TEŠKA NESREĆA KOD DUBROVNIKA

Nađeno tijelo treće žrtve, traga se za još četvero nestalih; među stradalima majka i sin

26.04.2017 u 06:52

  • +8

Potraga za nestalima u pomorskoj nesreći

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

U ranim poslijepodnevnim satima pronaženo je tijelo jedne od pet osoba nestalih nakon sinoćnjeg sudara gumenjaka i broda Lučke kapetanije kod Dubrovnika. Od devet osoba koliko ih je bilo na gumenjaku, tijela dvoje stradalih nađena su tijekom noći, dvije osobe su ozlijeđene, a pet ih se smatralo nestalima. Među njima je J.K. koja je smrtno stradala i njezin sin D.K. koji je među nestalima, oboje iz Velike Gorice

'Slijedom sinoćnje teške pomorske nesreće izvješćujemo da je u okviru opsežne spasilačko - potražne akcije Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pronalasku tijela još jedne nestale osobe sa gumenjaka, koji je sudjelovao u sinoćnjoj teškoj pomorskoj nesreći. MRCC Rijeka i Lučka kapetanija Dubrovnik dalje koordiniraju pomorsku potragu za preostalo četvero nestalih sudionika pomorske nesreće, stoji u priopćenju  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture'

Prizmić: Tragamo za preživjelima

'U helikopteru obalne straže je naša ekipa od pet osoba zajedno s liječnicom. Trenutno puše jako jugo', kazao je Priznić jutros za tportal.

Pretpostavlja da je i sinoć iza 21 sat kada se nesreća dogodila također puhalo jugo. Na pitanje o šansama za preživljavanje petero nestalih, Prizmić nevoljko odgovara, no kaže: 'Teoretski mogu reći da ako nisu ozlijeđeni da imaju šanse za preživljavanje. More nije prehladno. Definitivno tragamo za živima', poručio je.

Majka poginula, sin među nestalima

Kako doznaje tportal, osobe stradale u gumenjaku zaposlenici su restorana 'Bowa' na otoku Šipanu. Tu informaciju nam u samom restoranu nisu potvrdili ni demantirali, samo su kazali da još ne misle davati izjave za medije.

Prema za sada neslužbenim informacijama, javlja Hina, u nesreći oko 21,20 sati, poginuli su muškarac A.P., ujedno i vlasnik ugostiteljskog objekta, i djelatnica restorana  J.K., dvije osobe su ozlijeđene, a za pet osoba se intenzivno traga.

Tportal doznaje od osoba bliskih stradalima, da je J.K. iz Velike Gorice, dok je njezin sin D.K. među nestalima. Dubrovački vjesnik piše kako je upravo njegovo tijelo nađeno u ranim posljepodnevnim satima u srijedu.

Potragu otežava jak vjetar

David Radas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za tportal je kazao kako je uz potražnu akciju u tijeku  očevid koji koordinira resorno ministarstvo zajedno s pomorskom policijom. Na konferenciji za novinare ministar Oleg Butković kazao je kako je gumenjak dug sedam metara, a s fotografija je vidljivo da je motor jačine 150 konja.

Zamoljen da komentira informaciju da brod Danče nije bio propisno osvijetljen, Butković je rekao da on nema takve informacije dok je kapetan Lučke kapetanije Mato Kekez demantirao takvu informaciju objasnivši da je taj brod opremljen za noćnu vožnju i za hitan medicinski prijevoz pacijenata.

Kazao je kako je u potragu uključen i helikopter i ronioci MUP-a te da se potraga vodi na području cijelog Koločepskog kanala te da je riječ o opsežnom području.

Napomenuo je da potragu otežava jako jugo koje puše brzinom 25 do 30 čvorova te da stiže još plovila sa Hvara i iz Ploča.

Kazao je kako u potražnu akciju stiše još brodova lučkih kapetanija sa Hvara i iz Ploča. U akciji i sudjeluje brod Danča dubrovačke Lučke kapetanije koji je sudjelovao u sinoćnjoj nesreći.

Jedna osoba teže, druga lakše ozlijeđena

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je u srijedu da su nakon noćašnje teške pomorske nesreće u Koločepskom kanalu, u tu bolnicu primljene dvije osobe, od koji je jedna teže, a druga lakše ozlijeđena.

'Primljeno je dvoje ljudi, jedan muškarac 1959. godište koji je zadobio lakše ozljede i pušten je na kućno liječnje, a drugi je muškarac, 1964. godište, zadobio prijelom ključne kosti i danas je planirana operacija. Pacijent je stabilno', rekao je Bekić.

 

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture noćas su izvijestili da su dvije osobe smrtno stradale dok se za pet osoba traga nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se sinoć oko 21,20 sat sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik 'Danče' i gumenjak s devet članova posade.

'Još uvijek tragamo za osobama nestalim sinoć u havariji koja se dogodila u 21,20 sati u Koločepskom kanalu do koje je došlo nakon što je brod Danče upućen u hitni medicinski prijevoz na otok Mljet. Negdje ispred uvale Vrbova, četiri kabela od kraja, došlo je do sudara s gumenom brodicom u kojoj je bilo devet osoba. Uzrok havarije još nije utvrđen, ali se zna da je brod Danče plovio sredinom kanala, a voditelj se uputio gumenjakom koji nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka, a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio', kazao je dubrovački lučki kapetan Mato Kekez za Dubrovački vjesnik.

 

 Svi unesrećeni na gumenjaku su hrvatski državljani, a prema dostupnim informacijama riječ je o ugostiteljskim djelatnicima. Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je brod 'Danče' bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu.

 U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila Lučke kapetanije Dubrovnik s liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić. Putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio emitira se poruka pogibli kategorije 'Mayday Relay' prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kapetanom Sinišom Orlićem, danas će se u Dubrovniku  sastati s voditeljima potražnih timova.