Novosti Sport Događanja

U potrazi za fotografijama starih goričkih jezera

30.01.2018. / Ivana Ćurić

Mlađe generacije pri spomenu na gorička jezera pomisle na Čič-beach, Omladinsko ili Vukovinsko jezero, no oni malo stariji pamte jezera u gradu koja su nam danas teško zamisliva na svojim nekadašnjim lokacijama. 

Kordićeva jama (bivši 8. mart), Bager (kod groblja), Klaonica (pored Rakarske ceste), Tri jezera(kraj aerodroma) nazivi su nekadašnjih kupališta Goričana i omiljenih lokacija za ribolov, a nalazila su se u Velikoj Gorici. U pripremi je fotomonografija posvećena goričkim jezerima, stoga se mole svi građani koji imaju poneku fotografiju s ovih jezera da ih ustupe za potrebe tiskanja knjige koja će ih sačuvati od zaborava i približiti široj javnosti.

-Molim sve prijatelje da prekopaju stare obiteljske albume, skrivena i zabita mjesta u kući ako sumnjaju da tamo imaju fotografije starih velikogoričkih jezera, nekadašnjih kupališta i mjesta za ribolov na kojima su uživali sve do kraja prošlog stoljeća kada su zakopana. To su mjesta čija imena stare Goričane vraća u mladost i budi u njima lijepe uspomene. Uskoro izlazi monografija na tu temu i svaka fotografija koju imate bit će uvrštena-pozvao je preko društvenih mreža naš sugrađanin Darko D. koji radi na fotomonografiji. Sve je počelo kad je tražio fotografije Tri jezera na kojima je kao dječak išao u ribolov.



- Već kad sam se ja rodio ta jezera u Velikoj Gorici bila su zatrpana, sva osim Tri jezera, kraj aerodroma, gdje sam odlazio kao mali u ribičiju. Tražio sam fotografije od Tri jezera i kroz razgovor s ljudima saznao da ih je postojalo više u gradu i to me zainteresiralo. Tako sam počeo sakupljati fotografije, počeo kucati ljudima na vrata i tražiti fotografije koje bih objedinio u knjizi-rekao nam je Darko iz Velike Gorice.

- Dijelio sam i letke po Plesu, a nakon sto podijeljenih letaka dobio bih jednu fotku, ali nastavljam dalje jer ta jezera ostat će sačuvana za buduće generacije. U godinu dana prikupio sam 120 fotografija i još se nadam prikupiti toliko. Želja mi je monografiju napraviti na 250 strana u A4 formatu, ali o tome ćemo kad završim ovaj dio posla -kaže Darko kojem nije teško odlaziti od vrata do vrata u potrazi za fotografijama goričkih jezera kako bi završio svojevrsni spomenar nekad popularnih goričkih kupališta.

Imate li fotografiju koju biste rado podijelili i vidjeli sačuvanu u knjizi možete mu se javiti na broj 091 31 01 982 ili put Facebooka.

(foto: Facebook Jezera gorička)

Podijeli