Novosti Sport Događanja

Proslava svetog Antuna u Bukevju

16.06.2017. / Ivana Ćurić

Na Antunovo, 13. lipnja, u crkvi koja nosi njegovo ime u Bukevju održana je proslava svetog Antuna Padovanskog na kojoj je svetu misu predvodio vlč. Josip Žagar iz lukavečke župe.

Na svetoj misi uz njega su bili dekan velikogoričko-odranski vlč.Đuro Sabolek, župnik Marijan Prepeljanić i vlč.Norbert Ivan Koprivec. Na misi su sudjelovali vjernici iz Bukevja i župe kao i članovi KUD-a Veleševec i Slavuj u narodnim nošnjama. U svojoj propovijedi, vlč. Žagar istaknuo je kako redovnici u Italiji znaju reći da malo tko tako srčano i izvorno štuje svetog Antu kao hrvatski narod te kako je za širenje njegova štovanja zaslužno to što je "svetac cijelog svijeta" jer ga štuju i siromašni, odbačeni, osobe s posebnim potrebama, ljudi koji traže njegovu pomoć u svakodnevnom životu i dr.



-Među ljudima je danas nestalo one toliko potrebne solidarnosti koja se nekad pokazivala kao spremnost na svaku pomoć. Nakon svih iskustava kao da smo postali sebičniji nego prije, svatko gleda sebe i kako u toj sveopćoj bijedi za sebe najviše izvući, koliko puta gledamo kako se gazi bližnjega da bi se nešto steklo, a pored nas ima netko puno potrebniji. To su pitanja s kojima se svaki dan susrećemo, i svatko bi se trebao pitati koliko smo spremni pomoći drugome i biti zadovoljni time. Sveti Antun slušao je i prisustvovao u pomoći braći misionarima, on je slušao Riječ Božju. Sve svoje, poput njega, trebamo temeljiti na mudrosti Božjoj, u njoj nikada ne možemo promašiti-istaknuo je vlč. Žagar i pozvao vjernike da svatko poradi na sebi, na solidarnosti prema drugima i u svom se životu uvijek orijentira prema Kristu.

-Sveti ante je nasljedovao Krista u onom vremenu i ugradio ga u svoj život, i na svakome od nas je da ove večeri, 13. lipnja 2017. godine malo ispitamo svoje stavove i preuzmemo odgovornosti od kojih smo možda bježali, pa da možemo vidjeti do druge proslave Antunova kada se okupimo ponovno oko euharistije da smo nešto po tom pitanju i ostvarili i da je Bog u nama djelovao- zaključio je propovijed vlč. Žugaj.
Uz pjesmu i molitvu očiju uprtih u kip svetog Antuna na glavnom oltaru završeno je misno slavlje na kraju kojeg se župljanima obratio vlč.Marjan Prepeljanić zahvalivši svima koji su došli proslaviti patron župe Bukevje.

Galerija slika

Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju Proslava svetog Antuna u Bukevju

Podijeli