Novosti Sport Događanja

Uživajte u cikloturizmu uz javne bicikle

12.07.2017. / Ivana Ćurić

Turistička zajednica grada Velike Gorice ima savršen recept za nezaboravne ljetne dane! Sve što vam treba je lijepo vrijeme, odlično društvo i bicikl!

Ideju za ilzet po turopoljskom kraju možete realizirati i na dva kotača jer je od nedavno u našem gradu uspostavljen sustav javnih bicikala zahvaljujući kojem na nekoliko punkteva u gradu možete iznajmiti električni ili klasični bicikl. Prvih pola sata je besplatno, a svaki sljedeći sat koštat će vas osam kuna. Po gradu su i punionice, pa tako električni bicikl možete napuniti na fotonaponskim panelima.

Kada ste se naoružali dobrom voljom, s puno tekućine i pripremili svoje bicikle, vrijeme da krenete u razgledavanje Turopolja i uvjerite se koliko skrivenih i neistraženih ljepota ima vaš kraj. Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje. Možete uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki.



Možete krenuti iz srca Velike Gorice, odnosno od Muzeja Turopolja, provozati se do Starog grada Lukavca, jedine obrambene utvrde u Turopolju uz koju se vežu mnoge priče i legende. Poznata hrvatska spisateljica Marija Jurić-Zagorka velik dio radnje romana "Kći Lotrščaka" smjestila je u Turopolje, upravo u starom gradu Lukavcu gdje su prema njenim riječima vještice često stizale u pohode.

Posebno obilježje ovom kraju dalo je šumsko bogatstvo, a Drvene kapelice Turopolja i Pokuplja jedinstvene su u svijetu. Njihovo postojanje seže još u rani srednji vijek, no većina sačuvanih datira iz 17. stoljeća. Danas je sačuvano svega 11 drvenih kapelica, tri u Turopolju, dvije u Vukomeričkim goricama, a šest u Pokuplju. Stoga, svakako ih uključite u svoju rekreacijsku avanturu.

Provozati se možete i do Arheološkog parka Andautonija u kojem svi posjetitelji mogu razgledati ostatke dijelove rimskog grada. Bogatstvo velikogoričkog kraja su i – šume, a Vrata od krča predstavljaju jedinstveni spomenik ljudskom radu, podignut u šumi zvanoj Turopoljski lug.

Tu su i izletišta poput Ključić brda, Odranskog Ribiča, Cowboyja i Etno naselja Novo Čiče gdje možete u miru predahnuti.

Izvor: TZVG

Podijeli