Novosti Sport Događanja

Ministar Bačić u posjeti: Gorica prvi grad kojem je državna imovina predana na upravljanje, dodijeljene i četiri modularne kućice za potresom pogođene obitelji

31.01.2024. / Ivana Ćurić

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine g. Branko Bačić gostovao je danas u radnom posjetu Gradu Velikoj Gorici. Na sastanku s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom potpisan je Sporazum o dodjeli modularnih mobilnih kućica za stambeno zbrinjavanje sugrađana čije su nekretnine stradale u potresu. Uz to, gradonačelniku Ačkaru ovom je prilikom ministar predao predmete državne imovine o kojima će dalje odlučivati Grad Velika Gorica, a na temelju novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama državnom imovinom koji je na snagu stupio početkom ove godine. Time je Velika Gorica prvi grad u Hrvatskoj kojem je državna imovina predana na upravljanje.

-Želim se zahvaliti potpredsjedniku vlade i ministru Bačić kako na samoj posjeti tako i na realizaciji svega čemu smo svjedočili. To su dvije uistinu bitne teme za Veliku Goricu. Obnova nakon potresa i upravljanje državnom imovinom u jedinicama lokalne uprave. Drago mi je da će četiri obitelji koje ne ostvaruju pravo na obnovu nakon potresa dobiti energetsku kućicu i da smo iznašli rješenje za te obitelji da nisu ostale bez rješenja. Obitelji u Kozjači, Dubrancu i Cerovskom vrhu, dok je u Mraclinu četvrta kuća dovršena-rekao je gradonačelnik Ačkar nakon radnog sastanka.

S ministrom se razgovaralo i o drugim bitnim temama od važnosti za Veliku Goricu, formiranju nove poslovne zone Kušanec, zatim zgradi na Trgu kralja Tomislava gdje se planira prebaciti Centar za djecu, mlade i obitelj i Crveni križ, zatim o prometnicama u vlasništvu države kada govorimo o formiranju radne zone Meridian16 i Vukovinsko polje.

-Na upravljanje je Velika Gorica dobila 45 predmeta kojima ćemo raspolagati, do sada smo morali ići u Ministarstvo kako bismo to riješili, sada ćemo njima mi upravljati, tu je i projekt škole u Kurilovcu i drugi važni projekti za razvoj našega grada-dodao je Ačkar.

Ministar Bačič istaknuo je odličnu suradnju s Gradom Velikom Goricom u okviru realizacije postpotresne obnove.

-Ovo je naš peti sastanak u godinu dana, na tim sastancima pratimo realizaciju pospotresne obnove. Sukladno našim dogovorima svih 26 obitelji/građana obnovilo je kuće ili su u fazi  izgradnje ili nabave izvođača za obnovu. Za sve njih smo ili proveli obnovu ili ponudili zamjensko rješenje. Mobilne visokoenergetske kućice raspoređujemo po potrebi i svi oni koji žele, a u kontejneru su, možemo ih zamijeniti s kućicom od 25 kvadrata koja predstavlja prijevremeno rješenje dok im ne izgradimo novu kuću ili konstrukcijski obnovimo kuću - rekao je ministar Bačić.

Druga važna tema bila je državna imovina koja je ovom prilikom prepuštena na upravljanje Gradu Velikoj Gorici. Radi se o 45 zahtjeva fizičkih i pravnih osoba podnesenih prema Ministarstvu.

-Što se tiče rješavanja zahtjeva Grada Velike Gorice za česticama koje su u vlasništvu RH ,svi zahtjevi koje je gradonačelnik istaknuo mi ćemo ih riješiti u narednom periodu, na način da smo donijeli novi zakon koji je na snazi od 1. siječnja čime je izvršena funkcionalna i financijska decentralizacija u upravljanju državnom imovinom, pa smo prepustili upravljanje tim nekretninama gradovima i županijama. Prvi grad u Hrvatskoj kojem prepuštamo naše predmete je upravo Velika Gorica kojem smo predali 45 zahtjeva fizičkih i pravnih osoba podnešenih u Ministarstvu. Uvjeren sam da će Grad ubrzati raspolaganje tim nekretninama na području Grada Velike Gorice-rekao je ministar.

-Mi ćemo i dalje surađivati, pratiti tijek obnove na području Velike Gorice, osim imovine privatnih kuća, i vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati s Gradom Velikom Goricom - zaključio je ministar Bačić za posjeta našem gradu.

Podijeli