Novosti Sport Događanja

Potpisi za referendume na tri lokacije

15.05.2018. / Petar Brnada

Na gotovo 1500 lokacija diljem Hrvatske u nedjelju je započelo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije te potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, pa su tako prvi potpisi prikupljeni i u Velikoj Gorici.

Kako poručuju organizatori, odaziv i interes građana za sada je odličan, a svoj potpis za oba referenduma možete dati svakog dana od 9-18 sati na Trgu Stjepana Radića, kod Robne kuće te ispred Zagrebačke banke kraj Tržnog centra.

Uz to, svoje potpise za oba referenduma možete dati i nedjeljom pred svojim župnim crkvama.

Podsjećamo, građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" pokrenula je prikupljanje potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji kako bi ona bila otkazana dok je s prikupljanjem potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava počela građanska inicijativa "Narod odlučuje" s ciljem da se, kako kažu, izmjenama omogući pravedniji izborni sustav, jača involviranost građana u političke procese te jača odgovornost političara prema biračima.

Da bi se raspisali navedeni referendumi potrebno je prikupiti najmanje deset posto od ukupnog broja birača odnosno 374.740 potpisa jer je, prema objavi Ministarstva uprave, u registru birača s današnjim danom upisano ukupno 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Svoje potpise za oba referenduma na spomenutim lokacijama u gradu možete dati tijekom naredna dva tjedna, sve do 27. svibnja, kada i službeno završava prikupljanje potpisa.

Foto: Facebook Tomislav Lukšić

Podijeli