Oni su najbolji robotičari svijeta

FOTO: Velika Gorica ima svjetske prvake; Antonio, Dora i Ivan Dijanić ponos grada

Iza Dijanića su u Francuskoj ostale svjetske velesile poput Njemačke, Kine, Japana, Irana, čije ekipe imaju podršku jakih svjetskih korporacija
DSC_4214

Početkom srpnja u francuskom Bordeauxu održan je World RoboCup 2023 koji je okupio sve najbolje svjetske robotičare.

U tako jakoj konkurenciji Antonio, Dora i Ivan Dijanić, pokazali su svijetu kako se može biti uz bok daleko jačim i bogatijim zemljama, jer Dijanići su u jakoj konkurenciji osvojili prvo mjesto u kategoriji Rescue Maze. Iza Dijanića su u Francuskoj ostale svjetske velesile poput Njemačke, Kine, Japana, Irana, čije ekipe imaju podršku jakih svjetskih korporacija, čime je ovaj uspjeh još veći i vredniji.

Na postignutom rezultatu čestitao im je i gradonačelnik Krešimir Ačkar i pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić.

-Ovaj vaš uspjeh je natprosječan za ove naše lokalne okvire. Na tome vam mogu samo iskreno čestitati. Vi i vaši roditelji najbolje znate koliko je to ulaganja i truda, ali i investicija koje ste morali odraditi da bi došla do ovoga gdje ste sada. Vaša kvaliteta nije slučajna, ona je produkt mukotrpnog rada, zalaganja i talenta. To je vrlo često rijetkost, no vama je i to pošlo za rukom.- kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar uz poruku;

-Vi ste ponos naše Velike Gorice. Nemojte stati na tome- poručio je Ačkar, koji je mlade robotičare nagradio s po 500 eura.

Mladi robotičari gradonačelnika Ačkara i pročelnicu Krunić Lukinić upoznali su i s radom robota, koji ih je odveo na svjetski tron.

-Mi smo se natjecali u kategoriji Rescue Maze, odnosno u kategoriji gdje robot spašava ljude u labirintu. Robot se u labirintu susreće s brojnim preprekama, a na početni položaj se treba vratiti za 8 minuta. Nama je za to trebalo otprilike 4 minute i imali smo najbolje prolazno vrijeme- kazala je Dora.

Prednost Dijanića u odnosu na ostale ekipe bila je činjenica kako su oni svoj robot izradili sami. To je bio i odlučujući korak prema pobjedi.

-Svi dijelovi koji se nalaze na ovom robotu sami smo printali na 3D printeru, a ove smo se godine osudili i sami napraviti elektroničku pločicu- otkrio je Ivan, dok je najstariji među Dijanićima kazao kako je poznavanje robota od krucijalne važnosti na ovom natjecanju.

-Natjecanje traje četiri do pet dana i zadaci se stalno mijenjaju, dok su labirinti su sve teži i teži. Budući da se stalno nalazite u novim situacijama morate se prilagoditi tome. Upravo u poznavanju robota pokazali smo se najboljima, jer mi znamo popraviti svoje robote. Iranski robot je prvog dana bio prvi, a naš drugi. No, kako je natjecanje išlo kraju, pokazalo se tko zna programirati i na vrijeme reagirati. E tu smo mi pokazali našu snagu i znanje- pojasnio je Antonio.

Događanja
Velika Gorica