Omiljeni gorički svećenik

FOTO: Park kod Milenijskog križa nosi ime Josipa Frkina

Na 13-tu godišnjicu smrti mons. Josipa Frkina odana je zahvalnost omiljenom velikogoričkom svećeniku imenovanjem parka u središtu grada njegovim imenom
DSC_3077

Park kod Milenijskog križa od danas ima novo ime. Na 13-tu godišnjicu smrti mons. Josipa Frkina odana je zahvalnost omiljenom velikogoričkom svećeniku imenovanjem parka u središtu grada njegovim imenom. Park oko Milenijskog križa odabran je jer je upravo mons. Frkin bio osoba koja je inicirala gradnju istog, koji je postavljen u znak zahvale Kristu i Djevici Mariji što su čuvali Veliku Goricu od ratnih razaranja u Domovinskom ratu.

Mons. Josip Frkin u župi Navještenja Blažene Djevice Marije stolovao je 26 godina; od 1981. do umirovljenja 2007. kada je proslavio i zlatnu misu. Preminuo je 11. srpnja 2010. u 53. godini svećenstva. O mons. Frkinu u Velikoj Gorici njegovi župljani i danas govore s veliki poštovanjem, jer za njegova vođenja ove župne zajednice obnovljena je župna crkva Navještenja BDM, župna kuća te izgrađen pastoralni centar Nazaret.

Budući da se mons. Frkin zavjetovao kako će hodočastiti u Mariju Bistricu ako Velika Gorica bude pošteđena ratnih razaranja, 1992. s 400-tinjak župljana zaputio se u Mariju Bistricu. Hodočašće se održalo do današnjih dana, te vjernici Velikogoričko-odranskog dekanata svake prve subote u rujnu hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj, čime i dalje čuvaju uspomenu na dobrog svećenika.

-Za mons. Frkina može se reći kako je bio pravi voditelj žive crkvene zajednice u kojoj je ostavio duboki trag- kazali su nam mnogi Goričani koji su se predvečerje utorka okupili u parku kod Milenijskog križa koji od danas nosi ime Park Josipa Frkina.

A čast da svečano otkriju tablu novog parka pripala je gradonačelniku Krešimiru Ačkaru koji se prisjetio brojnih susreta s mons. Frkin, čije riječi slijedi i danas te bratu fra Vatroslavu, kojem je bilo izrazito drago što uspomena na njegova brata i dalje žive među Velikogoričanima.

Događanja
Velika Gorica