Home Izdvojeno Novom uslugom HZZ-a do bržeg zapošljavanja

Novom uslugom HZZ-a do bržeg zapošljavanja

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Savjetnik za ključne poslodavce novi je koncept rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a), predstavljen krajem prošle godine, koji bi u mjesecima koji dolaze trebao omogućiti kvalitetniju suradnju poslodavaca i HZZ-a u pronalasku primjerene radne snage, piše poslovni.hr.

S obzirom na to da je dijelu javnosti nova usluga HZZ-a još uvijek relativno nepoznata, Poslovni dnevnik zamolio je HZZ-o da pobliže pojasne što navedeni model znači u praksi. Ukratko, piše poslovni.hr, bolju komunikaciju poslodavca i osoba u potrazi za poslom. Za poslodavce koji zapošljavaju veliki broj radnika i imaju razvijeno poslovanje na širem teritoriju Hrvatske, HZZ omogućava provođenje stručnog postupka odabira kandidata za određeno radno mjesto. Radi se o individualiziranoj usluzi savjetnika pri zapošljavanju koji iz evidencije nezaposlenih izabire kandidate koji najbolje zadovoljavaju uvjete radnog mjesta te ih upućuje poslodavcu kao preporuku, koordinirajući podatke ne samo na razini odabrane županije, već cijele Hrvatske.

Na pitanje što se onda zapravo promijenilo u odnosu na prijašnji način rada, HZZ u prvom redu ističe da se realizacija potreba za zapošljavanjem sada odvija u najkraćem vremenu jer poslodavac dostavlja konkretne potrebe za kompetencijama radnika, a Zavod sukladno otvorenim radnim mjestima na iste odgovara efikasnije. U konačnici, temeljitija i dvosmjerna komunikacija otvara mogućnost prikladnog dodatnog obrazovanja nezaposlenih u skladu s potrebama tržišta rada, što se može promatrati kao jedan od nužnih preduvjeta za smanjenje nezaposlenosti u Hrvatskoj. Kvalifikacije budućih radnika imaju važnu ulogu za radna mjesta, pa i rast i razvoj poduzeća, zaključuju iz HZZ-a.

Nakon provedenog pilot projekta prošle godine, unutar kojeg je više od 44 tisuće poslodavaca zapošljavalo nezaposlene osobe iz evidencije Zavoda, povratne informacije ukazuju da individualizirani rad s ključnim poslodavcima u tekućoj godini valja nastaviti, poručuje HZZ, jer dovodi do značajnog povećanja učinkovitosti u zadovoljavanju potreba poslodavaca, ali i podizanje razine brzine i kvalitete usluge koju pruža sam Zavod.