Povežite se s nama

Vijesti

U četvrtak i petak nova akcija darivanja krvi

Objavljeno

na

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica u četvrtak i petak organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Prvi dan svoju krv moći ćete darovati od 11 do 18 sati, a idući od 11 do 17 sati. Akcija će se odvijati u Domu kulture Galženica. Pauza je od 12,30 do 13 sati.

Vijesti

Dvije odbojkaške ekipe iz Velike Gorice putuju u Rijeku na Državnu završnicu Sportskih igara mladih

Svi finalisti će u Rijeci predstavljati boje svojeg grada i županije.

Objavljeno

na

U sportskoj dvorani Kineziološkog fakulteta u Zagrebu odigran je veliki MIS turnir u odbojci, na kojemu su snage odmjerile najbolje ekipe regije. U napetim utakmicama i odličnoj atmosferi 20 ekipa se borilo za pobjedu i plasman u Rijeku na završnicu Plazma Sportskih igara mladih u kategorijama: 2006. godište i mlađe u ženskoj kategoriji te 2009. godište i mlađi u muškoj i ženskoj kategoriji.

Na državnu završnicu u kategoriji 2006. godište i mlađe putuje ekipa HOK 06 iz Velike Gorice. Državni finalisti u kategoriji 2008. godište i mlađe, su prošlogodišnji državni prvaci i međunarodni viceprvaci, ekipa Zagi u muškoj kategoriji, te ekipa HOK 09 iz Velike Gorice u ženskoj kategoriji.

Svi finalisti će u Rijeci tri dana potpuno besplatno uživati u druženju, kupanju i sportskim natjecanjima sa svojih vršnjacima iz cijele Hrvatske te na najljepši način predstavljati boje svojeg grada i županije.

Cilj Igara je da budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe, ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život.

 

Nastavite čitati

Kultura

Poziv umjetnicima: Izložite svoje radove u Galeriji Trumbetaš

Svoje prijedloge možete dostaviti do 21. lipnja.

Objavljeno

na

Galerija Trumbetaš do sada je ugostila mnoge umjetnike koji su svoje radove predstavili velikogoričkoj publici. Sada je raspisan natječaj za izlaganje umjetničkih djela i radova u 2025. godini, pa pozivaju neafirmirane i manje afirmiranih likovne umjetnike, likovne amatera, ali i  organizacije udruga te obrazovnih ustanova da pošalju svoje prijedloge za izlaganje.

Umjetnici mogu podnijeti jedan prijedlog, a udruge, organizacije i ustanove do maksimalno tri prijedloga. Popis odabranih umjetnika bit će objavljen na mrežnoj stranici Pučkog učilišta do 1. rujna 2024.

– Prednost pri odabiru imat će umjetnici, udruge, umjetničke organizacije i obrazovne ustanove s područja grada Velika Gorica. Pučko će odabranim izložbenim projektima ustupiti galerijski prostor na dogovoreno vrijeme, tehničku podršku za postavljanje i skidanje izložbe, organizacijsku podršku, te dizajn i print promotivnih materijala. Troškove produkcije izložbe snose autori, prijavitelji programa. Autor predgovora teksta u deplijanu izložbe i kustos su u organizaciji prijavitelja izložbe – ističu iz Učiišta.

Rok prijave je 21. lipnja.

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Policija objavila detalje strašne nesreće u Dugom Selu, vozač je uhićen

Iz Policijske uprave zagrebačke apeliraju na vozače i sudionike u prometu na povećani oprez.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka, nakon provedenog očevida, objavila je detalje prometne nesreće u kojoj je jučer u Dugom Selu smrtno stradala 8-godišnja djevojčica.

– Jučer, 21. svibnja oko 12.05 sati u Rugvičkoj ulici u Dugom Selu, 27-godišnjak je upravljao teretnim automobilom marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka te prilikom skretanja u desno na kolnik ulice II. savski odvojak, bez da se prije započinjanja navedene radnje uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili njihovu imovinu, ne vodeći pritom računa o smjeru i položaju svog vozila u odnosu na pješaka s njegove desne strane, kotačima vozila zahvatio je pješaka-dijete koje je pješice prelazilo kolnik navedenog odvojka u smjeru jugoistoka, pri tome dolazeći vozaču s njegove desne strane, krećući se prethodno nogostupom – ističu iz policije.

Zbog nesreće promet Rugvičkom ulicom od I. savskog odvojka do II. savskog odvojka bio je obustavljen od 12.15 do 15.35 sati. Vozač teretnog automobila je uhićen te će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava protiv istog biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

– Pozivamo vozače i sve ostale sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih pravila kako bi se povećala razina sigurnosti u cestovnom prometu – apelirali su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dani kriznog upravljanja okupili stručnjake koji raspravljaju o klimatskim promjenama, sigurnosti, analizi kriznih situacija

Hrvatska godinama razvija različite sektore koji su zaduženi za upravljanje kriznim situacijama.

