Povežite se s nama

HOTNEWS

Za goričko područje uvedene redovne mjere obrane od poplave

Operativne snage Stožera civilne zaštite stavljene su u stanje pripravnosti

Objavljeno

na

Na temelju visine vodostaja rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru Jankomir preljev, na kojem je noćas zabilježen vodostaj 674 cm, uvedene su redovne mjere obrane od poplave za Grad Veliku Goricu. Operativne snage Stožera civilne zaštite stavljene su u stanje pripravnosti, poručili su iz Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice.

HOTNEWS

Medicinski centar Gorica u svibnju ima popuste za MR kralježnicu i zglobova, ali i još neke pretrage

Popusti od 15 % na određene pretrage vrijede do 31. svibnja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Medicinski centar Gorica s radom je počeo prije dva mjeseca i svakim danom sve više raste uvodeći nove medicinske usluge. Što sve možete ostvariti uz popuste u svibnju, saznajte u nastavku. Medicinski centar Gorica vrlo brzo je postao mjesto na kojem uz vrhunsku i najmoderniju tehnologiju, stručan i potvrđen tim liječnika te medicinskog osoblja možemo ostvariti niz usluga.

Centar nudi niz radioloških usluga: rendgen, mamografiju, višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju (MSCT) i magnetsku rezonanciju (MR), ultrazvuk te color doppler. Na raspolaganju su nam i usluge iz područja medicine rada, sistematski pregledi za tvrtke i pojedince te laboratorij. Važno je spomenuti naravno i naše specijalističke ambulante iz područja urologije, kardiologije, ortopedije, fizikalne medicine, dermatologije i kirurgije koje vode eminentni zagrebački liječnici.

U kratkom razgovoru sa specijalistom radiologije dr. med. Nikola Ivan Leder, ravnateljem ovog centra, saznali smo novitete.

–  Hvala svima koji su naš centar tako brzo prepoznali kao važnu ustanovu. Želja nam je da na jednom mjestu Velikogoričani imaju široki raspon vrhunskih medicinskih usluga na dohvat ruke te da više ne moraju ići u Zagreb za svaki pregled. Kao što znate, prva smo ustanova koja je u Veliku Goricu dovela MSCT i MR uređaj koji su iznimno bitni pri dijagnostici bolesti. Pristup koji zagovaramo, od svakog liječnika, do svakog našeg zaposlenika, je taj da je pacijent na prvom mjestu. Znam, tako bi uvijek i trebalo biti, ali često nije radi preopterećenosti sustava – ističe ravnatelj Leder te dodaje kako centar okuplja vrhunske stručnjake sa svakog pojedinog područja.

– Iza naših zaposlenika su godine rada i priznanja tog rada u medicinskoj struci, s jedne strane, uz najnoviju i najmoderniju opremu visoke kvalitete. Obraćaju nam se ljudi koji boluju od ozbiljnih bolesti i empatija tj. ljudski pristup su nam jako važni – dodaje Leder.

Foto: Medicinski centar Gorica

Popusti od 15 % u Medicinskom centru Gorica

Od 6. do 31. svibnja 2024. godine u Medicinski centru Gorica nude se dvije odlične akcije:

· povodom Međunarodnog praznika rada, centar nudi 15 % popusta na MR kralježnice i zglobova

· Svjetski dan astme tradicionalno se obilježava prvog utorka u svibnju, što je ove godine utorak 7. svibnja pa je centar odlučio to obilježiti svojom akcijom od 15 % na RTG pluća i srca te LDCT pluća.

Popust od 15 % na MR kralježnice i zglobova

Svi oni koji puno sjede dok rade, poput raznih administrativnih zanimanja, kao i oni koji puno stoje ili nose težak teret, mogu imati problema s kralježnicom i osjetiti bol u predjelu vrata i leđa koja ih ometa u obavljanju svakodnevnih poslova. Uobičajena indikacija za MR kralježnice jest pojava boli.

Magnetska rezonanca kralježnice neinvazivna je tehnologija snimanja bez opasnosti ionizirajućeg zračenja. Pregledom se dobije jasan i detaljan slikovni prikaz kralježnice i okolnih tkiva te je najosjetljivija radiološka metoda za pregled anatomije i dijagnostiku bolesti kralježnice.

