Obavijesti

News

Komentari 4

U Velikoj Gorici prosvjedovali zaposleni u dječjim vrtićima

U Velikoj Gorici prosvjedovali zaposleni u dječjim vrtićima
7

Zaposleni u velikogoričkim predškolskim ustanovama prosvjedovali su tražeći žurno usklađivanje koeficijenata složenosti poslova s onima zaposlenih u upravi

VIDEO

Zaposleni u velikogoričkim predškolskim ustanovama prosvjedovali su u srijedu pokraj velikogoričke Gradske uprave u organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) tražeći žurno usklađivanje koeficijenata složenosti poslova s onima zaposlenih u upravi jer im, kako tvrde, plaće zaostaju i do 25 posto.

Okupilo se stotinjak prosvjednika, a na transparentima koje su nosili pisalo je "Zajedno za dostojanstvo struke", "Gradonačelniče, zašto su vam zaposleni dječjim vrtićima manje važni?", "10 godina čekanja i praznih obećanja" i druge.

Govoreći o razlozima prosvjeda, predsjednica SOMK-a Božica Žilić je rekla da na sastancima pregovaračkih odbora Grada Velike Gorice i SOMK-a nisu uspjeli riješiti problem neusklađenih koeficijenata  zaposlenih u dječjim vrtićima s onima u Gradskoj upravi i da postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu nije uspio, unatoč iznesenim prijedlozima za rješavanje problema.

prosvjed

Zbog neusklađivanja i procesa koji traje već sedam i više godina naši radnici zaostaju u plaćama za 25 posto. Žao mi je što do sada nije bilo dobre volje, a ono što nam se nudilo su uistinu bile "mrvice sa stola" koje nakon toliko godina naši radnici nisu htjeli prihvatiti i zato prosvjedujemo, naglasila je Žilić. Dodala je da će svoje zahtjeve dostaviti nadležnima u Gradu Velikoj Gorici u nadi da neće ostati gluhi i ignorirati ih.

Danas prosvjeduju samo zaposlenici prve smjene i to nisu svi zaposleni niti članovi sindikata, kazala je Žilić i apelirala da se radnicima vrati ono što im pripada. Dugi niz godina imali su razumijevanje za loše situacije i krizna stanja i ulaganje su sustav te je sada vrijeme za njihov oporavak, poručila je.

prosvjed

Svaka odgovorna vlast mora biti partner sa sindikatima i imati im što ponuditi, a ne nekom  biti majka, a nekome maćeha, rekla je i dodala kako vjeruje i očekuje da će u Gradu naći nekakav zadovoljavajući modus za obje strane. 

Ne bude li nastavljen socijalni dijalog i razriješena nastala situacija u dječjim vrtićima Velike Gorice spremni smo na prosvjed puno većeg opsega, a nećemo se ustručavati ni održati štrajk u predškolskim ustanovama Velike Gorice, poručila je Žilić.

Dogradonačelnik: Zahtjevi sindikata opravdani

Zamjenik velikogoričkog gradonačelnika Ervin Kolarec u izjavi novinarima istaknuo je kako im je briga o djeci i najmlađim sugrađanima najvažnija i kako izuzetno cijene rad odgojitelja, tehničkog i stručnog osoblja u gradskim dječjim vrtićima. 

Mislimo da su zahtjevi sindikata opravdani, imali smo kvalitetan dijalog punih osam godina u Velikoj Gorici i žao mi je što  se nismo uspjeli dogovoriti, iako je grad ponudio određeno povećanje primanja djelatnicima u predškolskom odgoju, rekao je Kolarec. Sindikati to nisu prihvatili i pregovori nisu uspješno završeni.

prosvjed

Apeliram na sindikat i djelatnike u dječjim vrtićima da nakon lokalnih izbore, jer sada nemamo mandat, nastavimo razgovor o povećanju njihovih plaća, jer rade dobar i kvalitetna posao. S njihovim smo radom izuzetno zadovoljni i oni to povećanje koeficijenata apsolutno zaslužuju, naglasio je velikogorički dogradonačelnik Ervin Kolarec.

Napomenuo je da nakon što su proširili postojeće kapacitete dječjih gradskih vrtića i izgradili vrtić u Velikoj Mlaki i dovršavaju još jedan u središtu grada Cvjetno naselje i da svako dijete koje ima potrebe za dječjim vrtićem u Velikoj Gorici ima svoje mjesto.

Na prosvjedu je pročitano i pismo potpore prosvjednicima predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladena Novosela u zajedničkoj borbi za veće plaće i dostojne uvjete rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)