Objavljeno

na

Sve je sve više događaja izazvanih prirodnim katastrofama ili pak ljudskim djelovanjem koji zahtijevaju kvalitetno krizno upravljanje. Kako bi razmijenilo iskustva te što bolje odgovorilo na njih, Veleučilište Velika Gorica 17. godinu organizira međunarodnu konferenciju Dani kriznog upravljanja. Ministarstvo unutarnjih poslova partner je konferencije koju je u Termama Tuhelj otvorio ministar Davor Božinović.

– Brojne su situacije u kojima svjedočimo o ugrozama za ljudske živote. Nedavno smo svjedočili situaciji s olujnim vjetrovima koji su pogodili Sjever Hrvatske, imamo ljetne požare, poplave, ali i situaciju u svijetu koja nije stabilna pogotovo kad govorimo o europskom kontinentu. Sve sastavnice civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti traže odgovore na takvu vrstu rizika koristeći sve one alate koji nam stoje na raspolaganju – naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodao:

– Tu je važna i međunarodna komponenta na kojoj smo itekako radili, uvećavajući se kroz sustave, prije svega Europske unije za zaštitu i spašavanje. Radi se o poslu koji treba stalno unaprjeđivati. Tu smo svi prije svega zbog zaštite života naših građana i gostiju te smanjenja materijalnih šteta. Ovo je jedna odgovorna pozicija za sve sastavnice koje sudjeluju u tome i naša je obveza stalno unapređivati protokole rada ali i opremati se te uvježbavati za sve krizne situacije – rekao je Božinović.

Ovaj važan događaj okuplja vodeće stručnjake iz područja kriznog upravljanja koji će raspravljati te predstaviti najnovija istraživanja i rješenja o gorućim temama kao što su klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, komunikacija i tehnologija te analize kriznih situacija.

– Teme konferencije su vrlo aktualne za vrijeme u kojem živimo. Na ovaj način doprinosimo razrješavanju nekih gorućih pitanja koja su na našem području u kojem živimo jako aktualna. Konferencija će odgovoriti na glavna pitanja kao što je rano upozoravanje, odnosno definiranje elemenata sigurnosti u nacionalnom i međunarodnom okruženju! – izjavila je prof.dr.sc. Sanja Kalambura, predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

Svijet se suočava s klimatskim promjenama koje nas sve više pogađaju. Ekstremni vremenski uvjeti, poplave, požari i uragani postaju sve češći, ostavljajući iza sebe razaranje i ljudske tragedije. Održivost naše planete više nije samo pitanje izbora, već nužnost koju moramo hitno rješavati. Sigurnost i zaštita također su ključne teme ovogodišnje konferencije. Sve kompleksniji geopolitički odnosi, terorističke prijetnje i cyber napadi zahtijevaju brze i učinkovite odgovore.

– Civilizacija 21. stoljeća koja često proizvodi različite vrste kriza, koje ne proizvode samo države već i krize koje su posljedica ljudskog djelovanja i tehnologije koja se izrazito brzo razvija. U budućnosti ćemo se susresti s izazovima za koje u ovom trenutku ne možemo ni zamisliti kakvi će biti. Iz tog razloga konferencija je jako bitna jer se barem jednom godišnje susretnu važni dionici i raspravljaju o temama kriznog upravljanja te komuniciraju o ostalim aktivnostima u okviru kriznih situacija što je izrazito važno jer razmjenjujemo znanja i iskustva koja su nam svakodnevna. Ono što je dobro za Republiku Hrvatsku je da mi već godinama razvijamo različite sektore koji su zaduženi za upravljanje kriznim situacijama. Sada smo se zaista stabilizirali i postoji jasan sustav kriznog upravljanja, postoje različiti sektori za različite situacije. Dosadašnje iskustvo govori da imamo kapacitete, iskustvo i znanje te se možemo nositi s različitim vrstama kriza! – rekao je prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN.

Na konferenciji su prvog dana bili i ravnatelj Civilne zaštite RH Damir Trut, zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice, partnera projekta Neven Karas, v. d. dekana Veleučilišta Velika Gorica Tamara Čendo Metzinger, voditeljica odjela za komunikacije, partnerstva i mreže Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Carmen Gruber te brojni stručnjaci iz ovog područja.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak o urbanizmu u Velikoj Gorici

Matičin četvrtak je sutra u 19:30 sati u knjižnici Galženica.

Objavljeno

na

Problematika urbanizma – povijesni uzroci tema su 301. Matičinog četvrtka na kojoj će svoj stručni osvrt na aktualno stanje u gradu s naglaskom na moguće uzroke i posljedice dati inženjer Ivica Leder. Inače, Leder je na Arhitektonskom fakultetu diplomirao s radom Urbanistički razvojni plan centra Velike Gorice.

Godine 1995. u svojstvu prvog predsjednika Gradskog vijeća grada Velike Gorice sudjeluje u definiranju ustroja gradskih službi, poglavito Odjela za prostorno planiranje i Odjela za zaštitu okoliša.

U mandatu 2001. – 2002. obavlja i dužnost pročelnika Odjela za prostorno planiranje grada. Nakon 2002. god. potpuno se posvećuje radu u vlastitom projektnom uredu gdje izrađuje urbanističke planove, a nekoliko njih i za grad Veliku Goricu.

Matičin četvrtak je sutra u 19:30 sati u knjižnici Galženica.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno