Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gorica

Pet punionica za električna vozila do kraja rujna

Električna punionica
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
14.06.2015.
u 16:00

Investitori punionica su Grad Velika Gorica zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a građani će svoja vozila prve dvije godine puniti besplatno

Velikogoričani će puno prije nekih gradova u Hrvatskoj moći vozila na struju puniti na modernim brzim punionicama. Prema pilot-projektu Ekoregije Velika Gorica, koju čini desetak čimbenika iz grada i okolice, te će lokacije biti buduće parkiralište VG Goričanka, Vidrićeva ulica, gradsko parkiralište u Sajmišnoj ulici blizu McDonald’sa, kod Pučkog otvorenog učilišta te s južne strane vatrogasnog doma.

– Investitor je Grad Velika Gorica zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kaže Josip Kolarec, član uprave VG Komunalca, jednog od osnivača Ekoregije Velika Gorica koja je i potaknula gradnju punionica.

– Nakon što Fond osigura sredstva, provest će se javna nabava. Postavljanje elektropunionica očekuje se do kraja rujna ove godine – kaže Kolarec te dodaje kako bi prve dvije godine punjenje trebalo biti – besplatno.

Tvrtka VG Komunalac d.o.o. preuzet će na sebe održavanje punionica, a svih pet punionica bit će pokriveno aplikacijom koju je razvio Hrvatski telekom. Na mobilnim uređajima će se pokazivati je li punionica slobodna ili zauzeta – kaže te napominje kako se na projektu vrijednom 300.000 kuna radi pola godine.

– Vani ima puno elektropunionica, turisti ih traže pa se bune kada vide da kod nas takvih uređaja nedostaje. Punionicama koje se planira postaviti, snage 22 kW i time najbrže u Hrvatskoj, vozilo će se moći u potpunosti napuniti za 45 minuta. Uzor nam je austrijska ekoregija Kaindorf koja već ima sličan projekt – kaže Josip Kolarec.

Vodeći naš ulagač u tehnologiju te promicatelj vožnje na električni pogon zadovoljan je velikogoričkim projektom.

– Mogu samo reći da su to dobre i pozitivne inicijative lokalnih sredina koje koriste sredstva Fonda za zaštitu okoliša kako bi postavile punjače za električne automobile u svoje gradove – kaže Saša Cvetojević te dodaje kako u gradovima već postoje milijuni punjača – svaka utičnica može puniti električni auto, no ipak sporije nego punjač od 22 kW – završava Cvetojević.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije