ZIMSKI UVJETI

HRVATSKA POD CRVENOM UZBUNOM: CIJELA DRŽAVA OKOVANA LEDOM Osijek je jutros s čak -21 stupanj bio najhladniji hrvatski grad

 Hanza Media

Kao što su meteorolozi najavljivali, nedjelja je u Hrvatskoj osvanula uz ekstremno niske temperature zraka. Ovoga je puta najhladnije bilo u Kopačkom ritu u kojem su u 7 sati izmjerena -22 Celzijeva stupnjeva. U Osijeku je na aerodromu izmjeren -21 stupanj, dok je u Slavonskom Brodu bilo -20. U Belom Manastiru, Brestovcu i Vinkovcima je bilo -19, dok je -18 stupnjeva izmjereno u Đakovu i Čepinu.

Prema podacima DHMZ-a, u Gradištu pored Županje, Požegi i na Svetom Juri na Biokovu bilo je -17, u Kutjevu i Vukovaru -16, u Gospiću i Otočcu -15, a u Ogulinu, Plitvičkim jezerima i Slunju -14.

Crni Lug (NP Risnjak), Hrvatska Kostajnica, Parg pored Čabra, Puntijarka i Zavižan mjerili su -13, dok je -12 izmjereno u Delnicama, -11 u Lipiku, a -10 u Bilogori, Daruvaru, Goricama kod Nove Gradiške, Imotskome, Karlovcu, Sisku, Virovitici i na zagrebačkom aerodromu.

U Bednji, Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Krapini, Križevcima, Kutini, Slatini i Varaždinu bilo je -9, u Kninu i Zagrebu -8, a u Metkoviću, Pazinu i na zadarskom aerodromu -7.

U Dubrovniku je jutros bilo -6 stupnjeva, a -5 je izmjereno u Pločama, Sinju, Splitu i Šibeniku. U Opatiji, Puli i Rijeci temperatura se spustila na -2, a i na velikoj većini ostalih mjernih postaja živa je također bila u minusu. Jedino je u Malom Lošinju (+1), na Palagruži (+1), svjetioniku Porer (+1) i svjetioniku Sveti Ivan (+1) temperatura bila iznad nule.

Prema najnovijoj prognozi, tijekom nedjelje će u većini krajeva unutrašnjosti biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na istoku zemlje i na Jadranu djelomice sunčano, a na sjevernom dijelu uz više oblaka može pasti pokoja pahulja snijega.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena, ponegdje i jaka bura i tramontana, još mjestimice s olujnim udarima, osobito na jugu. Najviša dnevna temperatura od -7 do -3, na Jadranu od -1 do 4 °C.

Putem Meteoalarma DHMZ je izdao niz novih upozorenja, među njima i nekoliko crvenih zbog izuzetno niskih temperatura zraka. Crvene su uzbune na snazi za Slavoniju, Baranju, Istru i cijelo priobalje. Narančasta upozorenja su zbog niskih temperatura izdana za ostatak Hrvatske, a za dijelove Jadrana na snazi su žuta upozorenja zbog snažnih udara vjetra.

Upozorenja crvene boje upućuju na izuzetno opasne, narančaste boje na opasne, a žute boje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U ponedjeljak i dalje vrlo hladno. Bit će djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. U unutrašnjosti povremeno oblačnije, a ponegdje može pasti i poneka snježna pahulja, osobito u gorju te u Slavoniji.

Vjetar većinom slab, na Jadranu uglavnom umjerena, povremeno i jaka bura i tramontana. Jutarnja temperatura od -12 do -7, lokalnomože biti i osjetno niža, a na Jadranu od -5 do 0. Najviša dnevna od -6 do -1, na Jadranu 0 do 5 °C.

Crvenih upozorenja za ponedjeljak nema, ali zbog niskih temperatura i vjetra ima niz narančastih i žutih.

U utorak i dalje uglavnom suho i vrlo hladno. Uglavnom u unutrašnjosti može biti prolaznog slabog snijega. Vjetar će na kopnu sasvim oslabjeti, na Jadranu umjerena, još povremeno jaka bura i tramontana.

U četvrtak i petak moguće novo naoblačenje uz kišu, a zatim i snijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:39