Povežite se s nama

HOTNEWS

Poražavajuće: Svaki drugi učenik žrtva teških oblika fizičkog nasilja

U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje

Objavljeno

na

U razredu od 30 učenika gotovo svaki od njih ima iskustvo tjelesne sile kao odgojnog postupka, dok je gotovo svaki drugi žrtva teških oblika fizičkog nasilja kao što su udaranje otvorenim dlanom, šakom ili nekim predmetom. Ove su poražavajuće činjenice povod za posebnu kampanju pod sloganom „Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!“, kojom će Udruga roditelja „Korak po korak“ u razdoblju od 15. do 20. studenog doprinositi podizanju svijesti i interesa za eliminaciju svih oblika nasilja nad i među djecom.

Djeca s teškoćama u razvoju u posebnom su riziku

Povod su za kampanju datumi koji se odnose na prava djece – Međunarodni dan tolerancije 16. studenog, Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom 18. studenog, Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom 19. studenog i Međunarodni dan prava djece 20. studenog. Kampanja se provodi u sklopu projekta „Sigurni od nasilja“.

„Djeca s različitim teškoćama u razvoju u posebnom su riziku od nasilja, uključujući djecu s teškoćama sluha. Stoga je u području prevencije nasilja nužno sustavno educirati mlade, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, educirati te omogućiti superviziju i specijalizaciju stručnog osoblja. Važno je i uključiti sve dionike za područje zaštite djece od nasilja, više ulagati u razvoj roditeljskih kompetencija i udomiteljskog sustava te osnaživati odgojno-obrazovne ustanove, ustanove socijalne skrbi te pravosuđe“, istaknula je Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Nasilje nad djecom odvija se u različitim oblicima

Ideja za slogan kampanje „Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!“ potaknuta je Globalnim ciljevima UN-a za održivi razvoj koji predstavljaju nastavak Milenijskih ciljeva te sadrže i mjeru da se do 2030. godine iskorijene svi oblici nasilja nad djecom. Kampanja Udruge roditelja „Korak po korak“ provodi se u sklopu 16. cilja koji se odnosi na mir, pravdu i snažne institucije. Oslanja se na aktualnu kampanju UN-a High Time To End Violence 2030 koja je nastala s ciljem stvaranja sigurnog okruženja za odrastanje svakog djeteta. Kampanja potiče na iskorjenjivanje svih oblika nasilja nad djecom do 2030. godine, ukazujući na štetne posljedice koje nasilje ima na rast i razvoj djeteta, ali i na okolinu.

„Našom ćemo kampanjom ukazati na različite oblika nasilja nad djecom, poput ekonomskog nasilja koje se odnosi na ilegalan rad ili prosjačenje, trgovine djecom, raznih štetnih praksi kao što su prisilni brakovi ili genitalne mutilacije, međuvršnjačkog nasilja ili nasilja putem interneta koje također može biti razorno za dijete. Pritom treba imati na umu i da velik broj djece izbjeglica koja pristižu u Europu često nemaju osiguran minimum prava na sigurnost, što je njihovo ne samo pravo, već i temeljna potreba“, istaknula je Marina Trbus.

U Europskoj uniji jedno od petero djece žrtva je seksualnog nasilja

Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom, koji se obilježava 19. studenog, utemeljila je partnerska organizacija Ujedinjenih naroda Women’s World Summit Foundation (WWSF) u cilju skretanja pozornosti na problem nasilja nad djecom, koje uključuje psihičko i tjelesno kažnjavanje i zlostavljanje, zanemarivanje te seksualno nasilje. Vijeće Europe imenovalo je 18. studenog kao Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom, nastavno na Lanzarotsku konvenciju (Konvenciju o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja), koju je Republika Hrvatska ratificirala 2011. godine te je konkretizirala kroz Kazneni zakon. Iz Udruge roditelja „Korak po korak“ podsjećaju da se seksualno nasilje nad djecom može dogoditi on-line, putem mobitela ili telefona, na ulici, u školi ili kod kuće. Seksualno nasilje nad djecom, suprotno uvriježenom mišljenju o nepoznatim osobama i strancima, najčešće čine djeci poznate osobe.

