Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

FOTO: Velika Gorica se priključila Danu mimoza. Ključ je u prevenciji

Ova humanitarna akcija organizirana je u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Ligom protiv raka Zagrebačke županije, Veleučilištem Velika Gorica, Turističkom zajednicom Zagrebačke županije te Gimnazijom Velika Gorica
DSC_5219

Danas obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka maternice, a od 22. do 28. siječnja 2024. traje Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj je podsjetiti da damo prioritet zdravlju i edukaciji o prevenciji raka vrata maternice i poduzimamo korake za smanjenje rizika od ovog raka.

Obilježavanju se već godinama pridružuje i Velika Gorica, gdje je danas organizirana prigodna prodaja mimoza.

-Ovom akcijom želimo potaknuti i osvijestiti građanstvo o važnosti cijepljenja protiv HPV-a koji je najčešći uzročnik raka grlića maternice te nekih drugih bolesti. Odaziv građana je dobar kao i svake godine, no mi nažalost imamo nešto manje mimoza za prodaju, no vjerujem kako će svi ponijeti kući barem jednu grančicu- kazala je prodekanica Veleučilišta Velika Gorica Sanja Kalambura uz poruku;

-Ne izbjegavajmo preventivne preglede, to prvenstveno treba osvijestiti kod mladih, jer taj prijenos HPV-a je kod mladih vrlo čest i izražen.

Akciju je podržao i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istaknuo bitnost prevencije.

-Ovime dajemo podršku svima onima koji su se u životu morali suočiti s ovakvom opakom i teškom bolešću. Ovaj dan je nešto hvalevrijedno i to nam mora ostati tradicija, kako bi ukazivanjem na prevenciju došlo do što manje slučajeva s neželjenim ishodom- poručio je Ačkar, dok je zamjenik župana Ervin Kolarec zahvalio svima koji su se odazvali i podržali ovu akciju.

Događanja
Velika Gorica