Općina Klinča Sela slavi svoj dan

Općina Klinča Sela slavi danas svoj dan. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, uz ostale, županu Stjepanu Kožiću uručeno je općinsko priznanje za doprinos razvoju školstva. Županija je, zajedno s Općinom i Ministarstvom regionalnog razvoja, financirala gradnju osmogodišnje škole, otvorene prije godinu dana, a trenutno priprema projektnu dokumentaciju za gradnju sportske dvorane.

„U izradi je glavni projekt, a procjene govore da se radi o investiciji od 19,2 milijuna kuna s PDV-om. To je izuzetno visoki iznos i Županija sama, iz vlastitoga proračuna, neće moći financirati gradnju dvorane. Morat ćemo tražiti i druge izvore financiranja“, rekao je župan, sa žaljenjem dodavši da ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a niti Ministarstvo regionalnog razvoja već duže vrijeme ne prate kapitalna ulaganja u školstvu na prostoru Županije.

Govorio je i o ulaganju Županijske uprave za ceste u rekonstrukciju, odnosno preasfaltiranju prometnice od Klinča Sela do Pisarovine. Samo na području općine Klinča Sela u tu će investiciju, do kraja godine, biti uloženo 6,5 milijuna kuna.

Načelnik Klinča Sela Miljenko Vučković govoreći o općinskim investicijama istaknuo je zamjenu krovišta na objektima nogometnih klubova u Klinča Selima, Okiću i Zdenčini, skori početak obnove krovišta društvenoga doma u središtu Klinča Sela te o asfaltiranju nerazvrstanih cesta.

„U suradnji s Hrvatskim vodama sagradili smo novi cjevovod, u dužini dva kilometra, i time osigurali dovoljne količine vode za razvoj gospodarskih zona. Pred nama je i gradnja 30 kilometara kanalizacijskoga sustava, zajedno s pročistačem otpadnih voda. Investicija je procijenjena na 60 milijuna kuna, a planiramo je realizirati sredstvima EU fondova. Također, prije dva dana potpisali smo ugovor o izgradnji Vodospreme Tržić, u vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Sredstva su u potpunosti osigurana iz EU fondova, tako da ova investicija daje „dodatni vjetar u leđa razvoju općine“, rekao je Vučković, dodavši da je za europska sredstva prijavljen i projekt gradnje ceste Repišće-Beter te uređenje centralnoga trga u Klinča Selima.