Procjenjuje se da je u 70 do 85 posto slučajeva počinitelj osoba koju žrtva poznaje. Podaci o broju djece žrtava seksualnog nasilja tamni su, no neke procjene na razini EU govore da je jedno od petero djece žrtva seksualnog nasilja.

Podaci za Hrvatsku na reprezentativnom uzorku u istraživanju pod vodstvom prof. Ajduković iz 2011. godine pokazuju da je 10,8 posto, odnosno gotovo 100.000 djece, izloženo nekom obliku seksualnog zlostavljanja. Ipak, broj prijava značajno je manji pa je tako, primjerice, prema službenom izvješću MUP-a tijekom 2015. godine nešto manje od 1.000 slučajeva prijavljeno za kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, od čega su 272 predmeta proslijeđena državnom odvjetništvu. Sukladno njihovom izvještaju za istu godinu, sudovi su potvrdili 76 optužujućih presuda, a od čega je u 26 određena zatvorska kazna, u 25 uvjetna kazna, a 12 je slučajeva upućeno na ponovnu proceduru. U istraživanju koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela tijekom 2013. godine, a u kojem su bili uključeni i djelatnici pravosuđa, jedan je od njih na fokusnoj grupi izjavio: „U principu uvijek dođemo do istog zaključka – da nam sustav nije usklađen. I da, onda se nađu rupe u tom sustavu i prostor za pogreške i to se stalno događa – i opet po leđima djece, po leđima onih koji su to najmanje zaslužili.“

Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“, ujedno i voditeljica spomenutog istraživanja kao i CAP (Child Assault Prevention) programa prevencije nasilja nad djecom, ističe da je „prevencija nasilja jedna od ključnih tema u građanskom i zdravstvenom odgoju. Zajedno sa suradnicima na CAP programu, roditeljima, a onda i djecom očekujem sustavnije i obuhvatnije akcije od strane državnih institucija zaduženih za poštivanja prava djece, uključujući Vladu RH kao potpisnicu Konvencije o pravima djeteta. Financijska i stručna podrška potrebna je kako bi sustav djelovao efikasno, a sva djeca bila sigurna od nasilja.“

Sedamnaest posto mladih i sami će tjelesno kažnjavati svoju djecu

Na nužnost ovakvih kampanja, ali i sustavne edukacije djece, mladih i roditelja te stručnjaka o načinima miroljubivog rješavanja sukoba, odnosno roditeljstva i poučavanja za nenasilno odgajanje djece, ukazuju i rezultati opsežnog istraživanja koje je Udruga roditelja „Korak po korak“ provela na uzorku od gotovo 6.000 sudionika diljem Hrvatske. Rezultati su pokazali da je čak 77 posto mladih procijenilo da se njihovim vršnjacima dogodilo da ih je netko u obitelji udario, kao i da dio roditelja i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, usprkos zakonskoj zabrani, i dalje tjelesno kažnjavanje tolerira kao odgojnu mjeru. U istraživanju je 17 posto mladih navelo da će i sami, kad budu roditelji, koristiti tjelesno kažnjavanje, a pokazalo se da samo 55 mladih, 56 posto i 68 posto djelatnika škola roditelja zna da u Hrvatskoj postoji zakonska obveza prijave kršenja prava djece. Ispostavilo se i da 62 posto roditelja i 44 posto mladih nikad nije bilo ni na kakvoj edukaciji vezanoj za teme nasilja.

HOTNEWS

TJEDNA PROGNOZA: Nedjelja i ponedjeljak ‘pržiona’, no ušli smo u period nestabilnijeg vremena

Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije, očekuje se u utorak, a najrjeđe, uz više sunca, u srijedu. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša, najavljuju iz DHMZ-a. Detaljnije za danas i sutra u prognozi Kristijana Božarovo – klikom na članak!

Objavljeno

na

Baš kao i netom nam pozdravljena ljetna subota, barem po temperaturama zraka, takav će nam biti i ovaj nedjeljni dan. Idući tjedan počinje slično, ali zbog, kako meteo stručnjaci kažu ‘dostupne energije u atmosferi’, stižu i lokalni pljuskovi, popraćeni grmljavinom. No, krenimo redom.

– Djelomično sunčano, u drugom dijelu dana uz više oblaka mogućnost za malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Foto: Ilustrativna/pixabay.com

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano, a uz povremeno više oblaka u drugom dijelu dana ponegdje može biti prolazne kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 15°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov, kojeg možetet popratiti i na FB stranici ‘Kad će kiša?’.

Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije, očekuje se u utorak, a najrjeđe, uz više sunca, u srijedu. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod.

– Idući tjedan od samog početka ne obećava neko stabilno vrijeme, možemo očekivati dosta nestabilnosti u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i izraženijih, zbog dostupne energije u atmosferi. Temperature će varirati, ali generalno se očekuju tu nekako oko prosjeka – najavljuju prognostičari DHMZ-a, koji u slobodno vrijeme vode FB stranicu Vremenske prilike by MeteoTeam.

FOTO: Ilustrativna/pixabay.com

 

Naslovna fotografija: Arhiva Cityportal.hr/Jezero Čiče/V.Stanojević 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Premijer Plenković potvrdio: Vlada će podržati projekt Dnevne bolnice u Velikoj Gorici

Prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora, gradonačelnik Ačkar iskoristio je kako bi istaknuo novi projekt, a koji je obuhvaćen u programu Vlade.

Objavljeno

na

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar ponovno je izabran u Hrvatski sabor, podsjetimo, sa više od 7 tisuća preferencijalnih glasova, što je potvrda njegova rada u Velikoj Gorici. Upravo je i prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora iskoristio kako bi istaknuo novi projekt, a koji je obuhvaćen u programu Vlade Republike Hrvatske.

Ačkar je u replici predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću istaknuo kako je u prošlom mandatu bio svjedok dobre suradnje Vlade i jedinica lokalnih samouprava čemu se nada i dalje.

– Sjećam se prije četiri godine kada ste iznosili program Vlade, tada nismo ni slutili da će to razdoblje biti razdoblje najbolje suradnje Vlade i lokalnih čelnika. To mogu posvjedočiti iz osobnog iskustva, ali mogu i kolege iz oporbenih stranaka. Osobito veseli da se u ovom programu nalazi i toliko željena bolnica u Velikoj Gorici, pa prenosim i zahvale mojih sugrađana – istaknuo je Ačkar.

Plenković mu je, uz nabrajanje velikih projekata koji su realizirani u gradu potvrdio gradnju dnevne bolnice u vidu rasterećenja građana u odlascima za sve zdravstvene potrebe u Zagreb.

– Da, želimo podržati dnevnu bolnicu u Velikoj Gorici koja je jedan od najvećih gradova, a imajući na umu ulaganja koja se tamo i inače događaju, od velikog logističkog centra, poduzetničkog inkubatora, kampa HNS-a. Itekako je korisno da Gorica dobije dnevnu bolnicu – potvrdio je Plenković i najavio kako će i u novom mandatu ojačati model suradnje s jedinicama lokalne samouprave i pomagati projektno, fiskalno i funkcionalno kako bi čelnici tih sredina opravdali povjerenje dobiveno od građana.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vikend prognoza: Južina donosi temperature zraka i do 27 Celzijusa

Ako birate najidealniji dan za izlet, roštiljanje i slične proljetne radosti, prema najavama prognostičara – subota je taj dan!

Objavljeno

na

Umjereni vjetrovi južnih smjerova ‘zapuhivati’ će nas tijekom nadolazećeg vikenda, a ponovo nam stižu i više ljetne, no proljetne vrijednosti temperature zraka.

Danas će ujutro biti oblačnije, a danju djelomično ili pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 22 do 25°C.

U subotu će biti pretežno sunčano. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju će biti djelomično sunčanih i oblačnijih razdoblja. Ponegdje može pasti malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov.

 

Naslovna fotografija: pexels/pixabay.com

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica domaćin izbora za Miss Zagrebačke županije, za krunu se bori sedam ljepotica

Izbor je u petak u Pučkom otvorenom učilištu.

Objavljeno

na

Tomislava Dukić okrunjena je kao Miss Hrvatske i natjecati će se na izboru Miss Svijeta koji će se održati na proljeće sljedeće godine. I dok se lijepa Tomislava priprema za 72. Miss World kreću županijska natjecanja i borba za mjesto u finalu jubilarnog izbora 30. Miss Hrvatske.

Prvi u nizu dvadeset županijskih izbora je Miss Zagrebačke županije za Miss Hrvatske koji će se održati u petak u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Sedam lijepih djevojaka pokušati će osvojiti ručno izrađenu krunu dizajnerice Ivane Milun. Nježna kruna iz Gallery Gemstone optočena je dragim kamenom smaragdom te poludragim kamenom moonstone i zaslužiti će je svaka pobjednica županijskog izbora koja uđe u veliko finale 30. Miss Hrvatske.

Za titulu se bori 20-godišnja Ines Opačić studentica fakulteta iformatičkog managementa, zatim 26-godišnja nogometašica Ana Tutić koja pohađa Medicinsku školu. Najmlađe među natjecateljicama su 18-godišnja Magdalena Pavlečić maturantica zagrebačke Sportske gimnazije te Leticija Hajnić maturantica zagrebačke Prve Ekonomske škole.

Tu je i studentica ekonomije, 21-godišnja Andrea Burtina i 25-godišnja Manuela Mlinar, profesionalni model koja je ujedno nosila reviju za poznatu modnu kuću Prada. Za titulu Miss Zagrebačke županije bori se i 22-godišnja Ema Helena Vičar koja studira Međunarodno poslovanje.

– Jako mi je drago da se izbor u Zagrebačku županiju vratio nakon četiri godine. Posebno se zahvaljujem pokroviteljima Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, Gradu Velika Gorica i gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, hvala i Gradu Sv. Ivan Zelina, Gradu Dugo Selo, cvjećarnici White Poppy, Balon centru, Amuerte ginu i Chelos baru gdje je održan casting i gdje će biti službeni after party – izjavila je Iva Loparić Kontek vlasnica licence i direktorica Miss Hrvatske za Miss Svijeta.

Djevojke će predstaviti novu modnu kolekciju hrvatskog branda Calico Mood, a prošetati će pozornicom i u vjenčanicama Nikolina. Za šminku se brine Učilište Profokus, a za frizure Blowout bar. Voditelj programa je Davor Garić.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

HEP Toplinarstvo gasi grijanje u šest hrvatskih gradova, među njima i u Velikoj Gorici

Građani imaju prilike izvoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima.

Objavljeno

na

HEP-Toplinarstvo danas je započelo s podešavanjem regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada, čime će završiti ogrjevnu sezonu 2023./2024. za približno 130 tisuća krajnjih kupaca spojenih na toplinske sustave u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za podešavanje regulacije u svim toplinskim podstanicama potrebno je tri dana.

– Krajnji kupci u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna 2024., imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima. Prije izvođenja radova trebaju se obratiti ovlaštenom predstavniku suvlasnika ili upravitelju zgrade, kako bi se putem HEP-Toplinarstva osiguralo pražnjenje pogonske vode iz sustava zgrade – ističu iz HEP-Toplinarstva te dodaju kako nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama grijanja predstavnik suvlasnika treba dostaviti pisanu potvrdu da su svi radovi uspješno završeni i da je sustav grijanja u zgradi spreman za prihvat toplinske energije.

Za novu ogrjevnu sezonu sve će biti spremno 15. rujna, a grijanje će se u novoj sezoni uključiti u skladu s vremenskim uvjetima.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno