Iza rešetaka

Rumunji u riječkom zatvoru zbog čak – 11 provala

Slavica Kleva

Prvoosumnjičeni Stancu Ionut Ciobota / snimio M. ANIČIĆ

Prvoosumnjičeni Stancu Ionut Ciobota / snimio M. ANIČIĆ

Procjenjuje se da su se tijekom lipnja i srpnja ove godine domogli više od 160 tisuća kuna tako što su posebnom tehnikom iz bankomata izvlačili novac. Trojica rumunjskih državljana provest će mjesec dana u istražnom zatvoru zbog osnovane sumnje da su počinili teške krađe na području Velike Gorice, Osijeka, Čepina i Rijeke



Stancu Ionut Ciobota, 29-godišnji državljanin Rumunjske, taksist po zanimanju, i 30-godišnji sunarodnjak mu Stelian Marius Tintarean, konobar po zanimanju, privedeni su u srijedu u istražni zatvor gdje će provesti idućih mjesec dana zbog osnovane sumnje da su počinili 11 teških krađa provaljivanjem na području Velike Gorice, Osijeka, Čepina i Rijeke. Procjenjuje se da su se domogli vrijednosti veće od 160 tisuća kuna, a jedan dio novca je prilikom uhićenja kod njih i pronađen. Sudac istrage Županijskog suda Vlado Bosner prihvatio je prijedlog zamjenice Općinske državne odvjetnice Ines Grubišić da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i bijega, pritom im odredivši i jamstvo, za svakog je određeno 200 tisuća kuna.


Rumunji se sumnjiče da su tijekom lipnja i srpnja ove godine počinili 11 djela teških krađa provaljivanjem u bankomate novčarskih institucija. Tijekom jučerašnjeg dana ispitan je i treći Rumunj, također osumnjičen da je bio dio bande koja je na osebujan način dolazila do novca. Riječ je 28-godišnji Alexanderu Nicolae Ciobotu kojemu je sudac istrage jučer također odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela.


Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Prvom policijskom postajom Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom rumunjskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta, a nakon istrage uhićena su ova dvojica koja su i prepraćena sucu istrage.




Rumunjski državljani »specijalizirani za nadzor« bankomata su i tijekom proteklih godina završavali u pritvoru. Modus operandi ovog posebnog oblika krađe bio je do sada gotovo uvijek istovjetan, uz pomoć »skimming« uređaja. Posebnom tehnikom kradu PIN, pa tako i novac. Uređaj za čitanje kartice postavljali bi preko postojećeg i krali osobne podatke, a ako se rukom ne zaštiti unos PIN-a, mala kamera snima tajni kod korisnika bankomata. Hakeri već imaju sve što im treba, kasnije uklanjaju uređaj i troše novac. Možda najviše zabrinjava to što su ovakvi uređaji, putem internetske prodaje, danas dostupni doslovno svima.


No, ova trojica Rumunja su uz pomoć posebne mehaničke naprave prisilno izvlačila novac iz bankomata proširivši kazneno djelovanje na nekoliko područja naše zemlje, uhićeni su u Rijeci, a o događaju se oglasilo i Općinsko državno odvjetništvo, s obzirom na to da je tužiteljica nad svom trojicom provela dokaznu radnju prvog ispitivanja. Dio otuđenog novca je pronađen i bit će vraćen vlasnicima.