Povežite se s nama

Kultura

Na Danima europske baštine više od 50 zemalja

Objavljeno

na

Sutra u Velikoj Gorici počinju „Dani europske baštine“. Manifestaciju otvara izložba „Ugodno i komforno stanovanje u obnovljenom turopoljskom čardaku“ koja će biti postavljena u Muzeju Turopolja. Petak je rezerviran za predavanje u Gradskoj knjižnici na temu ‘Primjer modernizacije Turopolja u kontekstu jezgre i periferije’.

Svi koji još niste razgledali novouređenu kuriju Modić Bedeković, imat ćete priliku to učiniti u subotu, kada će biti otvorena za sve posjetitelje od 10 do 17 sati. Završnica će biti u nedjelju u Buševcu. U 18 sati biti će održana sveta misa u kapeli sv.Ivana Krstitelja koja je izgrađena krajem 17. stoljeća, a upravo je zajedno s pripadajućim okolišem, u cijelosti obnovljena. Nakon mise u 19 sati slijedi koncert Velikogoričkog komornog ansambla, a od 20 sati druženje uz kulturno-umjetnički program kraj tradicijske okućnice Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec.

„Dani europske baštine“ manifestacija je međunarodnog karaktera u kojoj sudjeluje više od 50 zemalja, a ideja je omogućiti svakoj članici da svoju baštinu prezentira kao dio sveukupnog europskog kulturnog identiteta.

Kultura

FOTO 21.županijska smotra mažoret timova Zagrebačke županije

Objavljeno

na

Objavio/la

21.Županijska smotra mažoret timova Zagrebačke županije u organizaciji Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka) i Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije (ZKUUZŽ-e) bit će održana u Sportskoj dvorani Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici, u subotu, 08.06.2024., početak u 15 sati.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predstaviti će se 14 (od 15) mažoret timova Zagrebačke županije koji se natječu u 4 nacionalna mažoret saveza.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Okrugli stol na temu ” Mažoret danas i sutra”, na koji su pozvani, osim sudionika Smotre i svi predsjednici svih Saveza (6) u Republici Hrvatskoj, zakazan je u 13.30 sati, sat ipol prije početka Smotre. Tri predsjednika potvrdili su svoj dolazak na Okrugli stol.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Kad se spoje prijatelji fokloraši iz Buševca i Stupnika nastane zajednički koncert ‘Pavlovečke coprije’

Koncert je u nedjelju u dvorani POU Samobor u 18 sati, a potrebno je i rezervirati ulaznicu po cijeni od 7 eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kada se spoje dva prijateljska folklorna društva, tada nastane zajednički cjelovečernji koncert ‘Pavlovečke coprije’. Ogranak Seljačke sloge Buševec i KUD ‘Kraluš iz Stupnika u nedjelju 9. lipnja nastupit će zajedno na pozornici dvorane u POU Samobor.

– Sve ljubitelje hrvatske kulturne baštine i folklora provest ćemo svojim koreografijama doslovno cijelom Hrvatskom; od Hvara preko Like, do Turopolja, Posavine, Prigorja, Draganića, Bilogore i Međimurja, a završit ćemo kod naših Hrvata koji žive u Mađarskom dijelu Podravine. Naravno bit će tu i par izvrsnih tamburaških intermezza, ali i pokoje iznenađenje – ističu organizatori.

Koncert u nedjelju počinje u 18 sati, a svoju ulaznicu po cijeni od 7 eura možete rezervirati na mobitele 098 829 907 (OSS Buševec) i 091 79 43 134 (KUD Kraluš Stupnik).

– Dođite i podržite naše vrijedne folkloraše u nastojanju da očuvaju hrvatsku kulturnu baštinu za buduće generacije – pozivaju iz Buševca i Stupnika.

 

Nastavite čitati

Kultura

Stiže najpopularnija akcija knjižnice ‘Euro plati i knjigu uhvati’

Akcija će trajati dva dana ispred Središnjeg odjela knjižnice od 9 do 20 sati.