Foto: Medicinski centar Gorica

Magnetska rezonancija kralježnice preporučuje se i kada postoji sumnja na kompresiju leđne moždine koju najčešće uzrokuje prolaps ili hernija diska. U slučaju takvih događaja, MR kralježnice je zapravo jedina slikovna metoda kojom možemo prikazati odnos diska, leđne moždine i živaca.

Osjećate li sijevajuće bolove, trnce, žarenje i slično, moguće je da i Vi imate problem hernije diska i uklještenje živca (lumboishijalgija tj. išijas). Nadamo se da ćete se naručiti što prije jer to su vrlo bolna stanja, a MR je jedina slikovna metoda koja pruža uvid u stanje živaca.

Popust od 15 % na RTG pluća i srca te LDCT pluća

Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti u općoj populaciji s većom učestalošću u djetinjstvu i mlađoj životnoj dobi nego u zreloj i starijoj životnoj dobi. Incidencija astme varira u različitim zemljama svijeta između 1 i 18 %, a u Hrvatskoj iznosi oko 3 %.

Rendgensko snimanje pluća potrebno je kod sumnje na upalu pluća, bronhitisa, traume prsišta, tumora pluća, kao dio predoperativne obrade, ali i kao dio sistematskog pregleda ukoliko postoji indikacija internista.

Pretraga se radi i preventivno kod osoba kod kojih postoji rizik za bolesti pluća, kao što su pušači, zatim kod preventivnih pregleda za određena zanimanja te na indikaciju liječnika specijalista.

Foto: Medicinski centar Gorica

Kompjutorizirana tomografija – niskodozni LDCT je bezbolna, neinvazivna i vrlo precizna dijagnostička metoda koja omogućuje istovremeni prikaz krvnih žila,

CT pretrage za dobivanje slike koriste istu vrstu zračenja kao i RTG. Ova brza i jednostavna metoda pruža važne informacije koje pomažu u donošenju odluka o daljnjem liječenju. Vrlo često se koristi upravo za pregled pluća kada LDCT pluća omogućuje preciznu vizualizaciju struktura plućnog tkiva i pomaže u otkrivanju različitih promjena ili lezija.

– Ova pretraga je ujedno i temelj preventivnog programa probira tzv. „screening” u sklopu prevencije karcinoma pluća. Medicinski centar Gorica odlikuje se naj-modernijim uređajima, vrhunske kvalitete koji koriste najnovija dostignuća teh-nologije i programe koji smanjuju dozu zračenja na najmanju moguću mjeru –  napomenuo je naš sugovornik dr. med. Nikola Ivan Leder.

Medicinski centar Gorica smješten je u Ulici Matije Slatinskog 2, Velika Gorica. Kontakti: 01 61 54 303, 095 919 25 84, [email protected] Web: https://medicinski-centar.hr/

Foto: Medicinski centar Gorica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica bila je domaćin najbrojnijeg Paraatletskog mitinga, gorički parasportaši ostvarili odlične rezultate

Velimir Šandor i Mirnes Omerhodžić pokazali su da su u izvrsnoj formi te da sa Svjetskog natjecanja u Kobeu možemo očekivati izvrsne rezultate.

Objavljeno

na

Paraatletski klub Uspon u nedjelju je na ŠRC-u Velika Gorica organizirao Paraatletski miting i 3. kolo hrvatske paraatletske lige. Bio je to najbrojniji miting do sada na kojem je nastupio 101 paraatletičar i paraatletičarka, a natjecanje je poslužilo i kao posljednje pripremno natjecanje prije odlaska reprezentacije u Kobe na Svjetsko prvenstvo.

– Moramo se pohvaliti da su naši Velimir Šandor, koji je disk bacio 18.78m što mu je najbolji ovosezonski rezultat i Mirnes Omerhodžić koji je čunj bacio 32.06m što je ujedno i novi državni rekord, pokazali da su u izvrsnoj formi što nam daje naslutiti da će u Kobeu biti izvrsnih rezultata – ističu iz kluba.

Uz Velimira i Mirnesa junior su pokazali da i od njih u budućnosti možemo očekivati dobre rezultate pa su tako u skoku u dalj nastupili Amar Jakupović, Ivano Rajković, Dominik Nestić i Toni Pemper. Amar je skočio 3.45m, Dominik 3.15, Toni 3.01m a Ivano 2.61m. Toniju Pemperu je ovo bio prvi klupski nastup.

