Vatrogasci Blaževdola dobili novo vozilo

Vatrogasci Blaževdola dobili su navalno vatrogasno vozilo, vrijedno 1,497 milijuna kuna. Na Renaultovom podvozju, opremljeno cisternom zapremine 2000 litara, osjetno će pridonijeti učinkovitosti intervencija, ali i sigurnosti samih vatrogasaca.

„Ovo vozilo izuzetno puno znači i DVD-u Blaževdol i Vatrogasnoj zajednici Svetog Ivana Zeline. Naša su vozila stara preko 30 godina, a godišnje imamo i do 130 intervencija“, komentirao je Zoran Fučkan, predsjednik DVD-a Blaževdol, ujedno i predsjednik VZ-a Svetog Ivana Zeline. Istaknuo je da je požarnih intervencija sve manje, dok su tehničke u stalnom porastu.

„Ljude imamo, no treba nam oprema. Ovo vozilo pravi je dar za nas“, rekao je Fučkan.

Novonabavljeno vozilo vlasništvo je VZ-a Svetog Ivana Zeline. Najviše novca za njegovu nabavu - 90 posto, osigurao je Grad Zelina, dok je Zagrebačka županija, preko županijske Vatrogasne zajednice, osigurala preostalih 10 posto.

„Lani se na priobalju pokazalo koliko su nam bitni vatrogasci i posebno oprema kojom se oni služe. To je ono što bi Vlada RH trebala razumjeti, iznaći sredstva da se vatrogasna oprema značajnije obnovi. Lani su na požarištima bila i vozila muzejske vrijednosti, a to je ono čime se vatrogasci ne bi trebali služiti“, rekao je župan Stjepan Kožić, dodavši da Zagrebačka županija cijeni rad svojih vatrogasaca te stoga za njihove aktivnosti i nabavu neophodne opreme godišnje izdvaja preko 3,5 milijuna kuna.

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline, najavio je da će kroz sljedećih pet godina nova navalna vatrogasna vozila dobiti i vatrogasci Paukovca i Komina.

„Standardi se mijenjaju, mijenjaju se i potrebe. Naš teren je izuzetno zahtjevan, pun je uzbrdica, a ovakva vozila, s pogonom na sva četiri kotača, mogu doći gdje god treba“, rekao je Košćec. O nabavi novih vozila govorio je i Stjepan Ptiček, predsjednik VZ-a Zagrebačke županije. Rekao je da će tijekom ove godine, za potrebe županijskih vatrogasaca, biti nabavljena četiri navalna i osam pickup vozila te desetak vatrogasnih kombija.