Novosti Sport Događanja

Počele devetnice u župi Bl. Alojzija Stepinca

25.09.2017. / Ivana Ćurić

U crkvi Blaženog Alojzija Stepinca sinoć je započela priprava za proslavu titulara župe koji se obilježava 3. listopada.

Mise devetnice otpočeo je vlč. Žarko Vladislav Ošap, duhovnik bogoslova na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu te župnik iz Banja Luke, a koncelebrirao mu je župnik vlč. Josip Ružman. Ošap je inače poznat po svojim nadahnutim homilijama kakve su Velikogoričani mogli pratiti dok je vodio devetnice u Vukovini 2012. godine, a dan danas povezan je s Mraclinom.

U propovijedi je istaknuo kako jučerašnje evanđelje (Mt 20, 1-16a) ne govori o pravednosti već o Milosti Božjoj te se pitao koliko smo obraćenika možda "otjerali" od crkve misleći da smo sami vjerniji od drugih.

-Sav naš identitet počiva na rečenici : "Ja sam dijete Božje". Sav naš vjernički identitet počiva na tome, a zašto sam dijete Božje? Zato što imam Bog Oca za Stvoritelja. Kada bismo živjeli po tome mi bi bili najsretnija stvorenja na Zemlji, ali što se događa? Molimo Oče naš, ali zaboravljamo živjeti kao djeca Božja jer imamo krive slike o Bogu, stvaramo ga po svojim slikama, ali ne želimo ući u Božju riječ-poručio je vlč. Ošap. Dodao je i kako su devetnice duhovna priprava za župni blagdan, ali da bi vjernik uistinu se pripremio za euharistiju i Riječ Božju potrebno je otvoriti svoje srce, a ne biti tvrda srca.

Zahvala redovnica iz Benina

Misno slavlje animirao je zbor Župe Sveta Tri kralja iz Donje Lomnice, a svakoga dana devetnice pjevanje animira drugi zbor. Na prvoj devetnici gostovale su i časne sestre iz Benina kojima prikupljajući potrebne stvari i donacije pomaže ova gorička župa.

-Jedino što mogu reći je hvala svakome od vas jer nas ne zaboravljate. Vaše darove redovito primamo, to nam je velika pomoć, mojih 29 godina rada i života u Berlinu bi bilo malo koristilo onima kojima me Bog šalje da nije upravo vas. U našem domu obrađujemo polja motikom i uzgajamo hranu, tako se prehranjujemo. J Ljudi o kojima se brinemo uvijek su djeca, bolesnici, siromasi, puno je napuštenih djevojčica bez jednog ili dva roditelja.Oni koji su odrasli neki su postali svećenici, neki redovnici, redovnice, neki su osnovali obitelji, zaposlili se, upoznali su ljubav Božju, njihovi životi dobili su smisao i to je naš cilj, dati im smisao. oš jednom veliko hvala svima vama-poručila je misionarka, časna sestra Dorotea koja se na kraju mise obratila Velikogoričanima.

Vlč. Ošap još danas i sutra će predslaviti devetnice, od 27.do 29. rujna to će činiti dr. Milan Šimunović, a od 30. rujna do 2. listopada vlč. Dragutin Goričanec.

Svakog dana tijekom mise je i prilika za svetu ispovijed, molitva krunice i litanije počinju u 18 sati, a u 18:30 sveta misa. Također, mladi župe molit ćemo svakoga dana na osobne nakane koje i sami možete napisati i stavljati u kutiju na ulazu u crkvu.

Podijeli