Velika Gorica je ciljana lokacija novog stadiona hrvatske reprezentacije, prenose Sportske novosti izvor iz vrha HNS-a.

Sportske javljaju da je zbog slobodnog zemljišta i prometne povezanosti Gorica već odabrana, ali da se čeka konačni dogovor s Gradom.

Čelnik Nogometnog saveza Zagrebačke županije i član IO HNS-a Nenad Črnko za VgDanas je izjavio da se radi o priznanju i privilegiji te da se raspolaže zemljištem za namjenu. Črnko je rekao da su pregovori u tijeku.

“Nacionalni stadion u našem gradu je projekt koji maksimalno pozdravljam i podržavam i uvjeren sam da Velika Gorica ima tisuću argumenata za to i da smo gotovo savršen partner jer postoje zemljišta, prostorni planovi, blizina vrhunskih smještajnih kapaciteta i najmodernija prometna infrastruktura uz samu zračnu luku. Ideja nacionalnog stadiona je logična za Hrvatsku i Hrvatski nogometni savez, mediji nam je predbacuju već nekoliko godina i vjerujem da je ovo i lijepa poruka o nekim novim pravcima unutar HNS-a”, kazao je Črnko za Turopolje info.

Stadion bi trebao primati 35 tisuća ljudi i zadovoljavati kriterije UEFA-e za sve međunarodne utakmice osim finala Lige prvaka.

Kako će se financirati, još se ne zna. Sportske prenose da dosad najavljena sredstva neće biti dovoljna za izgradnju, a kao mogućnosti se spominju fondovi UEFA-e ili javno-privatno partnerstvo.

Od televizijskih i marketinških prava za Ligu nacija, kvalifikacije za Euro i prijateljske utakmice do 2022. HNS će po ugovoru s UEFA-om inkasirati 12,5 milijuna eura, kao i prihod od prodaje ulaznica.

Spekulira se da bi cijena mogla premašivati 50 milijuna eura, a da bi strateški partner mogao doći iz Mađarske.

Projekt se uspoređuje sa stadionima Groupama Arena (Budimpešta, 2014.) i Centrannial Arena (Antalya, 2015.), koji su koštali 305, odnosno 260 milijuna kuna.

Očekivanja su da će stadion biti podignut u roku od četiri godine.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Fanny Schertzer (Wikipedia)

Izmjene: Po odgovoru umetnuta izjava N. Črnka (28.12.2017.)