Novosti Sport Događanja

Nakon novinarstva posvetio se beletristici

27.04.2017. / Ivana Ćurić

U Muzeju Turopolja sinoć je održana prva po redu Mediteranska večer, a tom prigodom prisutnim Velikogoričanima se predstavio književnik Stjepo Martinović uz glazbenu podršku glazbenice Dunje Knebl.

Martinović se predstavio upravo objavljenom zbirkom priča "Zrno papra u mortadeli" ranije objavljenim romanima, prijevodima, svojim šansonama i baladama te pjesmama mediteranskih autora bliskih njegovu senzibilitetu i tematskom rasponu… od Portugalaca i Španjolaca, do Francuza, Talijana i Grka. Bilo je tu zanimljivih priča, stihova i prekrasnih zvukova mediterana.

Stjepo Martinović rođen je u arkadijskim Konavlima, odrastao u Cavtatu, kraju dodirnutom ilirskom, grčkom, rimskom, bizantskom kulturom i baštinom Dubrovačke Republike, u podneblju nadasve odnjihanim morem te je u svoj opus utkao jeku legende, val i miris mitske pra-vode, sunca i stijenja, vjetra i galeba, makije i lozja, ribarskih mreža i cvijeća u pitaru.

Nakon uspješne novinarske karijere, 2009. odao se beletristici: dosad je napisao deset romana (jedan je u fazi grafičke pripreme, a još tri čekaju objavljivanje), pet kolekcija priča, te dvadesetak njih za natječaje u Hrvatskoj i susjednim zemljama, na kojima se uspješno potvrdio kao autor i ubrao barem po jednu nagradu godišnje, od „Slavića“, Broda priča i „Frana Galovića“ do „Turopoljske poculice“, Festivala fantastične književnosti REFESTICON, natječaja varaždinskog Muzeja anđela…

Dunja Knebl prvi je javni pjevački nastup odradila sa samo devet godina i to u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Glazbenom pozivu u potpunosti se posvetila tek sa 47 godina kada je u zagrebačkom KIC-u publici predstavila uglavnom nepoznate međimurske pjesme koje je obradila na temelju notnih zapisa iz knjige Florijana Andrašeca “Pučke popijevke iz Međimurja”. Upravo ona pobrinula se za glazbeni dio prve Mediteranske večeri u Muzeju Turopolja i tako utpopunila Martinovićevo predstavljanje.

Ana Peternac Bučan

Podijeli