Folklorni ansambl "Šiljakovina" Vas sve poziva da danas (nedjelja, 7. travnja) u 17 sati u društvenom domu u Šiljakovini besplatno pogledate predstavu "Naših 50. let" Amaterskog kulturno umjetničkog društva "Žensko kazalište" iz Gornjeg Jesenja.

AKUD "Žensko kazalište" ove godine obilježavaju 50. obljetnicu kontinuiranog djelovanja. Od osnutka do danas društvo broji preko 800 nastupa u zemlji i svijetu, a kroz AKUD je prodefiliralo preko 600 članova. Danas broje 28 članova i ponose se pomlatkom kojeg imaju, i to vrlo kvalitetnim kadrom, uz kojeg budućnost dramskog amaterizma u Jesenju nije upitna.

Predsjednica Silvija Bartol je za portal Sjever.hr izjavila da su za obljetnicu pripremili “predstavu svih predstava”, kolaž koji sadrži elemente većine predstava do sada i koja je iznimno zahtjevna samim time što su u njoj uključeni svi članovi. Kroz nju se pojavljuje 15 glumaca te 10-ak članova vokalno-instrumentalnog ansambla. Sadrži izmjene scena, te raznovrsna događanja i razdoblja i posvećena je svima koji su na bilo koji način bili dio AKUD-a, ponajviše idejnim začetnicama koje su postavile dobar temelj rada, a čijim stopama nastavljaju njegujući kulturni izričaj svog zavičaja.

AKUD je osnovan 1974. a nazvan je "Žensko kazalište" Jer su u samim počecima društvo osmislile, izgradile i činile samo žene. Sami se brinu za scenografiju i kostimografiju, a predstava se izvode uz vokalno-instrumentalnu pratnju, svojevrsni kaj cabare.