Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna baština

Započeo je 5. festival drvenih kapela

Festival drvenih kapela
Foto: Promo
1/8
30.06.2023.
u 14:44

Festival drvenih kapela već petu za redom godinu dovodi publiku i glazbenike u preko 300 godina stare prostore drvenih kapela, najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica

Peti festival drvenih kapela Sancta Barbara održava se od 25. lipnja do 2. srpnja u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Ključić Brdu, Starom Brodu, Donjem Podotočju i Velikoj Gorici.

Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je čuvaru tradicijske kulturne baštine, nedavno preminulom Božidaru Škofaču. U lanjskom festivalskom programu „Zestenek pri Škofačevi iži“, održanom u Etno selu Škofač, predstavljena je jedna od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj koja danas broji više od 5000 eksponata i zaštićeno je kulturno dobro RH. U okviru programa predstavljen je i dio slikarskog opusa Božidara Škofača, a jedna od njegovih živopisnih slika krasi ovogodišnji vizual obljetničarskog izdanja Festivala drvenih kapela Sancta Barbara.

Na otvorenju Festivala, Kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki bila je premala primiti svu publiku zainteresiranu za koncert sjajnog Zagrebačkog tamburaškog kvarteta.

I druga Kapela sv. Barbare po kojoj je Festival drvenih kapela dobio ime – ona u Brestu Pokupskom – unatoč kiši bila je dupkom puna publike privučene fortepianom, replikom instrumenta iz Mozartovog vremena, u izvedbi Terezije Cukrov.

U nastavku programa Festival predstavlja mlade hrvatske graditelje instrumenata – Pavla Severa i Zlatka Pavlinića – na čijim će instrumentima muzicirati Igor Paro, barokna lutnja i Egon Mihajlovič, čembalo. Koncert će se održati u Starom Brodu, u Kapeli sv. Martina ovjenčanoj najvišim europskim priznanjem na području zaštite i očuvanja kulturne baštine – nagradom Europa Nostra 2017. godine.

Festivalski program ugostit će i sjajnog gitaristu Srđana Bulata u Ključić Brdu, kao i slovenske glazbene goste Domena Marinčiča, viola da gamba i Tomaža Sevšeka, čembalo Ateliera Pavlinić u Buševcu.

Promjene u festivalskom programu zbog kiše

U zadnjem dijelu festivalskog programa došlo je do izmjena zbog vremenskih neprilika. Najavljeni koncert festivalskog ansambla Capella Lignum održat će se u subotu, 1. srpnja u 18 sati u Kapeli ranjenog Isusa u Velikoj Gorici. Popularno festivalsko ladanje ispred 100-godišnje Hiže Valentine u Donjem Podotočju odgođeno je za nedjelju, 2. srpnja u 19 sati. Nastupit će jazz Trio Valerije Nikolovske.

 

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA  DRVENIH KAPELA

Sancta Barbara

25. 6. – 2. 7 . 2023.

Velika Mlaka, Brest Pokupski, Buševec, Ključić Brdo,

Stari Brod, Donje Podotočje, Velika Gorica

 

Nedjelja / 25. lipnja / 20.00 - otvorenje:

Kapela sv. Barbare - Velika Mlaka

Zagrebački tamburaški kvartet

 

Utorak / 27. lipnja / 20.00

Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski

Terezija Cukrov, fortepiano

 

Srijeda / 28. lipnja / 20.00

Kapela sv. Martina – Stari Brod

Predstavljanje mladih hrvatski graditelja instrumenata

Pavla Severa i Zlatka Pavlinića

Igor Paro, barokna lutnja

Egon Mihajlovič, čembalo

 

Četvrtak / 29. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Pavla II – Ključić Brdo

Srđan Bulat, gitara

 

Petak / 30. lipnja / 20.00

Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec

Domen Marinčič, viola da gamba

Tomaž Sevšek, čembalo

 

Subota / 1. srpnja / 18.00

Kapela ranjenog Isusa – Velika Gorica

Festivalski ansambl Capella Lignum

 

Nedjelja / 2. srpnja / 19.00

Hiža Valentina – Donje Podotočje

Ladanje povodom 100-te obljetnice izgradnje hiže

Trio Valerije Nikolovske

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije