POVRATAK ZIME

SNJEŽNA OLUJA I JAK VJETAR STVARAJU VELIKE PROMETNE PROBLEME Ponegdje je palo i više od pola metra snijega, zabijelili se i dijelovi Istre i otoka

 
lijevo: Požega, desno: Kvarner
 Lisky, Mauro Kesovija via Neverin.hr

Subota je diljem Hrvatske osvanula uz nepovoljne vremenske uvjete, diljem unutrašnjosti nerijetko je padao i snijeg, što je stvorilo probleme na dijelu ključnih prometnica.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, u 9:30 sati zimski su uvjeti vladali na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj, uključujući dionice autocesta A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3).

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim udarima. Snijeg pada i u Slavoniji i Baranji.

U većem dijelu ostatka zemlje vozi se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Gianni Pavalez / Neverin.hr
Brešca u zaleđu Matulja

Sljemenska cesta je otvorena za sav promet.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje.

Prema podacima portala Neverin.hr, najviše oborina u subotu ujutro bilo je u zapadnoj Slavoniji, dok su tijekom noći najviše izostale na području središnje i sjeverne Hrvatske. Iz tog razloga mnoge su nizine središnje Hrvatske jutros bez snijega, uključujući i grad Zagreb, a istovremeno jači snijeg od očekivanja pada u Slavoniji.

Temperature zraka u unutrašnjosti su se u prijepodnevnim satima kretale od -2 do 1°C, a na Jadranu od 2 na sjevernom do čak 15°C na jugu, no hladan zrak za sada se "probio" sve do Šibenika.

Najtoplije je na jugu Dalmacije gdje prevladava pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom i jakim južnim vjetrom. Na tom je dijelu zasad palo i znatno manje oborina od očekivanja.

Najviše novog snijega prema podacima DHMZ-a palo je do jutros u Delnicama gdje ga ima čak 62 cm, a u Crnom Lugu pored Risnjaka 57 cm. Jučer u isto vrijeme snijega nije bilo. Na Zavižanu ima 120 cm.

Parg Čabar mjeri 50 cm, Plitvička jezera 36, Slunj i Ogulin 26, a Sljeme 25 cm. U Otočcu je palo 17 cm, a u Gospiću 10 cm.

Lisky / Neverin.hr
Požega

Od nizina istaknimo Karlovac s 12 cm, Hrvatsku Kostajnicu i Bednju s 11, Bilogoru s 9 cm, te Gorice kod Nove Gradiške, Sisak, Slatinu, Varaždin i Viroviticu s 5 cm. Manje od 5 cm izmjereno je u Bjelovaru, Daruvaru, Koprivnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Virovitici.

U jutarnjim satima pristižu dojave o snijegu koji pada u unutrašnjosti Istre, a spustio se čak i ispod 200 metara. No snježni pokrivač za sada nastaje tek na područjima iznad 350 metara uz uvjet jačih oborina. Snijeg pada i u zaleđu Matulja, a tanji snježni pokrivač prema dojavama stvorio se i u višim predjelima Krka.

Zbog ciklone koja se nalazi na sjeveru Jadrana u nastavku dana očekuje nas oblačno vrijeme s povremenim oborinama. Bit će i kraćih sunčanih razdoblja, uglavnom na područjima uz Jadran. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, u nizinama ponegdje još i susnježica, te se očekuje stvaranje barem tanjeg snježnog pokrivača. Novi deblji snježni pokrivač nastat će u gorju.

Mauro Kesovija / Neverin.hr
Kvarner

Oborina će biti i na Jadranu, koje će biti vrlo nejednoliko raspoređene. Zbog centra ciklone u sjevernom Jadranu prema otvorenom moru sjevernog Jadrana moguće su i obilnije oborine. U unutrašnjosti Istre, zaleđu Rijeke i na višim dijelovima kvarnerskih otoka padat će snijeg, koji će uz jače oborine stvoriti i tanji snježni pokrivač. Malo snijega nošenog vjetrom moguće je sve do obale.

Na sjeveru i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura, a na ostatku jak jugozapadnjak, prema otvorenom moru i olujan. Prema večeri u okretanju na sjeverozapadnjak, piše portal Neverin.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:28