Foto: FB Paraatletski klub Uspon

U bacanju kugle od juniora su nastupili Tin Posavec, Amar Jakupović, Ivano Rajković i Matej Hačić. Tin je kuglu bacio 3.66m, Amar 5.73m, Ivano 5.56m, Matej 5.57m, svima su ovo najbolji rezultati do sad. Od seniora su nastupili Dominik Počekal u bacanju kugle i diska, disk je bacio 29.80m dok je kuglu bacio 8.20.

Stjepan Dereta, Nikola Nestorović, Tvrtko Matanović i Antonio Lovrić u bacanju kugle Stjepan je kuglu bacio 8.49m što mu je najbolji rezultat, Tvrtko 6.44m. Nikola 6.46m a Antonio 6.11m.

Od djevojaka iz ovog goričkog kluba nastupile su Renata Celjak u bacanju kugle i diska, kuglu je bacila 5.10, a disk 12,09m. Anamarija Hudić i Nataša Sobočan nastupile su u bacanju kugle, Ana je bacila 3.94 a Nataša 6.14m.

– Svi sudionici dobili su medalju za sudjelovanje, a troje najbolji po RAZA bodovima u muškoj i ženskoj konkurenciji osvojili su pehar pa je tako naš Mirnes Omerhodžić osvojio prvo mjesto u muškoj konkurenciji dok je Nataša Sobočan bila treća u ženskoj konkurenciji – kažu iz Uspona.

Od ostalih rezultata ističu rezultat Luke Bakovića iz Splitskog ASK-a, ujedno i putnika za Kobe, koji je kuglu bacio 16.10m što je i novi državni rekord. Taj rezultat svrstava ga u sam vrh što je trenutno treći rezultat u svijetu u klasi F46.

Foto: FB Paraatletski klub Uspon

– Ovo je bio organizacijski, a i po brojnosti nastupa najkvalitetniji naš miting od osnutka kluba. Kako uvijek može više i bolje idemo probat sljedeće godine još i bolje. Ne znamo još točno kad ali već sad vas sve pozivamo na Paraatletski miting Velika Gorica i novo kolo hrvatske paraatletske lige za 2025.godinu – dodaju iz kluba.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na pozornici u Tuđmancu ove će godine nastupiti Jole, Magazin, Pavel, Klapa Kampanel

Goričke večeri ove godine traju od 17. do 30. svibnja i donose bogat i raznovrstan kulturni program za djecu i odrasle.

Objavljeno

na

Goričke večeri najdugovječnija su manifestacija Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Ove godine traju od 17. do 30. 5. u centru grada – Parku dr. Franje Tuđmana i donose bogat i raznovrstan kulturni program za djecu i odrasle.

Vrhunac Goričkih večeri bit će, kao i uvijek, koncerti na otvorenom. Otvorit će ih hrvatski pop sastav Magazin. Na velikoj pozornici u Parku dr. Franje Tuđmana, u petak, 17. 5., pred goričkom publikom izvest će neke od svojih najvećih hitova; Rano, ranije, Piši mi, Put putujem, Tri sam ti zime šaptala ime, Kemija, te mnoge druge.

Dan kasnije, u subotu 18.5., klapsku večer donosi nam Metaklapa. Uz spoj metal glazbe i klapskog načina pjevanja izvest će neke od ponajboljih klapskih pjesama na malo drugačiji način. A vulkan dobrih vibracija i plesni duh nekih prošlih vremena u grad će nam svojom glazbom u nedjelju 19. 5. donjeti Robert Markeković i Swingersi.

Tjedan dana nakon stižu novi vrhunski glazbenici. U petak, 24. 5., na pozornicu stiže zagrebački rock i pop sastav Pavel koji se pjesmom “Do mjeseca” predstavio na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije, a subota 25. 5. rezervirana je za poznatog pjevača zabavne glazbe. Na pozornici u ‘Tuđmancu’ nastupit će Jole.

Završnica Goričkih večeri ‘pripast će’ također klapskoj pjesmi. Na Dan državnosti u četvrtak, 30. 5., stiže nam jedna od najuspješnijih domaćih klapa – Kampanel.

