Novosti Sport Događanja

Beus- Richembergh potpredsjednik GLAS-a

11.07.2017. / Ivana Ćurić

Velikogorički političar i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh nakon napuštanja HNS-a pridružio se osnivanju Građanskog liberalnog saveza (GLAS), stranke koja je konstituirana prije dva dana u Zagrebu, a koju će predvoditi Anka Mrak Taritaš.

U Predsjedništvo nove političke opcije izabrani su Goran Beus Richembergh (potpredsjednik), Jasmina Pašagić Škrinjar, Stanko Borić, Diana Topčić Rosenberg (potpredsjednica), Anka Mrak Taritaš (predsjednica), Mario Tevšić, Jozo Radoš i Sonja König. Predsjedništvu će se još priključiti i predsjednik Nacionalnog vijeća, predsjednik Programskog vijeća i glavni tajnik stranke nakon što budu izabrani.

-Inicijativa za novu stranku pokrenuta je nakon brojnih reakcija i poruka koje smo dobili poslije svog razlaza s HNS-om, u kojima nas ne samo bivši HNS-ovci nego i mnogi ljudi koji se ranije nisu stranački angažirali, pozivaju na formiranje nove političke platforme da stvorimo mogućnost političkog angažmana na prostoru građanskog centra-rekao nam je Goran Beus Richembergh.

Temeljni ciljevi stranke

Saborski zastupnik ističe kako je ime stranke odabrano u smislu jer je to građanska liberalna stranka centra koja se obraća "biračkome tijelu koje cijeni i poštuje vrijednosti liberalne demokracije, i koje drži do časti i dosljednosti u politici".

-Temeljna dva cilja nove stranke su stvaranje otvorenog društva u kojemu će individualne posebnosti i različitosti biti prednost i bogatstvo za izgradnju modernog društva, i jačanje političkih institucija koje će poštivati svoje građane. Glas je svoju programsku platformu formirao oko devet ključnih tema budućnosti Hrvatske: od jačanja individualnih sloboda građana do smanjenja porezne i državne presije prema gospodarstvu. Program GLAS-a sadrži 20-ak konkretnih politika gdje su ciljevi nedvosmisleno postavljeni , odnosno njihova realizacija ne ostavlja prostora za nedosljednost i muljanje-istaknuo je Beus-Richembergh.

U rujnu osnivanje gradske organizacije u Gorici

Osnivači koji su se u nedjelju okupili na osnivačkoj skupštini GLAS-a, kaže Beus Richembergh, jezgra su buduće stranke čije su osnivanje pozdravili i mladi koji do sada nisu bili angažirani u nijednoj stranci. Pred GLAS-om je sada osnivanje županijskih vijeća, a na jesen se očekuje i osnivačka skupština gradske organizacije u Velikoj Gorici.

-Na samoj osnivačkoj konvenciji bilo je dvadesetak osnivača iz Velike Gorice, a gorička organizacija GLAS-a konstituirat će se u rujnu. Očekuje se da će joj pristupiti veći broj dosadašnjih članova HNS-a, ali su najave o pristupanju onih koji nisu bili u nijednoj stranci ono što nas raduje. Svojoj bivšoj stranci želim sreću i uspjeh, no mi se nećemo koncentrirati na ono što će oni raditi, nego ono što će biti zadaća nove stranke. Već sada se može reći da će GLAS biti parlamentarna stranka u Gradskom vijeću Velike Gorice,
jer su vijećnici Štefa Bakota i Pero Josipović među osnivačima GLAS-a-zaključio je Beus-Richembergh.

(foto: facebook, V. Tafra/ G.Beus Richembergh)

Podijeli