Povežite se s nama

HOTNEWS

Barišić najavio izgradnju novog autobusnog kolodvora

Objavljeno

na

„Ponudit ćemo na proljeće javno-privatno partnerstvo za izgradnju novog autobusnog kolodvora u Velikoj Gorici jer ovaj nije primjeren za ovako veliki grad, a u ostalom napravljen je samo privremeno. Vidjet ćete, novi kolodvor bit će jako lijep, najavio je gradonačelnik Dražen Barišić gostujući u Središnjici City radija. Također, govorio je i o iseljenju garaže i servisnog centra na Zagrebačkoj ulici, a za što se čeka odluka Grada Zagreba te o koncesioniranju autobusnog prijevoza.

foto: Cityportal

„Moguće je da koncesioniramo prijevoz u krugu Velike Gorice, a da se ZET zadrži samo u dijelu središta grada i na povezivanju Zagreba i Velike Gorice. Moramo tu prije svega paziti na naše sugrađane. Karta ne smije biti skuplja, a kvaliteta mora biti bolja. Osim toga, ona mora biti kompatibilna. Ako se kupi u Kozjači, da vrijedi i u Zagrebu, a ne da bude više karata. Čak razmišljamo da se tarifno izjednačimo sa Zagrebom, rekao je Barišić, ističući kako će se svi planirani projekti u gradu realizirati unatoč poreznoj reformi kojom je grad ostao bez znatnih financijskih sredstava.

„Gdje je nestalo naših velikogoričkih 30 milijuna kuna nakon porezne reforme, ja bih to volio znati. Nedostatak tog novca narušio je naše planove i njihovu realizaciju, međutim, nismo odustali od ničega već smo samo usporili ritam, kazao je Barišić. Naglasio je kako Velika Gorica ima najveću prosječnu plaću u Republici Hrvatskoj u gospodarstvu, a koja iznosi 6.500 kuna neto, dok na razini Zagrebačke županije ona iznosi 4.855 kuna, odnosno u državi 4.878 kuna.

„Poznato je da imamo neke visokoakumulativne djelatnosti koje se temelje na novijim tehnologijama. One zapošljavaju stručne djelatnike koji imaju i viša primanja. Tu prije svega mislim na avio industriju koja je i temelj ovih pokazatelja. Naš zadatak je osigurati razvoj, socijalnu stabilnost i kvalitetu života, dodao je gradonačelnik. U emisiji je govorio i o problemima stanovnika Plesa, a koji su kulminirali zatvaranjem malog prolaza koji koristi lokalno stanovništvo za komunikaciju sa Zračnom lukom.

„Problem još nije riješen jer i dalje imamo samo pješački prolaz. Tražili smo i cestovni da se može prolaziti i automobilima kao što je to bilo do 1995. godine, a ukinuto je preko noći. Previše trpimo od aviona i svega što nam leti iznad glava. Nismo mi ni svjesni sve opasnosti od tog prometa, a da od toga ne bi imali neke benefite za naš život. Moramo znati da svaka kuća na Plesu ima smanjenu tržišnu vrijednost. Dakle, ljudi koji su se tamo rodili, teško mogu prodati svoju kuću zbog zvukova aviona i jurnjave rent-a-cara. Tim ljudima treba pomoći.“, zaključio je Barišić, najavivši i pomoć stanovnicima desetak ostalih naselja ugroženih zračnim prometom. Naime, na temelju mjerenja buke i onečišćenja mještani bi trebali dobiti zadovoljštinu u obliku ekološke rente.

Cijeli razgovor s gradonačelnikom Draženom Barišićem poslušajte putem linka.

HOTNEWS

Gospodarenje otpadom tema konferencije i radionice u Poduzetničkom inkubatoru, u tijeku su prijave za sudjelovanje

Bit će govora o projektu novog Reciklažnog dvorišta Velika Gorica, zbrinjavanju azbestnog otpada, ali i o najboljim praksama za smanjenje otpada od hrane.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica i trgovačko društvo VG Čistoća d.o.o 13. lipnja 2024. godine, organiziraju konferenciju i radionicu na temu gospodarenja otpadom. Sve će se odvijati u zgradi novog Poduzetničkog inkubatora u Velikoj Gorici na adresi Podložnica 6.

Konferencija pod nazivom “Novi sustav gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice” počinje u 15,00 sati, a na kojoj će biti predstavljeni aktualni projekti i inicijative u području gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na projekt izgradnje i opremanja novog Reciklažnog dvorišta Velika Gorica te zbrinjavanja otpada koji sadrži azbest.

default

– Pozivaju se svi zainteresirani građani da se pridruže ovoj važnoj konferenciji kako bi saznali više o najnovijim trendovima i praksama u području gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici te sudjelovali u raspravi s predstavnicima Grada i komunalnog društva VG Čistoća d.o.o. – naglašavaju organizatori.