Objavljeno

na

Ljubitelji dobrog štiva koji žele obogatiti svoju kućnu biblioteku, ali i pripremiti zalihe za dugo i toplo ljeto u petak imaju priliku nabaviti knjige po popularnoj cijeni.

Gradska knjižnica Velika Gorica ponovno organizira svoju popularnu akciju ‘Euro plati i knjigu uhvati’ gdje će na svom štandu ispred Središnjeg odjela u petak i u subotu od 9 do 20 sati prodavati knjige iz otpisa knjižnice.

– Nudimo zaista kvalitetne naslove stoga nemojte propustiti ovu priliku i obogatite vlastitu biblioteku – poručuju iz knjižnice te dodaju kako je riječ o knjigama u dotrajalom stanju, stoga im i je cijena jedan euro.

Popisa naslova nema, no u ponudi su dječje slikovnice, beletristika, popularno-znanstvena djela i mnoge druge.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO PK Barbara proslavio treću uzastopnu titulu Kupa Hrvatske u konkurenciji kadetkinja

Objavljeno

na

Objavio/la

Kadetkinje Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka) na nedavno održanom 11.Državnom prvenstvu mažoretkinja u Velikoj Gorici u organizaciji Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT), predsjednik Vlado Palac, osvojile su Kup Hrvatske treći put u nizu (2022., 2023. i 2024.).

Prema propozicijama HUMT-a, kadetkinje su za trostruku titulu u seriji nagrađene velikim prijelaznim peharom u trajno vlasništvo. Ovogodišnja titula je zasluga trenerice Eme Ružić i trenera Vlade Palca, koji su praktički drugu kadetsku postavu sustavnim treningom doveli na vrh u konkurenciji kadetkinja.

Plesni klub Barbara priredio je klupsku proslavu za svoje pobjednice jučer (ponedjeljak, 03.lipnja 2024.) u prostoru DVD-a Velika Mlaka. Mažoretkinje svih dobnih uzrasta, trenerice i roditelji priredili su feštu s pobjedničkom tortom, delicijama i sokovima. Fotkalo se na sve strane.

 

 

Međutim, nije se samo feštalo, u slavljeničkom ozračju uvježbavana je i koreografija u kojoj sudjeluju sve članice kluba. Koreografija koju započinju seniorke, nastavljaju juniorke i kadetkinje, a završavaju djeca izgleda vrlo efektno.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Umjetnička škola Franje Lučića u subotu poziva na Dan puhačkih instrumenata

Za ovu prigodu pripremljen je koncert učenika koji će se predstaviti u 10 sati u koncertnoj dvorani škole.

Objavljeno

na

Flauta, oboa, klarinet, saksofon, truba, trombon i rog…sve su to puhački instrumenti koje djeca mogu isprobati u subotu 8. lipnja na Danu puhačkih instrumenata u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Prilika je to da se djeca upoznaju sa školom i instrumentima te danas/sutra postanu i sami učenici škole.

– Po broju ostvarenih nastupa i osvojenih nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima, Puhački odjel se u proteklih 10 godina afirmirao kao najuspješniji i najaktivniji odjel Umjetničke škole Franje Lučića. U tom je periodu petero učenika Puhačkog odjela nastavilo studij na muzičkim akademijama – ističu iz ove goričke umjetničke škole te dodaju kako će ove godine i ‘Oskari znanja’ otići u ruke troje učenika, a mnogi od njih su u ovoj školskoj godini ostvarili brojne uspjehe.

Za ovu prigodu pripremljen je koncert učenika koji će se predstaviti u 10 sati u koncertnoj dvorani škole, a potom će svi zainteresirani moći isprobati puhačke instrumente u učionicama na 3. katu.

– Dođi, posjeti nas, povedi prijatelje, a ako ti se svidi, možeš se prijaviti za prijamni ispit za glazbenu školu, a audicija će se održati 10. lipnja i po potrebi 12. lipnja. Čekamo te – pozivaju iz škole.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno