zarobljenika. Rusi pak tvrde da Ukrajinci imaju velike gubitke. Ogorec kaže da se radi o sitnim i očekivanima uspjesima, no da većih uspjeha zasad nema ni s jedne strane.

Međutim, ističe kako se u ovom trenutku pokazuju bitne slabosti kod Ukrajinaca.

'Jedna od slabosti je što obuka na zapadnoj tehnici očito nije bila dovoljna, bila je ubrzana. Drugo, u napadnim djelovanjima morate ostvariti integriranu bojišnicu, a Ukrajinci to ne mogu jer nemaju zračnu komponentu. Pokazuje se da je zračna komponenta u ovom slučaju jako bitna, dok kad imate obrambena djelovanja onda su zemljaski protuzračni sustavi dovoljni', pojasnio je vojni analitičar.

  • +20
Rat u Ukrajini 26.05.2023. Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

'Vrijeme radi za Ukrajinu'

Gordan Akrap, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, ističe kako Ukrajina od prvog dana ruske agresije ima svu neophodnu pomoć kako bi osposobila svoje oružane snage za obranu, što najvjerojatnije uključuje i razmjenu podataka izvještajno-sigurnosne naravi. Otkrio je zašto Ukrajinci neće svoju Oluju izvesti na način kako su je Hrvati izveli za vrijeme Domovinskog rata.

'Ukrajinci imaju svoju Oluju i izvest će je na način kako to njima treba, ali u potpuno drugačijem kontekstu. Smisao je isti, oslobađanje okupiranih dijelova države. Kod nas smo imali takvu međunarodnu poziciju da smo bili ograničeni vremenom i prostorom. Sam sam bio na sastancima kad je rečeno da mora biti brzo i bez puno krvi. Ukrajinci nemaju takva oganičenja. Vrijeme radi za Ukrajinu. Ova operacija oslobađanja trajat će duže vrijeme. Još ne vidim da su aktivirali svoje najbolje snage', rekao je Akrap.

Vjeruje kako trenutne aktivnosti neće biti glavni pravac napada.

'Još uvijek je na sjevernom dijelu okupiranog područja relativno mirno. Kad Ukrajinci razviju svoje snage, naravno zahvaljujući obavještajnim podacima koje će steći sami i uz pomoć saveznika, oni će nastaviti svoje aktivnosti', rekao je Akrap.