Za sudjelovanje na konferenciji možete se prijaviti ovdje. 

Osim konferencije, Grad Velika Gorica u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Velike Gorice – VE-GO-RA i VG Čistoćom, u sklopu projekta CITIES FOOD2030 sufinanciranog iz programa Obzor2020 Europske unije, organizira i specijaliziranu radionicu za poduzetnike pod nazivom “Kako postupati s otpadom od hrane: Prilike za poduzetnike”.

Radionica će se održati istoga dana, 13. lipnja 2024. godine, s ciljem educiranja poduzetnika o najboljim praksama za smanjenje otpada od hrane, mogućnostima recikliranja i ponovne uporabe te ekonomskim prednostima odgovornog gospodarenja otpadom od hrane. Radionica će se također održati u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Velika Gorica, s početkom u 10:00 sati.

Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti ovdje. 

– Ne propustite priliku sudjelovati u događanjima koja će vam pružiti korisne informacije, priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava s drugim sudionicima – pozivaju organizatori.

Program radionice

9:30 – 10:00 Okupljanje sudionika
10:00 – 10:10 Pozdrav sudionicima
10:10 – 10:15 Video prezentacija novog sustava gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice
10:15 – 10:30 Gospodarenje komunalnim otpadom
10:30 – 11:00 Elektromehanički uređaji za obradu kuhinjskog otpada
11:00 – 11:45 Pauza za kavu
11:45 – 12:00 Usluga sakupljanja biootpada iz kuhinja i kantina
12:00 – 12:15 Završna riječ organizatora
12:15 – 13:00 Ručak za sudionike

Program konferencije

15:00 – 15:15 Prijava sudionika
15:15 – 15:20 Pozdrav sudionicima gradonačelnika Krešimira Ačkara
15:20 – 15:40 VG Čistoća – plan razvoja poduzeća u novim uvjetima gospodarenja otpadom
(predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak)
15:40 – 15:50 Novo Reciklažno dvorište Velika Gorica (Gordana Mikulčić Krnjaja)
15:50 – 16:00 Sprječavanje ilegalnog odlaganja otpada (Komunalno redarstvo Grada Velike Gorice)
16:00 – 16:15 Pauza za kavu
16:15 – 16:30 Gospodarenje komunalnim otpadom (prof.dr.sc. Sanja Kalambura)
16:30 – 16:45 Rezultati novog sustava gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice (Marijan Galović)
16:45 – 17:00 Planirane građevine za gospodarenje otpadom, zbrinjavanje otpadnog azbesta
(Marko Ružić)
17:15 – 18:00 Predstavljanje novog Reciklažnog dvorišta V. Gorica u Kurilovcu (prijevoz autobusom na lokaciju), zakuska za uzvanike, prikupljanje anketnih upitnika od sudionika

Nastavite čitati

HOTNEWS

Provalio u kuću u Obrezini i ukrao novac i nakit u vrijednosti nekoliko tisuća eura

Sve se odvijalo usred bijela dana.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je kako je jučer nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću 48-godišnjaka u Obrezini. Sve se odvijalo usred bijela dana, između 10 i 13 sati kako navode iz policije, a ukrao je novac i nakit.

Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vikend u gradu: Zabava za cijelu obitelj, a stiže nam i legendarni Edo Majka

Čeka vas nastavak manifestacije 11. VG Festa i 2. Dana mladih, a evo i detaljnog programa.

Objavljeno

na

Ovog vikenda čeka vas nastavak manifestacije 11. VG Festa i 2. Dana mladih. Organizatori su pripremili brojna događanja, a program će biti posvećen robotici, umjetnoj inteligenciji i zabavi za cijelu obitelj posebno za najmlađe.

Sve počinje već u petak manifestacijom “ Petek na Gorice“ gdje će u jutarnjim satima biti prilika za kupnju proizvoda lokalnih proizvođača, a u popodnevnim satima održava se otvorenje izložbe Renata Glogovčana, „Velika Gorica – nekad i sad“ te nastup VIS JANE, mladog glazbenika Martina Kutnara te za kraj večeri Dj Aldo Morro.

Po drugi put ove godine Tehnička škola Sisak dolazi u Veliku Goricu, a nakon sudjelovanja u Turopoljskom fašniku, ovog puta na Tuđmanac donose, između ostalog, i 3D printer kojeg će predstaviti, ali i pružiti djeci zanimljivu interakciju kroz 3D printanje. Po običaju, posjetiteljima će osigurati gaming, ali i sudjelovanje u izradi video igara.

Dani mladih posebno su posvećeni robotici i umjetnoj inteligenciji, stoga u suradnji s NOTUM Robotics Velikogoričanima će biti predstavljen Robot pas (s kojim će se posjetitelji moći i družiti), škola drona, 3D animacije gdje će djeca crtati na papir svoje omiljene likove npr. iz crtića, a potom će ih NOTUM robotics pretvoriti u 3D lika koji hoda. Imate ćete prilike vidjeti i robota LIDARA koji omogućava da vidimo stvari koje golim okom ne možemo vidjeti te mnogo toga još.

U suradnji s Ravnateljstvom Civilne zaštite kroz program “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” organiziraju aktivnosti u sklopu edukativne kampanje “Usvoji znanja da šteta bude manja”.

Za dobru zabavu na 11. VG festu bit će zadužen Edo Maajka, jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih hip-hop izvođača na ovim prostorima. Edo Maajka će svojim nastupom dodatno obogatiti bogati glazbeni program i osigurati nezaboravan provod za sve posjetitelje.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Pomozite vatrogascima i do 31. listopada ne palite vatru na otvorenom

Građani lijepo vrijeme koriste za uređenje svojih okućnica, okoliša i poljoprivrednih zemljišta, no iz goričke JVP upozoravaju na zabranu koja je stupila na snagu 1. lipnja.

Objavljeno

na

Na velikogoričkom području od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru, upozoravaju i podsjećaju iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica. Iako, brojni građani lijepo vrijeme koriste za radove u svojim vrtovima, okućnicama i poljoprivrednim zemljištima, vatrogasci apeliraju i mole sugrađane da se suzdrže od paljenja biljnog otpada kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara.

– Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice: spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara; spaljivanje papira, smeća i otpadaka, improvizirani roštilji i gradele, logorske vatre i slično. To je strogo zabranjeno – ističu iz goričke Javne vatrogasne postrojbe.

No, građani svojim savjesnim ponašanjem mogu biti dio kotačića i pomoći vatrogascima kako im ne bi stvarali nepotreban posao.

– Često znamo dobivati dojave od građana da se radi o požaru. Ljudi iz vozila u prometu nas znaju zvati i obavijestiti da se negdje dimi. Mi tada izlazimo i trošimo naše resurse koji će možda za minutu biti potrebniji na nekom drugom mjestu. Stoga molim građane da se u ovom razdoblju suzdrže od spaljivanja kada je to zabranjeno odlukom gradonačelnika – poziva zapovjednik Ivica Maceković te dodaje…

– Moram pohvaliti građane da to sve ozbiljnije shvaćaju i drže se propisane obveze. Ako žele spaliti jedan dio svojih zemljišta s biljnim otpadom i korovom, ako to rade u ovom periodu netko od vatrogasaca će doći i ugasiti požar. Ljudi koji su to namjeravali spaljivati neće ništa napraviti, definitivno se ne isplati jer ostane neizgoreno pa se kasnije ponovno mora spaliti. Uz to mogu platiti i novčane kazne. Na svaku intervenciju na koju izlazimo, izlazi i policija – upozorava Maceković.

Prema Zakonu o zaštiti okoliša novčanom kaznom u iznosu od 1990 do 19.900 eura ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se novčanom kaznom od 260 do 1990 eura

Na kraju, u slučaju požara, odmah nazovite vatrogasce na 193, ili Centar 112 ili policiju na broj 192.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Građani predlažu policiji: Nadziranje brzine u vašem kvartu ili naselju

Svoje prijedloge pošaljite na mail [email protected] do utorka 11. lipnja .

Objavljeno

na

Građani ponovno imaju priliku predložiti lokacije na kojima bi željeli da policija nadzire brzinu. Iz Policijske uprave zagrebačke pozivaju građane da svoje prijedloge pošalju do utorka 11. lipnja na mail [email protected].

Nakon toga će u skladu s planom aktivnosti organizacije „ROADPOL-a“ od 17. do 23. lipnja provesti preventivno-represivnu akciju „Nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga“, dok će se od 21. lipnja u 7 sati do 22. lipnja u 7 sati provoditi 24-satni pojačani nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

– Akcijom je predviđeno provođenje mjera usmjerenih na ostvarivanje veće razine sigurnosti u prometu, s ciljem sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, kao i drugih težih prometnih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – ističu iz PUZ-a.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno