Novosti Sport Događanja

Aktualac u znaku mostova

15.05.2018. / Ivana Ćurić

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice sastalo se jutros u 8:30 sati na početku dnevnog reda koji broji 40 točaka. Ne čudi stoga što je u startu uslijedio prijedlog oporbe da se neke točke skinu s dnevnog reda kako bi se sjednica skratila i time se omogućilo kvalitetnije raspravljanje po ostalim točkama.

Prijedlog o skraćivanju dnevnog reda uputila je oporba prije početka aktualnog sata.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić (SDP) istaknuo je kako predlaže da se točke od 9, 10, 11 i 13 skinu s dnevnog reda i uvrste pod možda tematsku sjednicu ili prvu sljedeću.

-Imamo vrlo zahtjevne točke dnevnoga reda. Netko je krivo protumačio Poslovnik da se sjednice moraju održavati najmanje jednom u tri mjeseca, ali to ne znači da se ne možemo sastati svaki mjesec, s obzirom na zahtjevan dnevni red i da ne gubimo na vremenu predlažem da u roku pet-šest dana odradimo točke 9.,10., 11. i 13. , tome treba posvetiti više pažnje, one će se danas izgubiti u ovakvom dnevnom redu, a dobit ćemo na kvaliteti rasprave-kazao je Šimunić.



U tome ga je podržao i vijećnik MOST-a Marko Šimac:

-Ovakav dnevni red od 40 točaka je sramota Grada Velike Gorice, ne može se odraditi uz kvalitetnu raspravu na jednoj sjednici i ne mogu se donijeti kvalitetne odluke. Ovo je neodgovorno i kao što je kolega Šimunić rekao primamo naknadu svaki mjesec i u redu je da se ovakva sjednica nastavi i odradi kako spada. Imamo dojam da je vijeće tu da se formalno izglasaju odluke da bi se dalje radilo kako se zamislilo-apelirao je vijećnik Šimac da se ubuduće ovakve stvari ne događaju i ako je potrebno da se u Poslovnik uvrsti ograničenje točaka sjednice.



Hrastovina za Kučki most završit će u Čičkoj Poljani?

Među brojnim vijećničkim pitanjima u pažnji su se našli mostovi turopoljskog kraja, od Čičke Poljane i Kuča do Šiljakovine.

Vijećnik Mario Zdelar (SDP) postavio je pitanje gradonačelniku što je s radovima na Kučkom mostu i jesu li povezani s radovima na mostu u Čičkoj Poljani.



- Za most u Kučama most koji će se graditi preko oteretnog kanala Sava-Odra odnosno objekta Hrvatskih voda zahtijevao je da se s njima suglasimo i Hrvatske vode su zahtijevale da se projektira iznad krune nasipa novi most. Bit će dugačak 62 metra, i vrijedan do 6 milijuna kuna. Kako je Grad ranije kupio hrastovinu za popravak drvenog mosta u Kučama koji je zatvoren, tu hrastovinu koja se godinama suši bi možda upotrijebili za drveni most u Čičkoj Poljani da opet imamo jedan drveni most iznad korita rijeke Odre onog kapaciteta i nosivosti za neometani promet u Čičkoj Poljani. Sada tu ne možemo napraviti ispitivanje statike, treba malo pričekati. Imamo još mostova koje treba riješiti, a nakon izgradnje mosta u Kučama sljedeći će biti most u Čičkoj Poljani-odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Most u Šiljakovini do kraja godine?

Vijećnica MOST-a Karmen Rak upitala je kada se misli riješiti most u Šiljakovini koji je oštećen i zatvoren za promet.



-Most u Šiljakovini je u zaseoku Matkovići je tamo pedesetak godina čak i više, a zbog velike količine vode je oštećen. Bit će saniran ove godine iz redovnog održavanja, a vrijednost će biti oko pola milijuna kuna. Sanacijom će promet njime biti omogućen do jeseni odnosno do zime, sada se još može proći šumskim putem, ali na jesen je taj obilazak otežan zbog kiše i blata-odgovorio je gradonačelnik.

Rekonstrukcija Šenoine tek nakon rješenja oborinske odvodnje

Vijećnica Sanja Zado (BM365) upitala je kada se očekuje rekonstrukcija Šenoine ulice jer kad padne kiša to je jedna od ulica u gradu koja doslovno pliva. Gradonačelnik je odgovorio kako je to jedna od najugroženijih ulica, ali da će doći na red nakon što se riješi problem oborinske odvodnje.

- Pri kraju su građevinske dozvole za oborinski kanal kojim bi se voda odvodila u kanal prema obilaznici i da se cesta onda može asfaltirati. Ali dok oborinske ne riješimo, ne možemo ništa, molim vas za razumijevanje, vidjet ćete u pisanom odgovoru kako bi to trebalo izgledati-kazao je gradonačelnik Barišić.



Damira Šimunića (SDP) zanimalo je postoji li mogućnost da se otvori Pleška ulica prema Ulici HBZ-a kao što je bila nekada dok nije pretvorena u slijepu ulicu.

-Nakon završetka radova na bazenu početkom srpnja bit će obnovljen kolnik ulice, u cijeloj dužini od Rakarske pa do kraja u gabaritima u kojima je i s pristupnim ulicama. Završetkom energetske obnove zgrada u tom Cvjetnom naselju uredit ćemo sve ulice, vjerojatno ne ove, nego sljedeće godine. Što se tiče otvaranja Pleške slažem se s vama, nismo zadovoljni prometnim rješenjem koje smo zatekli 2009. godine, pogotovo sada kada se otvori gradski bazeni treba omogućiti bolju migraciju prometa, razmotriti otvaranje ulice da se iz Pleške može u Ulicu HBZ i na Aveniju pape Ivana Pavla II. Ima desetak metara kojih treba riješiti, ali nije na meni i na vama, neka struka odluči-odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Alan Šembera (MOST) zatražio je popis svih osoba koje sudjeluju u radu upravnih odbora ustanova i institucija kojima upravlja Grad, njihove životopise i razdoblje od kada do kada su birani te koji su kriteriji po kojima su zaslužili biti u odborima. Gradonačelnik Dražen Barišić odgovorio mu je da će sve tražene podatke dobiti na pismeno kao i odgovor na drugo pitanje koje se ticalo neiskorištenog potencijala jezera Čiče odnosno što Grad po uređenju jezera planira učiniti.

Podijeli