Povežite se s nama

Vijesti

FOTO Otvoreno 19. izdanje festivala Humphrey Bogart

Predstavila se četiri mlada gorička fotografa

Objavljeno

na

Izložbom fotografija mladih Goričana u Goričkom klubu mladih otvoreno je 19. izdanje festivala Humphrey Bogart.

„Tema izložbe je saznati kako mladi doživljavaju mlade, odnosno što ih definira i zanima te kako sami sebe prezentiraju i vide. Sve to smo pokušali izvući iz ovih fotografija“, objasnila je Vedrana Klarić, predsjednica Udruge GAS.

Svoje radove predstavila su četiri gorička umjetnika, tri djevojke i jedan mladić.

„Nisam fotograf. Ponekad ponesem fotić na odmor ili putovanje, ako naletim na neki zanimljivi prizor. Dio fotografija snimljeno je na Cresu, a dio u Buranu u Italiji. Na crno-bijeloj fotografiji uhvatila sam jedrilicu i more te asocira na odmor i ljeto“, rekla je Lucija Lamešić, jedna od autorica fotografija.

U iduća četiri dana na festivalu će se predstaviti, uz fotografe, i domaći mladi glazbenici, pjevači, plesači, pjesnici i drugi umjetnici.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

‘Dan D!’ danas otvara program Goričkih večeri, a večeras plešete uz Marekovića i Swingers!

‘Dobrodošli su i ljubitelji ‘militarije’, a i hipiji i pacifisti! Željno vas očekujemo i vidimo se u što većem broju!’, u svom su zafrkantskom stilu posjetitelje pozvali članovi OTK Turopolje. Vidimo se na Tuđmancu!

Objavljeno

na

Objavio/la

Nedjeljni program Goričkih večeri, koje su svečano otvorene u petak, i danas nudi i to besplatno – sjajne doživljaje, pa svakako računajte na poslijepodnevno-večernju gužvu u središnjem gradskom parku Franje Tuđmana! U dnevnom dijelu programa ove najdugovječnije manifestacije Pučkog otvorenog učilišta VG središnji događaj je izložba oldtimera na otvorenom pod nazivom ‘Dan D’!

– I na ovogodišnjim Goričkim večerima ljubitelji starih automobila imat će prilke posjetiti izložbu povijesnih vozila. Oldtimer klub Turopolje će u Parku dr. Franje Tuđmana izložiti vozila, od predratnih skupocjenih primjeraka do novijih oldtimera iz ’80-ih – najavili su iz POUVG-a.

Foto: Oldtimer klub Turopolje – izložba u sklopu Goričkih večeri 2024.g./19.05. Park dr.F.Tuđmana/OTK Turopolje

Dolazak prvih oldtimera na Tuđmanac očekuje se već oko 13 sati, a iz samog kluba pozivaju sve posjetitelje da dođu i razgledaju doista jedinstvene i rijetke primjerke, a članovi OTK Turopolje i njihovi gosti drage volje će im pojasniti sve što ih zanima.

– Uz naglasak na obilježavanje 80-te godišnjice dana D i uprizorenje vojnog kampa, bit će izložena i civilna povijesna vozila. Dobrodošli su i ljubitelji ‘militarije’ kao i hipiji i pacifisti.  Željno vas očekujemo i vidimo se u što većem broju! – u svom su zafrkantskom stilu pozvali posjetitelje članovi OTK Turopolje.

Foto: OTK Turopolje

Oko 18 sati u drugom dijelu gradskog parka kreće program, umjetnička animacija, pod nazivom Pantomima Classic. 

A za više nego odličan kraj vikenda energijom za novi radni tjedan će vas napuniti koncert s početkom u 20 sati, gdje će na velikoj pozornici nastupiti zvijezde nedjeljne večeri – Robert Mareković i Swingers!

Krajem devedesetih godina u Americi se dogodio revival swing glazbe iz 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća. Nije trebalo dugo da Robert Mareković, sjajni vokalist i karizmatični frontman legendarnog zagrebačkog benda ‘Fantomi’ u svom rodnom gradu Zagrebu 1999.godine osnuje novi band pod nazivom ‘Swingers’. Osim što su osvojili publiku diljem Hrvatske, nastupaju i na brojnim pozornicama eminentnih klubova i hotela diljem Europe.

Čagica na otvorenom pod zvjezdanim goričkim nebom (barem tako kaže prognoza) uz ritmove swinga, jivea, rockabillya, i garantirano dinamičan nastup, večeras od 20 sati na Tuđmancu – vidimo se!

Program događanja Goričkih večeri do 30.svibnja provjerite na webu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica ili klikom OVDJE.

 

Naslovna fotografija: Izložba OTK Tuopolje u sklopu Goričkih večeri /arhivska/POUVG

 

Nastavite čitati

Sport

Zadnja u gostima: ‘Hajduk ima probleme, imamo ih i mi, ali idemo na pobjedu’

Nogometaši Gorice u nedjelju od 17 sati gostuju na Poljudu, u posljednjoj utakmici izvan svog stadiona ove sezone. Sezona koja djeluje kao da traje tri sezone završit će sljedećeg vikenda doma s Istrom 1961

Objavljeno

na

Objavio/la

Gledajući iz ove perspektive, analizirajući i nabrajajući sve što se događalo, ova sezona HNL-a iz goričke perspektive traje kao cijela vječnost. Kad se čovjek sjeti da je sve počelo sa Željkom Sopićem na klupi, da je u međuvremenu Dinko Jeličić došao i otišao, da su se u sve to smjestili i dobri, i loši, i sjajni, i katastrofalni nizovi rezultata, da su se mijenjali i ciljevi i želje i ljudi, čini se kao da sve skupa traje najmanje tri sezone. A zapravo je sve to ista sezona, koja je došla do svoje pretposljednje stepenice.

I, što se Gorice tiče, do posljednjega gostovanja. U subotu poslije treninga Goričani su otputovali prema Splitu, na noge Hajduku, još jednom klubu u kojem će se složiti da sve ovo skupa traje nestvarno dugo.

– Očekuje nas jako teška utakmica, ali teška i za njih i za nas, jer ni jedni ni drugi nismo ostvarili zacrtane ciljeve. U većoj mjeri to vrijedi za Hajduk, u kojem su se nadali da će biti u borbi za naslov do kraja, ali i mi smo sve dalje od tog šestog mjesta kojeg želimo uloviti. Bit će teško, ali gledajući kako dečki rade kroz tjedan, kako je dobra atmosfera i raspoloženje, siguran sam da ćemo odigrati jako dobru utakmicu – rekao je trener Rajko Vidović, koji se u ovo relativno kratko vrijeme na klupi stigao i umoriti, i iscrpiti u pokušajima da pokrene stvari.

Ne pomaže mu ni situacija s ozljedama i kartonima, odnosno s izostancima. Već po navici nema Matavža, Ndockyta i Krizmanića, neće biti ni Kapulice, ali ni kartoniraniH Leša i Mitrovića, dok je upitan i golman Banić. Uz sve njih, u kadru neće biti ni 17-godišnji Luka Vrzić, koji je otišao na Euro U-17 s hrvatskom reprezentacijom.

– Tako je kako je, ne možemo iz ove kože. Igrat ćemo 11 protiv 11 i vjerujem da će dečki koji dobiju priliku odraditi posao i iskoristiti ponuđeno – kazao je Vidović, koji će se morati pouzdati u nekoliko iskusnijih igrača, koji će nastaviti pomagati mlađima.

Mario Maloča, primjerice, odigrat će na Poljudu već 500. utakmicu u svojoj karijeri, koja je počela na istom tom stadionu.

– Da, poklopilo se da ću jubilarnu utakmicu odigrati tamo gdje je meni i najdraže igrati, na Poljudu. Pamtim još i debi iz rujna 2009. protiv Šibenika, a kad pogledam unatrag, mislim da imam zašto biti ponosan. I nadam se da će biti toga još, budući da imam još godinu dana ugovora s Goricom – istaknuo je Maloča pa se okrenuo gostovanju koje slijedi.

– Ne bih pričao o umoru, treniramo cijelu godinu da bismo igrali utakmice i na nama je da damo sve od sebe. Kraj je sezone, ali imamo svoj cilj, želimo dobiti ove dvije zadnje utakmice. Bez obzira na situaciju, Hajduk je uvijek Hajduk, neće biti lako, ali pokušat ćemo iskoristiti sve njihove probleme.

Pričalo se u najavi utakmice i o pionirima Gorice, koji su prošlog vikenda razveselili sve u klubu, ali i gradu.

– Pogledali smo utakmicu, uživali smo i mogu dečkima samo čestitati, to je priznanje klubu i školi nogometa, koja radi fantastično. Veliki je uspjeh biti prvak države, to su mladi i talentirani igrači, a naš put i je davati priliku mladima. To i radimo otkad sam došao ovdje, vjerujem da tim smjerom Gorica mora ići – zaključio je trener Vidović.

MOGUĆI SASTAV ZA POLJUD

Radošević – Munksgaard, Matković, Maloča, Štiglec – Mrzljak, Pršir – Majstorović, Soldo, Rukavina – Vujnović

Nastavite čitati

HOTNEWS

TJEDNA PROGNOZA: Nedjelja i ponedjeljak ‘pržiona’, no ušli smo u period nestabilnijeg vremena

Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije, očekuje se u utorak, a najrjeđe, uz više sunca, u srijedu. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša, najavljuju iz DHMZ-a. Detaljnije za danas i sutra u prognozi Kristijana Božarovo – klikom na članak!

Objavljeno

na

Baš kao i netom nam pozdravljena ljetna subota, barem po temperaturama zraka, takav će nam biti i ovaj nedjeljni dan. Idući tjedan počinje slično, ali zbog, kako meteo stručnjaci kažu ‘dostupne energije u atmosferi’, stižu i lokalni pljuskovi, popraćeni grmljavinom. No, krenimo redom.

– Djelomično sunčano, u drugom dijelu dana uz više oblaka mogućnost za malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Foto: Ilustrativna/pixabay.com

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano, a uz povremeno više oblaka u drugom dijelu dana ponegdje može biti prolazne kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 15°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov, kojeg možetet popratiti i na FB stranici ‘Kad će kiša?’.

Najoblačnije uz najčešće kišu i pljuskove, ponegdje moguće i obilnije, očekuje se u utorak, a najrjeđe, uz više sunca, u srijedu. Dnevna temperatura malo niža, jutarnja viša, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod.

– Idući tjedan od samog početka ne obećava neko stabilno vrijeme, možemo očekivati dosta nestabilnosti u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, lokalno i izraženijih, zbog dostupne energije u atmosferi. Temperature će varirati, ali generalno se očekuju tu nekako oko prosjeka – najavljuju prognostičari DHMZ-a, koji u slobodno vrijeme vode FB stranicu Vremenske prilike by MeteoTeam.

FOTO: Ilustrativna/pixabay.com

 

Naslovna fotografija: Arhiva Cityportal.hr/Jezero Čiče/V.Stanojević 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

‘Onkraj potoka osovio se lijepi turopoljski grad’- Lukavec slavi svoj dan, svi ste pozvani!

Zajedništvo, očuvanje tradicije, seoske dječje igre, uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope, sve vas to čeka ovog vikenda u Lukavcu! Program počinje od 13 sati, vidimo se tamo!

Objavljeno

na

Objavio/la

Još početkom 20.stoljeća, poznati hrvatski povjesničar, arhivist, kulturni i javni djelatnik, Emilij Laszowski, pisao je (i) o Lukavcu, u monografiji u tri dijela ‘Povijest plemenite općine Turopolja’ (1910., 1911. i 1924.g). Među ostalim je zapisao..‘Onkraj potoka Lukavca, u polju, osovio se lijepo sačuvani turopoljski grad, djelomice zastrt jablanovima i voćkama’.

Naselje Lukavec i dalje ponosito stoji i razvija se u neposrednoj blizini Velike Gorice, a Stari grad i dvorac, po čemu je to mjesto najpoznatije široj javnosti, uskoro će biti i potpuno obnovljeno nakon velikih oštećenja zadobivenih prilikom potresa prije tri godine.

Foto: Obnova dvorca Lukavec/G.Kiš, Cityportal.hr

Najavio nam je to nedavno župan Plemenite opčine turopoljske, kada smo uživali u manifestaciji Turopoljsko Jurjevo i gledali kako krijes tjera zimu i pravi mjesta proljeću.

– Vjerujem da će se sljedeće godine, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, proslave vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – otkrio nam je prije tri tjedna Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: KUD Stari grad Lukavec – Jurjevski krijes 2024.g.

Foto: Stari grad Lukavec prije obnove/lukavec.hr

No, usprkos ili baš zbog svih nedaća koje su ih malo ‘ranile’ tijekom duge povijesti, ono što je bilo tada, nastavlja se i u suvremenoj povijesti – zajedništvo, spremnost na pomoć u svakom trenutku, ali i očuvanje tradicije i prenošenje onog najboljeg na nove generacije. Uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope i cuge!

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Upravo ćete na dvodnevnoj manifestaciji koja je pred nama ovog vikenda, svojevrsnom velikom finalu tjednih događanja povodom Dana mjesta Lukavec, doživjeti sve to, a vjerujemo i puno, puno više! Pa, evo što vas očekuje ove subote, 18.svibnja i u nedjelju, 19. svibnja u tom posebnom mjestu.

Današnji program počinje oko 13 sati, na lokaciji kod igrališta NK Lukavec, Dječjim seoskim igrama-Folklorijadom 2024., u organizaciji KUD-a Stari grad Lukavec.

Klinci će okušati vještine u tradicionalnim igrama, poput nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, hodanju u paru sa zavezanim nogama i sličnima, dođite, pogledajte, pridružite se, isprobajte nešto novo!

Proglašenje pobjednika i podjela pehara predviđena je u 17 sati, nakon čega slijedi nogometna utakmica, besplatan gulaš u organizaciji mjesnog odbora i druženje uz glazbu – najavili su iz KUD-a koji je u mjestu osnovan prije gotovo 25 godina.

U sklopu bogatog subotnjeg programa bit će i izložba malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja Lukavec.

Foto: arhivska Cityportal/ Iva Radić

Nedjelja je rezervirana za godišnji koncert KUD-a Stari grad Lukavec s početkom u 18 sati u tamošnjem Društvenom domu, a moći ćete vidjeti nastupe svih generacija i sekcija. U sklopu programa bit će predstavljeni i radovi etno radionice.

Vidimo se ovog vikenda u Lukavcu!

Foto: KUD Stari grad

Foto: Lukavec.hr

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Ema Helena Vičar Miss Zagrebačke županije, prva pratilja Leticija Hajnić

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izbor Miss Zagrebačke županije za Miss Hrvatske održan je jučer (petak, 17. svibnja 2024.) u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. To je bio prvi u nizu od dvadeset županijskih izbora na kojem se natjecalo sedam lijepih djevojaka za ručno izrađenu krunu dizajnerice Ivane Milun.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecale su se: Ines Opačić (20 godina, visoka 171 cm, studentica Fakulteta Informatičkog managementa), Ana Tutić (26 godina, 172 cm, 5. godina Medicinske škole), Magdalena Pavlečić (18 godina, 176 cm, maturantica Sportske gimnazije u Zagrebu), Andrea Burtina (21 godina, 165 cm, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Manuela Mlinar (25 godina, 180 cm, studentica poduzetničkog managementa na VERN-u i komunikologiju na Hrvatskim studijima), Ema Helena Vičar (22 godine, 176 cm, studira Međunarodno poslovanje) i Leticija Hajnić (18 godina, 167 cm, maturantica Prve Ekonomske škole u Zagrebu).

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djevojke su predstavile novu modnu kolekciju hrvatskog branda Calico Mood, a prošetale su pozornicom i u vjenčanicama Nikolina. Za šminku se pobrinulo Učilište Profokus, a za frizure Blowout bar.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudačko povjerenstvo je odlučilo da je pobjednica natjecanja i miss Zagrebačke županije 2024. Ema Helena Vičar, a prva pratilja Leticija Hajnić.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ema Helena Vičar ima 22 godine visoka je 176 cm  i studira međunarodno poslovanje. Bavi se modelingom, a hobi su joj putovanja i snimanje sadržaja za društvene mreže. Osam godina bavila se plesom i gimnastikom. Od stranih jezika govori engleski i njemački jezik. Ona je prva finalistica 30. Miss Hrvatske.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno umjetnički program ispunili su Plesni klub Megablast, Mažoret klub Pisarovina i Patricija Lukšić, najljepša mama Hrvatske (2023.). Voditelj programa bio je Davor Garić.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno