POKUPSKO CERJE I TIP-TIP

PRODAJU SE DVA OZLOGLAŠENA ŠINTERAJA Cijene nisu poznate, interesa navodno ima, no još se ne zna što će biti s psima kad dođe novi vlasnik

 
 Ranko Šuvar/Marko Todorov / Cropix

Ni tri mjeseca nakon što je na snagu stupio novi zakon koji zabranjuje ubijanje životinja u skloništima, prodaju se dva šinteraja. Riječ je o Tip-tipu iz Vinkovaca i Pokupskom Cerju u Zagrebačkoj županiji. Oba su skloništa aktivistima za spas životinja bila itekako poznata: Cerje je svojevremeno bilo najozloglašeniji šinteraj u našoj zemlji, zbog kojeg su se pisale prijave, organizirali prosvjedi, a poslovanje im je češljao i DORH. Tip-tip je također bio poznat po lošem: mediji su lani objavili da su psi u tom skloništu zapušteni i da se međusobno napadaju i teško ozljeđuju, a aktivisti su upozoravali da je situacija takva godinama.

Oglas o prodaji Pokupskog Cerja navodi da se nudi sklonište s ambulantom i stambenim prostorom, koje se prostire na zemljištu od 40.000 četvornih metara. Koji je razlog prodaje, kao i koju cijenu traži vlasnik Predrag Baraba, nismo uspjeli doznati - Baraba je naše mailove ignorirao, na telefon se tijekom dana nije javljao, što i ne čudi, jer tijekom svoje karijere voditelja šinteraja u Cerju medije nikad nije volio pretjerano.

Premda je Baraba koncesiju za zbrinjavanje napuštenih životinja s ulica Velike Gorice izgubio 2015. godine, a za Sisak je prestao raditi sa zadnjim danom prošle godine i nije se javio na njihov natječaj, ipak je imao nekoliko ugovora s okolnim općinama, među kojima je i Kravarsko. Zadnji financijski podaci za Cerje su iz 2014. godine i pokazuju da su te godine uprihodili 10 posto manje sredstava nego godinu prije. No, iznos je i dalje bio visok: ambulanta i šinteraj zaradili su više od milijun kuna.

U ovom je trenutku u skloništu smješteno desetak napuštenih pasa. Prodaja šinteraja nije objavljena na njihovoj web stranici, nego na Facebook stranici Sklonište Pokupsko Cerje - volonteri. Njihova je objava izazvala veliko zanimanje, no mnoge je zabrinula sudbina životinja koje su trenutačno u Cerju i pitali su što će biti s njima ako budući kupac odluči da neće nastaviti posao. Na to pitanje nema odgovora.

Što se Tip-tipa tiče, vlasnik Ilija Stević kaže da ne bi htio govoriti iznos koji traži za šinteraj. Dodaje da bi onome tko kupi šinteraj darovao i veterinarsku ambulantu, koja je u njegovu sastavu. Nešto interesa za kupnju ima, kaže, ali još čeka pravu ponudu. No, negira da se na prodaju odlučio jer posao više nije isplativ.

- Imam 62 godine i vrijeme mi je za mirovinu. To je glavni razlog, ništa drugo. Sad u skloništu ima 60 pasa. Ima slobodnog kapaciteta, nije to problem. Umoran sam od svega i zato sam se odlučio povući iz posla - tvrdi Stević.

vinkovci,200202-pok-
psi
ilija stevic
snimio damir glibusic
Damir Glibušić / Arhiva Cropix
Ilija Stević 2002. godine

No, aktivisti smatraju da se oba skloništa prodaju jer takozvani šinteraj biznis više nije profitabilan.

- Ovi potezi pokazuju koliko je bilo nužno donošenje novog Zakona o zaštiti životinja koji ne samo da će spriječiti ubijanje napuštenih životinja u skloništima, nego je moguće i da će zaustaviti profitiranje na njihovoj smrti. Očekujemo da lokalne zajednice iskoriste i primijene što prije nove pozitivne odredbe Zakona, što će rezultirati smanjenjem napuštanja i dugoročnom uštedom u zbrinjavanju napuštenih životinja - kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:03