Večeras, 23. ožujka 2024. održana je 71. izvještajna skupština DVD Šiljakovina. Kao što to i priliči vatrogasnim skupštinama uz uvažene uzvanike bila su prisutna brojna prijateljska vatrogasna društva, predstavnici gradske i županijske vatrogasne zajednice te predstavnici udruga iz Šiljakovine i Velike Bune.

Uvaženi uzvanici

Podneseno je izvješće o radu društva u prošloj godini. Društvo trenutno broji 42 člana, 14 operativnih, 17 izvršnih, 1 veteran te 10 pričuvnih članova. Uz postojeću opremu izdvojili su nabavu izolacionog aparata za zaštitu dišnih organa te svečana vatrogasna odijela.

Navedene su brojne aktivnosti, a izdvajamo intervencije vezane uz uklanjanje posljedica nevremena, sudjelovanje na vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije na području jezera Čiče te sudjelovanje na osposobljavanju za zvanje vatrogasac 1 klase. Istaknute su i aktivnosti zapovjednika Ivice Šabana na vatrogasnim natjecanjima i radu s vatrogasnom mladeži.

Spomenicu vatrogasni veteran zaslužili su Rak Ivan i Lučan Marijan. Za 20 godina aktivnosti vatrogasnu spomenicu su zaslužili Šaban Ivica, Lučan Mladen, Lučan Stjepan, Matković Josip (Solek), Matković Mario, Gašparac Marko, Matković Ivan, Zlodi Stjepan, Rak Juraj, Lučan Stjepan, Pukanić Stjepan i Rak Ivan. Osposobljeni su Šaban Ivica za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima, Šaban Dominik za aparate za zaštitu dišnih organa i rukovatelja motornom pilom, Lučan Mario za aparate za zaštitu dišnih organa, Rak Josip za rukovatelja motornom pilom te Vranešić Martina, Lučan Marija i Šaban Dominik za vatrogasce 1. klase.

DSC00157

Kad će to spremište i prostor za ostale udruge?

Kao i godinama prije naglašen je problem nedostatka spremišta i djelovanja u tako teškim uvjetima. Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Šiljakovina, Dražen Lučan, u pozdravnoj riječi istaknuo brojne sastanke s gradskom pravnom službom i kako se problem imovinsko-pravnih odnosa konačno bliži svome kraju. Kum zastave DVD Šiljakovina, Neven Karas, nije došao praznih ruku, donio je poklon bon u vrijednosti 500€ za nabavu opreme i potvrdio da se imovinsko-pravni odnosi rješavaju te da bi u drugoj polovici godine moglo doći do raspisivanja natječaja te da bi radovi na spremištu i ostalim prostorima mogli početi početkom iduće godine.

Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Šiljakovina

Neven Karas

Nakon što je već završila večera skupštinu je posjetio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se ispričao zbog kašnjenja jer su se u isto vrijeme održavale čak 4 vatrogasne skupštine pa nije mogao biti svugdje u isto vrijeme. On je pozdravio sve prisutne, zahvalio se svim vatrogascima na njihovom radu i potvrdio planove za spremište.

Gradonačelnik Krešimir Ačar

U emotivnom obraćanju prisutnima zapovjednik Ivica Šaban je rekao "ja čekam to spremište još otkad sam bio mali, a sad mi je već i odijelo premalo, a još nema spremišta". Spomenuo je kako on vjeruje da će spremišta ipak biti te da će otići u zasluženu vatrogasnu mirovinu i ostaviti bolje uvjete mladim snagama koje dolaze.

Facebook galerija 71. izvještajne skupštine DVD Šiljakovina