Kazališna publika imat će priliku uživati u cirkuskim i akrobatskim performansima, te žonglerskim i imitacijskim nastupima i radionicama.  Oldtimer klub Turopolje će u Parku dr. Franje Tuđmana na Oldtimer showu izložiti brojne starinske automobile, od predratnih skupocjenih primjeraka do novijih oldtimera.

Uz to, za sve ljubitelje sedme umjetnosti, uživat će u Kinu u parku na otvorenom. U Parku dr. Franje Tuđmana prikazivat će se blockbusteri, animirani sinkronizirani filmovi i komedije. Projekcije su zakazane za 18 i 20 sati. Ulaz na sve programe je besplatan, a program sa satnicom pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

Crna kronika

Vozio s promilima pa kod Velike Kosnice skrivio prometnu nesreću

Riječ je o 30-godišnjem muškarcu koji je imao 1,34 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Ukupno 16 prometnih prekršaja gorička policija utvrdila je kroz vikend akciju ‘Pojačan nadzor vozila i vozača’. Kako navode, ovoga puta najveću koncentraciju alkohola u krvi imao je 30-godišnji muškarac koji je ujedno sudjelovao u prometnoj nesreći na obilaznici kod Velike Kosnice.

Bilo je to u subotu 4. svibnja oko 6 sati ujutro.

– Muškarac se vozio istočnom obilaznicom i dolaskom do Velike Kosnice sudjelovao je kao počinitelj u prometnoj nesreći. Očevidom je utvrđeno da je vozio za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 1,43 g/kg., što mu je umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10 g/kg. Istom je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključen je iz prometa te će mu naknadno biti uručen Prekršajni nalog – izvijestili su iz policije.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sve o prijevozu i parkiranju na AIRVG2024. za one koji su uspjeli osigurati ulaznice

Organizatori su se pobrinuli i za besplatan AIRVG2024 shuttle bus koji će voziti kružne linije po Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Svega par dana ostalo je do velikog zrakoplovnog spektakla koji će se odvijati u subotu 11. svibnja u našem gradu na terminalu stare Zračne luke. Besplatne ulaznice za Zrakoplovni dan i aeromiting AIRVG2024. planule su u svega dva sata. Zbog sigurnosnih mjera, broj ulaznica je bio ograničen, istaknuli su organizatori, a za one koji su uspjeli doći do svoje ulaznice, važno je znati nekoliko infromacija vezanih uz dolazak, prijevoz i parkiranje .

– Pozivamo posjetitelje da za dolazak na AIRVG2024 koriste javni prijevoz i uvedenu besplatnu autobusnu liniju iz Velike Gorice do terminala, a ukoliko dolazite automobilom da parkirate u označenim zonama slušajući upute redara. Ulaz na platformu AIRVG2024 moguć je samo uz prethodno osiguranu ulaznicu – ističu organizatori.

Posjetitelji iz Zagreba do Velike Gorice mogu doći ZET-ovim autobusnim linijama, a to su linija 268 koja kreće s Glavnog kolodvora i polazi svakih 15 minuta, a staje na ulazu u Veliku Goricu što je udaljeno 1 kilometar od terminala. Tu je i linija 290 koja kreće s Kvaternikoovg trga, a polazak je svakih 35 minuta. Linija prolazi kraj terminala.

Organizatori su se pobrinuli i za besplatan AIRVG2024 shuttle bus koji će voziti kružne linije po Velikoj Gorici s polascima svakih 15 minuta, sve od 11:30 do 18:30 sati, a zaustavlja se na označenim autobusnim stajalištima. Više doznajte ovdje. 

– Ukoliko dolazite vlastitim automobilom, upozoravamo da će servisna cesta između novog i starog terminala biti zatvorena, osim za javni prijevoz i zaposlenike. Za dolazak automobilom koristite isključivo ulaz od strane Velike Gorice! Parkiranje na označenim parkiralištima je besplatno. Molimo da pratite upute redara koji će vas uputiti na parkirano mjesto – dodaju organizatori. Više o rasporedu parkirališta kao i prometnoj regulaciji pogledajte ovdje. 

AIRVG2024 svoja vrata posjetiteljima otvara u 12 sati i traje do 18 sati. Za ulaz na platformu sa zrakoplovima potrebna je ulaznica. Letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počinje u 15 sati.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno