Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Gorica solarni grad

Aplikacija otkriva isplati li vam se na krovu zgrade ili kuće sunčana elektrana

solarna ploca
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
17.12.2015.
u 13:44

Na stranici se uspoređuje i doprinos sunčane elektrane u odnosu na sadašnju potrošnju i vidi kolika je emisija stakleničkih plinova... U prvoj je fazi projekta u Velikoj Gorici odabrano 55 javnih i 112 višestambenih zgrada

Liste javnih i stambenih zgrada s područja Velike Gorice čiji su krovovi potencijalne površine za instalaciju sunčanih elektrana sada su dostupne na interaktivnoj aplikaciji Velika Gorica solarni grad - www.solarnigrad.info.

– Javno dostupni i besplatni podaci omogućuju vlasnicima zgrada, potencijalnim investitorima i zainteresiranima na jednostavan način saznati je li sunčana elektrana na njihovu krovu ekonomski isplativa. Također, može se uspoređivati energetski doprinos sunčane elektrane u odnosu na potrošnju energije na lokaciji te ušteda emisije stakleničkih plinova – poručili su iz Grada Velike Gorice. Nova aplikacija nastala je u sklopu projekta "Solarno mapiranje Velike Gorice", a provodi ga Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) u suradnji s Gradom Velika Gorica, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto: Grad Velika Gorica

Foto: Grad Velika Gorica

Glavni cilj projekta, kako su poručili u Gradu Velikoj Gorici, poticanje je uporabe Sunčeve energije kako bi se smanjilo onečišćenje, povećala energetska neovisnost objekata i otvorila nova radna mjesta.

– U prvoj fazi odabrano je 55 javnih i 112 višestambenih zgrada. Za svaku od tih zgrada izračunan je i prikazan nagib i orijentacija krova te površina raspoloživa za postavljanje sunčanih elektrana – opisali su aplikaciju u gradskoj upravi.

Komentara 1

MB
mockin_bird
14:12 17.12.2015.

ne razumijem naslov

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije