Povežite se s nama

Vijesti

Bez stajanja u čekaonici do kompletne zdravstvene slike!

Objavljeno

na

Sutra počinje šesti po redu Tjedan zdravlja u Velikoj Gorici koji s veseljem čekaju naši sugrađani, kako bi bez čekanja u zagušljivim čekaonicama provjerili svoje zdravlje ili dobili od stručnjaka odgovore na pitanja o svojim tegobama. Punkt gdje će spremno čekati liječnici, stručnjaci ili voditelji udruga bit će postavljen na tržnom centru, a trajat će do 11. lipnja.
 
„Svaki dan će biti posvećen određenom zdravstvenom problemu, a stručnjaci će biti na raspolaganju od 9 do 12 sati. Prioritet je, neke teme od javno zdravstvenog interesa iz ambulante prebaciti ‘na ulicu’, kako bi bile dostupnije građanima. Nije dovoljan taj jedan tjedan godišnje za sve zdravstvene probleme, no smatramo da je to zgodno mjesto prije dolaska ljeta i godišnjih odmora gdje se može provjeriti zdravstveno stanje.“ – smatra voditelj velikogoričke ispostave Doma zdravlja dr. Stjepan Zagorac.
 
Naš najveći organ treba posebnu pažnju
 
Tako će ponedjeljak biti posvećen zdravlju kože. Stručnjakinju za dermatologiju i venerologiju Vesnu Magdić Jelavić moći ćete pitati sve o promjenama na koži, madežima, pigmentaciji ili sunčanju. U utorak će se naglasak staviti na plućne bolesti, a moći ćete obaviti spirometriju. Priliku za besplatno mjerenje oštrine očnog vida i tlaka imat ćete u srijedu uz stručnjake iz Veleučilišta Velike Gorice. „ Udruga Hepatos je po prvi puta gost ove tradicionalne manifestacije a sugrađani će se moći testirati na hepatitis C. Doktor Tvrtko Pervan iz Zavoda za javno zdravstvo očitat će nalaze iz kapilarne krvi. Svatko od nas može biti nosioc hepatitisa C a da to ne znamo. Stoga je ovaj test važan, kako zbog širenja bolesti tako i zbog vlastitog liječenja.“ – upozorava Zagorac.
U petak će se predstaviti Ljekarne Zagrebačke županije, a završnog dana, u subotu na red će doći interna medicina i udruga VG Dijabetičar.
 
Ovu manifestaciju organiziraju Dom zdravlja Zagrebačke županije, Zavod za javno zdravstvo i Ljekarne Zagrebačke županije.
 

Vijesti

U Centru za djecu i mlade otkrijte male tajne roditeljstva i komunikacije s djecom

U tijeku su upisi u besplatan program ‘Podrška roditeljstvu’.

Objavljeno

na

U Centru za djecu, mlade i obitelj traju upisi u program „Podrška roditeljstvu“. Grupa je namijenjena radoznalim roditeljima koji žele otkriti kako pristupiti roditeljstvu drugačije, preispitati svoj stil i način odgoja te razviti kvalitetniju komunikaciju i roditeljske vještine.

Program se odvija u malim grupama kroz 8 susreta koji se održavaju dva puta tjedno u večernjim satima od 1. do 24.srpnja, a vodit će ih socijalna radnica Iva Bačurn, inače integrativna dječja psihoterapeutkinja.

– Po završetku grupnog dijela programa, roditelji će imati mogućnost četiri susreta individualnog savjetovanja/razgovora prema vlastitim potrebama. Sudjelovati mogu jedan ili oba roditelja – ističu iz Centra.

Upisati se možete osobno u Centru, na telefon 6231-734, mobitel 091/6231-734 ili putem e-maila [email protected]. Pohađanje programa je besplatno, a prijave traju do 25.lipnja.

Nastavite čitati

Kultura

Stiže najpopularnija akcija knjižnice ‘Euro plati i knjigu uhvati’

Akcija će trajati dva dana ispred Središnjeg odjela knjižnice od 9 do 20 sati.

Objavljeno

na

Ljubitelji dobrog štiva koji žele obogatiti svoju kućnu biblioteku, ali i pripremiti zalihe za dugo i toplo ljeto u petak imaju priliku nabaviti knjige po popularnoj cijeni.

Gradska knjižnica Velika Gorica ponovno organizira svoju popularnu akciju ‘Euro plati i knjigu uhvati’ gdje će na svom štandu ispred Središnjeg odjela u petak i u subotu od 9 do 20 sati prodavati knjige iz otpisa knjižnice.

– Nudimo zaista kvalitetne naslove stoga nemojte propustiti ovu priliku i obogatite vlastitu biblioteku – poručuju iz knjižnice te dodaju kako je riječ o knjigama u dotrajalom stanju, stoga im i je cijena jedan euro.

Popisa naslova nema, no u ponudi su dječje slikovnice, beletristika, popularno-znanstvena djela i mnoge druge.

Nastavite čitati

Kultura

Umjetnička škola Franje Lučića u subotu poziva na Dan puhačkih instrumenata

Za ovu prigodu pripremljen je koncert učenika koji će se predstaviti u 10 sati u koncertnoj dvorani škole.

Objavljeno

na

Flauta, oboa, klarinet, saksofon, truba, trombon i rog…sve su to puhački instrumenti koje djeca mogu isprobati u subotu 8. lipnja na Danu puhačkih instrumenata u Umjetničkoj školi Franje Lučića. Prilika je to da se djeca upoznaju sa školom i instrumentima te danas/sutra postanu i sami učenici škole.

– Po broju ostvarenih nastupa i osvojenih nagrada na međunarodnim glazbenim natjecanjima, Puhački odjel se u proteklih 10 godina afirmirao kao najuspješniji i najaktivniji odjel Umjetničke škole Franje Lučića. U tom je periodu petero učenika Puhačkog odjela nastavilo studij na muzičkim akademijama – ističu iz ove goričke umjetničke škole te dodaju kako će ove godine i ‘Oskari znanja’ otići u ruke troje učenika, a mnogi od njih su u ovoj školskoj godini ostvarili brojne uspjehe.

Za ovu prigodu pripremljen je koncert učenika koji će se predstaviti u 10 sati u koncertnoj dvorani škole, a potom će svi zainteresirani moći isprobati puhačke instrumente u učionicama na 3. katu.

– Dođi, posjeti nas, povedi prijatelje, a ako ti se svidi, možeš se prijaviti za prijamni ispit za glazbenu školu, a audicija će se održati 10. lipnja i po potrebi 12. lipnja. Čekamo te – pozivaju iz škole.

Nastavite čitati

Moja županija

Župan Kožić poručio paraolimpijcu Šandoru da svoj sportski put okruni zlatom u Parizu

Od županije je dobio nagradu od 1300 eura.

Objavljeno

na

Nakon prijema u Velikoj Gorici, za hrvatskog paraolimpijca Velimira Šandora za uspjeh u japanskom Kobeu o9držan je i prijem kod župana Stjepana Kožića koji mu je uručio prigodnu nagradu u vrijednosti 1300 eura.

– Osvajanjem srebrne medalje na svjetskom prvenstvu otvorio si ponovno put na Parolimpijske igre, a to je san svakog sportaša. Nakon već osvojene olimpijske bronce i srebra, što drugo da ti poželimo nego da svoj sportski put na igrama u Parizu okruniš zlatom – istaknuo je Kožić te dodao kako je Zagrebačka županija čvrst oslonac sportašima.

– Samo kroz sportsku zajednicu ove smo godine osigurali preko milijun i 200 tisuća eura, a tu su naravno i ulaganja u sportsku infrastrukturu, posebice dvorane –  zaključio je Kožić.

Foto: Zagrebačka županija

Inače, Šandoru je ovo treća medalja na svjetskim prvenstvima nakon što je osvojio bronce 2015. u Dohi i 2017. u Londonu. Medaljom iz Kobea osigurao je nastup na Paraolimpijskim igrama koje se održavaju ovog ljeta u Parizu, a na kojima će braniti tokijsko srebro. Šandor ima i broncu s paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru (2016.)

– Treniram i radim za odličje, a ovo srebrno mi je vrijednije od bilo kojeg zlata jer mi je omogućio nastup u Parizu – istaknuo je Šandor osvrnuvši se na teške vremenske uvjete za vrijeme natjecanja u Kobeu.

Foto: Zagrebačka županija

Šandora je u Japanu pratio trener Ivan Čengić koji je zadovoljan ne samo ovim rezultatom nego i kontinuitetom vrhunskih rezultata.

Prijemu je nazočio i Darko Matić, predsjednik Parasportskog saveza Zagrebačke županije koji se zahvalio na kontinuiranoj podršci Zagrebačke županije sportašima s invaliditetom koji je naglasio kako se očekuje da će četvoro sportaša koji treniraju u klubovima u Zagrebačkoj županiji osigurati nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Kako pravilnom prehranom do hormonske ravnoteže saznajte na Matičinom četvrtku

O temi će govoriti nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Objavljeno

na

‘Prehrana za žene – Uspostavimo hormonsku ravnotežu pomoću tanjura’ tema je novog izdanja Matičinog četvrtka na kojem će gostovati nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Projektom Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog života već treću godinu zaredom utječe na prehrambene navike mladih u Velikoj Gorici, također i kroz projekt Food revolution day s učenicima osnovnih škola Velike Gorice. Projektom Nahrani tijelo i um želi približiti pravilne prehrambene izbore odrasloj populaciji s težištem na žene.

Trumbetaš je trenutno i predsjednica udruge Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma te članica udruge HUPTA.

Edukativno druženje je u Knjižnici Galženica od 19,30 sati.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno