Novosti Sport Događanja

MOST VG: Prijavili smo rad Gradskog vijeća Ministarstvu uprave

15.05.2018. / Maja Peranić

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice koja je u tijeku, u raspravama su od samog početka vrlo aktivni vijećnici MOST-a. Izrazivši u nekoliko navrata nezadovoljstvo načinom rada gradskih institucija počevši od kritike na preopsežan dnevni red današnje sjednice, u stanci su održali i izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj su uputili apel Gradu i gradonačelniku za bolju komunikaciju s predstavnicima građana na svim razinama.

Načine na koje se sazivaju sjednice vijeća u Velikoj Gorici nazvali su pravim primjerom "silovanja demokracije" te "opstrukcije rada oporbe" Gradskog vijeća istaknuvši kako gradska vlast to čini "zato što to može". Sjednice se sazivaju u zadnji čas, upozoravaju iz MOST-a, te se pred vijećnike nameće opsežan dnevni red s vrlo bitnim temama o kojima postaje nemoguće kvalitetno raspravljati.

Materijali za 40 točaka stigli u zadnji čas

- Materijale kojih je bila poprilična hrpa, 40 točaka, nije moguće u 8 dana kvalitetno proučiti i o njima raspravljati da se kvalitetno obuhvati sve ono što nam se predlaže. I onda nas se "lovi" da s nečime nismo upoznati, ako nam se potkrade pogrešna informacija da ne znamo svoj posao. Za ovakvu sjednicu materijali su nam trebali biti puno, puno ranije dostavljeni. Isto vrijedi i za materijale gradskih odbora. Doslovno se na minimalan zakonski rok materijali dostavljaju i sjednice sazivaju - kazao je vijećnik Marko Šimac na početku tiskovne konferencije.

Uz to, gradskoj vlasti zamjeraju i "kronično ne odgovaranje na vijećnička pitanja" čime se krši Zakon o lokalnoj samoupravi.

-Najbolji primjer je posljednji odgovor koji smo tražili pismeno o kompetencijama direktora gradskih poduzeća. Odgovor je bio: "Prijašnji su bili odlični – ovi su još bolji." Zar nismo u stanju 30 dana taj odgovor staviti na papir i poslati? Kako onda očekujemo odgovor na kompleksnija pitanja tipa, promjena strukture zaposlenih od 2009. do danas? - pita se Šimac dodajući kako su zbog nezadovoljstva s komunikacijom gradske vlasti prema vijećnicima podnijeli Ministarstvu uprave zahtjev za nadgledanje zakonitosti rada Gradskog vijeća.

-S obzirom na to da smo iscrpili sve druge mogućnosti razgovora o tome kako da dođemo do odgovora, lijepih zamolbi, komunikacije kroz vijeće, kritike kroz vijeće, mi smo bili prisiljeni Ministarstvu uprave podnijeti zahtjev za nadgledanje zakonitosti rada predstavničkog tijela Grada Velike Gorice, jer je riječ o sustavnom i opetovanom kršenju zakona. Još uvijek čekamo očitovanje Ministarstva po tom pitanju-rekao je Šimac.

Šembera: Strategija Velike Gorice ne postoji

Vijećnici Mosta osvrnuli su se i na Strategiju razvoja Grada Velike Gorice koja im je predstavljena na današnjoj sjednici kao prva točka dnevnog reda, a koja je nakon poduže rasprave i velikog broja kritika od strane oporbe na posljetku prihvaćena glasovima vladajuće većine.

-Nesretna strategija je postala samom sebi svrha, i definitivno ono čega smo protiv je to da se temelj razvoja grada ostvaruje kroz kredit. Smatramo da Grad Velika Gorica mora izmoći snage iz svojeg proračuna ostvarivati projekte manjih iznosa, 2 do 5 milijuna kuna, a ne da su nam čak i za takve projekte potrebni krediti. Pogotovo ne za namjene koje se sada predlažu – kazao je Šimac na kojeg se nadovezao i vijećnik Alan Šembera:

-Smatramo da je propuštena još jedna dobra i bitna prilika da Velika Gorica dobije razvojnu strategiju baziranu na znanju i stručnosti kao što imamo primjere u drugim gradovima Hrvatske gdje su strategije donesene konsenzusom svih političkih opcija, stručnih službi, profesionalaca, gospodarskih djelatnika. Ovdje je to napravljeno u jednom uskom krugu, stranačkom krugu što se vidi na kvaliteti same strategije koja sigurno nije dokument koji će doprinijeti razvoju grada. Naša je ideja bila da strategija ide na doradu da se definiraju mnoga pitanja koja još nisu, ali snagom većine ta je strategija izabrana, a mi jednoglasno možemo reći da Velika Gorica nastavlja dalje bez strategije- kazao je Šembera.

Na kraju konferencije za medije vijećnici MOST-a uputili su apel gradonačelniku Barišiću i Gradskoj upravi za boljom i kvalitetnijom komunikacijom kako s vijećnicima, tako i s predstavnicima mjesnih odbora te ostalim predstavnicima vlasti.

Podijeli