preskoči na sadržaj

Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica

 > Naslovnica
Vijesti

PUTUJUĆA IZLOŽBA 101 LICE ZAVIČAJA U SRCU GLAGOLJICE

Autor: Sara Vrbanc, 18. 3. 2024.

U sklopu eTwinning projekta 101 lice glagoljice (4) organizirana je putujuća izložba učeničkih radova na temu 101 LICE ZAVIČAJA U SRCU GLAGOLJICE. U ovoj aktivnosti sudjeluje devet partnerskih škola iz Zagreba, Velike Gorice, Rakovca pored Vrbovca, Slavonskog Broda, Vrbovskog, Sibinja, Križevaca, Splita i Dikla. Izložba je počela u veljači 2024., a prema dosad prijavljenim školama trajat će do listopada 2024.

 

eTwinning projekt 101 lice glagoljice aktivan je četvrtu godinu zaredom, a proizišao je iz istoimene izvannastavne aktivnosti koju u OŠ Kajzerica u Zagrebu provodi učiteljica hrvatskoga jezika Stanka Svetličić od 2017. godine. U projekt je ove godine uključeno 26 škola iz Hrvatske, jedna škola iz Švedske i jedna iz Turske. Različitim aktivnostima u suradnji s projektnim partnerima širi se ljepota glagoljice i čuva hrvatska kulturna baština i identitet. Polaznici 101 lica glagoljice sudjeluju u natjecanju GlagoMatika od početka nastanka ove igre autora Tomislava Beronića, posjećuju važna središta hrvatske glagoljice, uspješno ostvaruju odlične rezultate na međunarodnom  Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije, šestaši odlaze na Malu glagoljsku akademiju u Roč. Glagoljica je sredstvo koje spaja učenike i nastavnike, razvija nova prijateljstva i uči nas graditi na dobro utvrđenim temeljima koji su nam ostavljeni u naslijeđe. 

Tako i izložba 101 lice zavičaja u srcu glagoljice  ima za cilj pokazati ljepote zavičaja svake prijavljene škole kroz pero i kist glagoljice.

Izložba je započela u tjednu u kojem se obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva,  19. ožujka 2024. u Osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu. Nakon dvotjednog postava u školi na Kajzerici djela naših malih glagoljaša nastala pod vodstvom mentorice i autorice koncepta izložbe Stanke Svetličić otputovala su u Osnovnu školu Eugena Kumičića u Veliku Goricu, te će svoj put nastaviti do svake ustanove koja se prijavila za sudjelovanje u izložbi.

Glagoljaši iz velikogoričke OŠ Eugena Kumičića (učenici 3.a i 7.a) s učiteljicom Renatom Cvetko svoj su zavičaj prikazali kroz dva prekrasna turopoljska motiva – podgutnicu i poculicu koje su ukrasili glagoljičnim slovima.Učenici su radili flomasterima i temperama na crnoj podlozi. Iako su učenici iz OŠ Eugena Kumičića ove godine prvi puta sudionici projekta vrlo su brzo naučili glagoljska slova, a okušali su se i u GlagoMatici - natjecanju u poznavanju glagoljskih brojeva. Izložba se mogla pogledati u prostorima škole do petka, 15. ožujka 2024.

Poculica je pokrivalo glave udatih žena. Odmah poslije vjenčanja mladoj su se sneji pletenice omotavale oko punteka na zatiljku i kosa se pokrivala poculicom – turopoljskom ili posavskom halbicom i preko svega se stavljala peča (marama).

Podgutnica je rubac ili ukrašena vrpca koja se vezala pod vratom, odnosno - pod gutom, odakle i naziv „podgutnica“, te je u Turopolju nalazimo kao ukrasni dodatak odjeće, danas narodne nošnje, kao i dio odore vojnika turopoljskog banderija.

Nakon naše škole putujuća izložba nastavlja svoj put do PŠ Rakovec u blizini mjesta Vrbovca.








Info
 
E dnevnik

Dragi učenici, korisničko ime i lozinku dobit ćete kod svoje učiteljice ili razrednice.

Dragi roditelji, za uslugu eGrađani obratite se u najbližu poslovnicu FINE.

Priloženi dokumenti:
STATUT 2019.pdf
OTVORENI SAT 2324.xls

 
Dokumenti
 
Oglasna ploča
 
Obavijest

Poštovani roditelji,

na našu web stranicu stavljamo bilješke o aktivnostima i uspjesima naših učenika popraćene fotografijama. Ukoliko među vama ima roditelja koji ne žele da fotografije njihove djece budu u tom kontekstu objavljene, najljepše Vas molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i osobno nas o tome izvijestite. Hvala.

 

e-mail:
os-eugena-kumicica@zg.t-com.hr;
ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr

MB : 80613269

OIB: 40011714464

TEL: 6221302, 

FAX: 6222029

Ime vlasnika računa : Grad Velika Gorica

Naziv banke: Erste

IBAN broj: HR66 24020061854100005

HR 64

Poziv na broj : 7803-14371-MB uplatitelja

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Eugena Kumičića Velika Gorica / J. Pucekovića 4, HR-10410 Velika Gorica / www.os-ekumicica-velikagorica.skole.hr / ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju