Povežite se s nama

Vijesti

VIDEO Doznali smo odgovore na šest pitanja koja život znače

Članovi Udruge dispečera hitne medicine u Centru za odgoj i obrazovanje održali su predavanje

Objavljeno

na

Članovi Udruge dispečera hitne medicine u Centru za odgoj i obrazovanje održali su predavanje „Šest pitanja koja život znače“. Edukacija je održana kako za djelatnike centra, tako i za medicinsko osoblje. Na edukaciji polaznici su se mogli upoznati s modernim sustavima reanimacije i osnovama pružanja prve pomoći, a dispečeri su održali predavanje i štićenicima Centra. Kako je to izgledalo pogledajte u video prilogu.

Vijesti

Svi tragaju za nestalim Nikolom iz Dubrave, ocem 3-godišnje djevojčice! Evo što nam je rekla njegova majka, Svjetlana Gračak

‘Od kad malena Dora ide u vrtić, zadnjih godinu i pol dana, nikada se nije dogodilo da njen tata ne dođe po nju. Hvala svima koji su se angažirali, pomozite nam u potrazi za našim Nikolom!’, rekla nam je majka nestalog, te ispričala što se sve dogodilo u zadnja 24 sata.

Objavljeno

na

Objavio/la

Od večernjih sati u utorak, 14. svibnja, društvene mreže ‘gore’diljem Zagreba i okolice traga se za nestalim Nikolom Gračakom, 35-godišnjakom iz Trnave. Nikola je, baš kao i svakoga jutra zadnjih godinu i pol dana, i jučer ujutro doveo svoju kćerkicu Doru (3 g) u njen vrtić. No, nakon toga..gubi mu se svaki trag. Od njegova nestanka prošla su 24 sata.

Ispričala nam je to njegova majka, Svjetlana, kojoj je Nikola drugo od ukupno petero djece, sada već sve odrasle, ali obitelj je vrlo povezana i često se, gdjegod radili u svijetu, vraćaju svojoj zagrebačkoj Dubravi.

Obitelj Gračak je za nestanak sina i brata, doznala u utorak tek iza 20 sati, nakon što su primili poziv policije, zbog toga što Nikola nije došao po kćerkicu u vrtić.

– Moj sin Nikola živi sam sa kćerkicom u Trnavi, a malenu je ostavio kao i svakog dana ujutro u vrtiću i od tada nitko nije s njime mogao stupiti u kontakt. Prvu objavu o potrazi za našim Nikolom stavila je moja kćerka Maja, nakon što nas je policija nazvala u 20:30 sati s informacijom kako nitko nije došao po malenu u vrtić. Kćerka je samo vrisnula, ostala je u šoku, baš kao i ja, jer to se nikada nije dogodilo.

Iako sam ja, kao baka, uz njega na popisu osoba koje mogu doći po dijete u vrtić, on im nije dao moj novi broj mobitela, jer je rekao da to nije ni potrebno, što i jest bila istina. Nije se dogodilo od kad je Dora s njim, a to je već godinu i pol dana od kad ide u vrtić, da on po nju ne dođe, nikada.

Zato je majka, s kojom se sporazumno razveo nedugo nakon rođenja malene, prva stigla po pozivu policije, jer nisu imali moj broj. I onda je Dorina majka nazvala moju kćerku. Otišli smo u vrtić po malenu, a ja sam odmah zvala i policiju u Dubravi, rekli su nam da provjerimo stan u kući gdje je živio sa kćerkom, jer je gorjelo svjetlo – ispričala nam je majka nestalog Nikole Gračaka.

Kako je prozor bio otvoren nekako su ušli u kuću, pretražili sve prostorije, ali nisu našli nikakav trag ičemu, samo njegovu osobnu iskaznicu..

– Nikola nikad ne bi ostavio kćerku, pa izborio se sudskim putem, za početak da mu se malena vrati iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci, gdje je bila s majkom i njezino još troje djece. Imaju zajedničko skrbništvo, majka dolazi viđati dijete, no u tijeku je i dogovorni postupak kako bi Nikola dobio potpuno skrbništvo nad malenom. Planirao je ponovo otići raditi u inozemstvo, radi kao građevinac i električar, ovog puta u Austriju i želio je da Dora ide s njim, za što je dobio i majčino dopuštenje – pojasnila je Nikolina mama.

– Hvala svima koji su se angažirali, a ako netko zna bilo kakvu informaciju, molimo da nas nazovu na već objavljeni broj i u medijima, broj moje kćerke Maje097/670-1528 – rekla nam je završno majka nestalog Nikole, Svjetlana Gračak.

Nestali Nikola Gračak, otac trogodišnje djevojčice – obitelji moli za pomoć u potrazi

Iz Policijske uprave zagrebačke doznajemo kako je obavijest o nestanku Nikole Gračaka objavljena i na službenim stranicama Nestali.hr, te zasad ne raspolažu dodatnim informacijama.

Na stranicama su objavljeni osnovni podaci o njegovom izgledu, a ono što se izdvaja kao specifično obilježje je ‘više ožiljaka po cijeloj dužini desne ruke, na ramenu desne ruke tetovaža malog slova D zelene boje i tetovaža na desnoj nozi u predjelu lista zelene boje’.

 

Naslovna fotografija: Nikola Gračak s tada tek rođenom kćerkicom Dorom/FB N.Gračak

Nastavite čitati

Vijesti

Od petka policija u novoj vikend akciji pojačanog nadzora prometa

Iz Policijske uprave zagrebačke najavljuju kako će se tijekom ove vikend akcije alkotestirati svi zaustavljeni vozači.

Objavljeno

na

Tijekom vikenda, od 17. do 20. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcija „Alkohol i droge“, te „Brzina“.

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – najavili su iz Policijske uprave zagrebačke.

 

Naslovna fotografija: PUZ

Nastavite čitati

Moja županija

Tjedan Crvenog križa: ZG županija dodijelila vrijednu opremu gradskim društvima

Gradskim društvima C.križa dodijeljeno je 38 tisuća eura, čime je nabavljeno osam isušivača vlage i osam pop up šatora, te ortopedska i medicinska pomagalima, koja će se koristit u sklopu projekta ‘Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala’.

Objavljeno

na

Svake godine 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najbrojnije i najstarije svjetske humanitarne organizacije. Provođenjem svoje misije ta je organizacija prisutna u gotovo svim zemljama svijeta, a svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova i volontera.

U godini u kojoj Hrvatski Crveni križ (HCK) obilježava 145 godina postojanja i djelovanja na teritoriju današnje Republike Hrvatske, od 8.do 15. svibnja bio je u znaku Tjedna Crvenog križa. Sva društva HCK-a obilježila su ga raznim aktivnostima u lokalnoj zajednici s ciljem promocije svega što Crveni križ radi- od natjecanja mladih članova, dodjelom priznanja za volontera i volonterski tim godine, posebnih volonterskih priznanja. Čitavog tjedna se u jednom trgovačkom lancu prikupljali su se prehrambeni artikli u posebnim košarama diljem Hrvatske.

Foto: Povodom Tjedna C.križa Zagrebačka županija nabavila vrijednu opremu društvima C.križa/Zg.županija

Zagrebačka županija dodijelila je gradskim društvima 38 tisuća eura vrijednu opremu za djelovanje u kriznim situacijama i opremanje posudionice medicinskih pomagala.

Tim je sredstvima nabavljeno osam isušivača vlage i osam pop up šatora, te ortopedska i medicinska pomagala, koje je Društvo CK Zagrebačke županije nabavilo vlastitim sredstvima.

Foto: DCK V.Gorica

Koristit će se u sklopu projekta ‘Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala’, kojim se ljudima u potrebi omogućuje besplatno korištenje raznih ortopedskih i medicinskih pomagala.

Foto: Povodom Tjedna C.križa Zagrebačka županija nabavila vrijednu opremu društvima C.križa/Zg.županija

Pomagala su namijenjena osobama s trajnim invaliditetom, oboljelima od kroničnih bolesti, palijativnim bolesnicima, nepokretnim i gerijatrijskim bolesnicima kao i bolesnicima koji su privremeno nepokretni zbog oporavka od operativnih zahvata te naglo oboljelim osobama.

Foto: DCK V.Gorica

Ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Drinka Sopta, ovom je prilikom zahvalila na svekolikoj pomoći i donaciji Zagrebačkoj županiji, u čije je ime dodjeli opreme nazočila pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak. Za više informacija o načinu posuđivanja pomagala potrebno je kontaktirati društvo Crvenog križa s područja mjesta stanovanja korisnika.

Foto: Zg.županija

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije doniralo je velikogoričkom Društvu CK ortopedska pomagala u vrijednosti 2.810 eura, tri električna bolnička kreveta, pet invalidskih kolica, tri hodalice, osam WC stolica princeza, te deset štaka.

– Naša posudionica ortopedskih pomagala i medicinske opreme djeluje već dugi niz godina, a program financira Grad Velika Gorica od 2009.godine. Osim vrijedne donacije za posudionicu naše županijsko Društvo doniralo je kroz ta sredstva i opremu za djelovanje u kriznim situacijama u vrijednosti 1.642,74 eura, a to su isušivač i pop-up šator – rekla nam je Renata Deak, ravnateljica GDCK V. Gorica.

Također napominje kako projekt posudionice nije zamišljen da se ortopedsko pomagalo daje u trajno korištenje već na rok od šest mjeseci.

Građani imaju pravo na kvalitetniji život te bolju zdravstvenu i socijalnu skrb, čemu posudionica ortopedskih pomagala doprinosi – poručila je Deak.

Foto: GDCK V.Gorica Renata Deak, CKZŽ, Drinka Sopta, pročelnica Ksenija Čuljak/Zg.županija

Foto: Zg.županija

*Sadržaj u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Moja županija

Fotografirajte ljepote Zagrebačke županije i osvojite vrijedne nagrade

Prijave su otvorene do 15. lipnja.

Objavljeno

na

Nakon iznimnog uspjeha prethodnih godina, iz Turističke zajednice Zagrebačke županije pozivaju sve ljubitelje fotografije da sudjeluju u četvrtom izdanju natječaja Photo Zagreb County te se pridruže u kreativnoj avanturi i otkriju ljepote Zagrebačke županije kroz svoj objektiv.

Ovogodišnji natječaj koji je od danas i službeno otvoren, predstavlja izuzetnu priliku za sve fotografe, kako amatere tako i profesionalce, da pokažu svoj talent i kreativnost. Uz šest raznovrsnih tema, od aktivnog boravka u prirodi do eno-gastro motiva, pružamo vam priliku da istražite i zabilježite raznolikost naše prekrasne županije.

Foto: Dražen Kopač

– Nagradni natječaj ‘Photo Zagreb County’ već je postao tradicionalna aktivnost naše turističke zajednice. Kroz protekla izdanja, vidjeli smo izniman doprinos sudionika u promociji naše destinacije putem fotografije. Slika govori više od tisuću riječi i upravo se veselimo ponovo biti pred teškom odlukom odabira onih koji će kroz objektiv prikazati ono najljepše što naša županija nudi – istaknula je važnost natječaja za promociju turističkih atrakcija i ljepota naše županije, direktorica Ivana Alilović.

Osim prilike za osvajanje vrijednih nagrada, uključujući wellness vikend, večeru za dvoje i degustacije pjenušavih vina diljem Zagrebačke županije, najbolji radovi bit će izloženi na posebno organiziranoj izložbi, pružajući autorima priliku za dodatno predstavljanje, ali i priznanje.

Foto: Dražen Kopač

Prijave su otvorene do 15. lipnja, a više informacija o natječaju i načinu prijave pronađite ovdje.

 

Nastavite čitati

Sport

Kaos u Lomnici: Udario šakom protivnika pa – suca?! I dobio godinu dana suspenzije!

U završnici utakmice između domaće Lomnice i gostujuće Mladosti iz Obrezine došlo je do ružnog incidenta, u kojem je glavnu ulogu imao igrač NK Lomnice Mateo Kljaić, 31-godišnjak koji neko vrijeme neće igrati nogomet…

Objavljeno

na

Objavio/la

Niželigaški nogometni svijet, jedno posebno okruženje, sa svim svojim karakteristikama, nudi cijeli dijapazon emocija i, slijedom toga, iskustava svih vrsta. Ponekad će jedan prosječan lokalni derbi dvaju klubova u, recimo, šestoj ligi, ponuditi odličnu zabavu, sjajno opuštanje nedjeljom poslijepodne, ponekad i neki potez za pamćenje u izvedbi niželigaških majstora. Ponekad će se tu negdje roditi i frustracije, uzrokovane nesrećom ili nepravdom, a ponekad će sve skupa otići u najgoru krajnost.

Kao što se, recimo, dogodilo ove nedjelje. U šestoj ligi, u Donjoj Lomnici…

Domaća Lomnica, smještena u sigurnost sredine tablice, dočekala je Mladost iz Obrezine, društvo s drugoga kraja Turopolja, momčad koja je imperativno tražila tri boda u borbi za ostanak. A kad je već tako, u tom je niželigaškom svijetu normalno da se sportski rivali iz obližnjega sela dočekaju toplo, srdačno, da utakmica bude korektna i da nezadovoljnih konačnih raspletom bude što manje.

Takav je nekakav bio plan i u ovom slučaju, jer gastronomski dio ove nogometne nedjelje bio je u pripremi, trebalo je “samo” odraditi prva dva, pa se baciti na treće poluvrijeme. Međutim, baš krajem drugog poluvremena došlo je do ozbiljne promjene plana…

Ukratko, gosti iz Obrezine poveli su preko Noe Šalkovića u 59. minuti, ali drame na domaćoj klupi nije bilo. Rezultat je u 69. minuti poravnao igrač Lomnice Mateo Kljaić, čije ime valja zapamtiti zbog nastavka ove priče. Naime, njegov gol donosio je Lomnici bod sve do same završnice, kad je odjedanput počelo “iskriti” na terenu.

Iskra je prerasla u pravu vatru u 88. minuti, kad je sudac Stjepan Sučić, još jedan domaći dečko u ovoj priči, pokazao crveni karton igraču Lomnice Hrvoju Skupnjaku. Prvi žuti za prigovor, drugi žuti za nove prigovore, pa u zbroju crveni…

Stvari su se taman malo primirile, igra je nastavljena, a Mladost iz Obrezine je – opet povela! Marko Ivančić je zabio za 2-1 gostiju, koji su krenuli slaviti vrlo izgledna nova tri boda, a domaćini su izgubili kontrolu. Prednjačio je strijelac iz 69. minute, Mateo Kljaić, koji je šakom udario protivničkog igrača. Sudac Sučić pokazao mu je crveni karton, a onda je Kljaić šakom udario i njega!

Gosti su odnijeli bodove, propalo je prijateljsko druženje nakon utakmice, sve je otišlo kvragu, pa je ostalo jedino pričekati izricanje kazne za ovaj ispad. Sve je riješeno vrlo brzo, odluka je stigla već u srijedu.

“Mateo Kljaić, igrač NK Lomnica, isključen zbog udaranja protivničkog igrača šakom u trbuh u prekidu igre. Nakon pokazanog crvenog kartona, isti šakom u trbuh udara suca utakmice. (…) Za prekršaj prema članku 56. stavku 1. DP HNS-a (tjelesni napad na igrača) određuje se zabrana igranja prvenstvenih ili kup utakmica u trajanju tri mjeseca, a za prekršaj prema članku 57. stavak 1. DP HNS-a (tjelesni napad na službenu osobu) određuje se zabrana igranja prvenstvenih ili kup utakmica u trajanju od četiri mjeseca.

Nadalje, vezano na članak 43. DP HNS-a, uvidom u registar kazni, utvrđuje se da je isti već bio kažnjavan za isti ili sličan prekršaj. Dakle, navedeni prekršaj je prekršaj u povratu. Slijedom navedenog, izriče se ukupna kazna: zabrana igranja prvenstvenih ili kup utakmica u trajanju od 12 mjeseci. Kazna teče od 12. svibnja 2024. godine”, stoji u odluci.

Mateo Kljaić je 31-godišnjak, bivši je igrač Odre, Zelengaja, Čeha, mičevećkoga Klasa… Sljedeće sezone, eto, neće igrati.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno