Novosti Sport Događanja

KUD Velika Mlaka najbolji na dječjoj Smotri

26.02.2018. / Ivana Ćurić

U iščekivanju rezultata subotnje Gradske smotre folklora za odrasle sekcije, stigli su rezultati dječje Smotre, a prvo mjesto osvojio je KUD Velika Mlaka te je prva predložena skupina za Županijsku smotru folklora.

Osvrt na sve nastupe malih folkloraša napisao je selektor Goran Knežević. Istaknuo je kako je temelj stava organizatora da izbor pet najuspješnijih izvrši od skupina čija je izvedba trajala do pet i pol minuta te je za Županijsku smotru redom predložio sljedeće skupine:

1. KUD „VELIKA MLAKA“, Velika Mlaka, djeca 7 – 12 godina Misečino zajdi za oblake (pjesme i plesovi Ogulinskog kraja)
Sve segmente koje stručno procjenjujem u ovoj izvedi su bili na visokoj razini. Lijepi i točan pjev. Ujednačeni i točni koraci, dobra tempa, usklađeno kretanje na sceni te dobro pogođena dinamika scenskog prikaza. Narodno ruho odabrano u skladu s prikazanom krajevnom tradicijom

2. KUD „ČIČE“, Novo Čiče, djeca 7 – 13 godina Alaj ću se naigrati (Vinkovački kraj)
Točka je započela s prigodnom pjesmicom i igrom „ribice“. Plesovi Girgigina i Jule izvedeni su je skladno i ujednačeno. U plesovima Opa, cupa, Ajd na livo i Lenka prvi dio je bio ujednačen , a u drugom dijelu gdje se trebalo plesati u vertikalnim titrajima povremeno se vidjela neujedanačenost. U završnom lančanom plesu lijepo su se uplitali i rasplitali i još efektnije završili. Slušali smo lijepo i točno jednoglasje i osjetili dobru atmosferu na sceni.

3. KUD „MIČEVEC“, Mičevec, djeca 11 – 14 godina Djevojčica kolo vodi (Turopolje)
Standardna koreografska potka i sklad na sceni. Vidjelo se da djeca vladaju šimi pokretom neophodnim za uspješno plesanje polke. Drmeš ujednačen ali i tu ima prostora za jačanje stilskih akcenata. Primjereno i ujednačeno stilski nedorečeno.

4. FA „ŠILJAKOVINA“, Šiljakovina, djeca 4 – 9 godina Komar z muhom pleše (Hrvatsko Zagorje)
Vrlo korektan prikaz dječjeg folklora u kojemu smo vidjeli igre: biranja, pokreta, vještine, pjesmice. Skladno i uigrano izvedeno uz dobro korištenje scenskog prostora. Možda je ipak trebalo osmisliti čvršću dinamički linija od početka prema kraju.

5. KUD „Veleševec“, Veleševec, djeca 8 – 14 godina Ide maca oko tebe (izvorni folklor Veleševca)
Na početku je izvedena govorkalica ali nažalost malo toga sam čuo što je „glumac“ govorio. Treba glasnije izgovarati riječi. U igri Škanjec, vidjeli smo sve aktere - škanjca, kvočku i piliće ali nismo osjetili dah i temperament igre. Sve je bilo podosta predvidivo. U igri Ide maca oko tebe izostala je dramatika - iščekivanje jer je sudjelovanje samo nekolicina djece (premalo djece). No, zato su djeca vrlo životno izvela svoje narodne plesove Jagle, Milicu i Repu. U koraku i stilu bili su potpuno vjerodostojni. Pjevanje postarijih tamburaša za vrijeme izvedbe plesa Repa bilo je nepotrebno i neprimjereno makar su to oni točno izveli. Da su kojim slučajem tamburaši bili u dobi izvođača na sceni onda bi to bilo prihvatljivo. Nošnje, prekrasne.

Podijeli