Novosti Sport Događanja

Deset milijuna kuna osvijetlit će Gradski stadion

16.05.2018. / Ivana Ćurić

S 19 glasova "za" Gradsko vijeće sinoć je izglasalo novo kreditno zaduženje od 30,7 milijuna kuna namijenjenih za dovršenje već započetih projekata poput bazena, groblja u Kušancu, Spomen doma 153. brigade te za energetsku obnovu vrtića Ciciban, obnovu zgrade Stare općine i reflektore na Gradskom stadionu.

Sjednica s vjerojatno najdužim dnevnim redom do sada jučer je trajala od 8:30 i završila nešto prije 20 sati. Zbog opsežnog dnevnog reda i rasprave po najvažnijim pitanjima stiglo se samo do 15. točke, te će se sjednica Gradskog vijeća nastaviti u ponedjeljak, 21. svibnja, u 15 sati. Jedna od odluka koja je stigla biti izglasana je ona o novom kreditnom zaduženju Grada Velike Gorice teškom 30,7 milijuna kuna.

Za novi kredit Grad nije raspisao natječaj već je pozvao sedam najvećih banaka da dostave ponude kako bi mogli odabrati najbolje uvjete kreditiranje. Pročelnica je izvijestila kako se odazvalo pet banaka te da je najbolju ponudu dala Erste&Steiermärkische banka. Rok otplate je sedam godina, prva rata dospijeva u ožujku 2020. godine.

Rasprava o kreditnom zaduženju, ali i namjeni tih sredstava, protezala se tijekom ranijih točaka kada je dodatno iste obrazložio i gradonačelnik.

-Za mrtvačnicu u Kušancu ispraćaji bi se mogli održavati u novom objektu mrtvačnice krajem godine ili početkom 2019.godine. S ovim sredstvima i kreditom bi osigurali nekoliko oproštajnih dvorana, prostor za misu nakon sprovoda, sanitarni čvor, instalacije i vanjsko uređenje s prostorom ispred mrtvačnice. Najveći projekt u povijesti grada je bazen, trenutno su unutra obrtnički radovi u visokom stupnju,a otvaranje slijedi početkom srpnja, najkasnije sredinom srpnja. Ugovorena cijena za izvođenje radove je 36 milijuna kuna i to bez pristupne ceste, ulazimo u finale radova, imamo nekih tehničkih dilema koje treba riješiti s nadzorom i izvođačima, a kredit ide jer su izostali prihodi od Zagrebačke županije koja nije u svom proračunu osigurala 5 milijuna kuna da bude spreman i plaćen tijekom ljeta, i morali smo se okrenuti kreditnom zaduženju-obrazložio je gradonačelnik Dražen Barišić.



Napomenuo je i kako je želja izgraditi memorijalni centar u Spomen domu 153. brigade za što ide 1,5 milijuna kuna od kredita, za mrtvačnicu je namijenjeno 5 milijuna kuna, dovršetak gradskog bazena 5 milijuna kuna, za energetsku obnovu vrtića Ciciban ide 2 milijuna kuna, a obnovu zgrade Stare općine 7,2 milijuna kuna.

Barišić je napomenuo kako stara općina polako postaje ruglo grada te zahtjeva obnovu, a u njoj će se možda nalaziti i prostorije za održavanja sjednica Gradskog vijeća, prostorije nekih udruga, te u prizemlju prostorije jedne "financijske institucije". Najveći dio, 10 milijuna kuna, ide za postavljanje rasvjete na gradskom stadionu što je uvjet za 1.HNL.

-To se mora izgraditi da stadion bude u funkciji, U-21 reprezentacija tu ima svoj dom, ali utakmice se ne mogu igrati u kasnijim terminima zbog nedostatka rasvjete i tu lako gubimo domaćinstva, logično je da tu budu. Infrastruktura se konačno završava, otvara se mogućnost utakmica u drugim terminima, ali i drugih događanja, i vremena više nemamo. Nogometaši su izborili status prvoligaša, 70.000 kuna košta igranje na drugom stadionu, to će klub morati platiti, i mora biti vrlo kvalitetna rasvjeta radi televizijskih prijenosa. Nadamo se da ćemo početkom rujna imati rasvjetu na stadionu. 10 milijuna kuna smo odredili za to, malo luksuznije i malo više, oko 7,5 milijuna kuna plus PDV, da bi se moglo u potpunosti napraviti modernu rasvjetu, postaviti dva agregata i sve što treba-kazao je Barišić, a po ovom pitanju kritike nisu izostajale niti tijekom rasprave o rebalansu Gradskog proračuna niti tijekom rasprave o kreditnom zaduženju.

-Ovo je predizborni rebalans, vi nešto spremate? Ova 2018. je luda, a prema projekciji 2019. i 2020. sve stagnira. Nešto se grdo valja iza brda. Spominjali ste pomoć županije, a većina vaše koalicije je čini i odbili ste rebalans županijskog proračuna i kako onda očekivati pomoć Županije? Iznenađen sam ugodno i neugodno, smatram da je ekspanzija jaka, proračun povijesni, a sve u 2018. godini, sprema se oluja, svi traže ostavku Plenkovića, Dalićka je otišla, a vi sigurno imate neku informaciju i to je na tragu toga-kazao je potpredsjednik Vijeća Damir Šimunić.



-Svako drugo vijeće na stolu je prijedlog o kreditnom zaduženju, očekivani dug ovime doseže 88 milijuna kuna, a ovakvim vođenjem grada onemogućeni su bilo kakvi kapitalni krediti, gradonačelnik će dići kredite svidjet će se građanima, daljnjeg razvoja nema, i opravdano se postavlja pitanje da li se stvarno sljedeće godine gradonačelnik planira kandidirati za Europski parlament ili ima druge ambicije. Kandidat za gradonačelnika neće biti jer je dovoljno pametan i inteligentan da shvati da nema više kaj ponuditi narodu, jer će potrošiti ove dvije godine kredita i morat će samo financirati samo tekuće troškove. Ovo ne garantira umjeren razvoj grada i ne donosi jednako dobit za građane, nego odjednom preveliko zaduženje za nas koji ostajemo raditi u velikoj Gorici zatvara za sljedećih 10 godina da ne možemo raditi nikakve kapitalne projekte-rekao je vijećnik Mario Zdelar koji je u ime Kluba zastupnika SDP-a istaknuo kako ne mogu podržati kreditno zaduženje.

Vijećnik Šimac istaknuo je da kapitalne projekte treba financirati iz proračuna Grada, a ne kredita te zbog toga također neće podržati prijedlog Odluke o kreditiranju.

-Ako već podižemo kredite neka to bude za razvoj naših poduzetničkih zona, koje će kasnije generirati dobit i omogućiti da barem dio sredstava kredita tako vratimo, ali temeljiti razvoj grad samo na kreditima ne smatramo da je dobar put, to kad tad dođe na naplatu, to će utjecati na kvalitetu života svih nas-kazao je vijećnik MOST-a Marko Šimac.

Šimunić najavio svoju ostavku u skupštini HNK Gorice

Potpredsjednik Damir Šimunić za govornicu je izašao i u pojedinačnoj raspravi na temu novog zaduženja te istaknuo kako je i u prethodnim sazivima bio protiv kredita te da bi podržao zaduženje kada bi ono bilo samo za rasvjetu na stadionu jer rasvjeta nije samo za HNK Goricu već i da "doprinosi ekonomskom razvoju grada"

-Odgovorno tvrdim kao vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća, kao član SDP-a da je kredit posebna točka za rasvjetu na gradskom stadionu ja bih digao ruku "za". U našem hotelu u Gorici 10 dana je američka reprezentacija koja igra tu pripremne utakmice, bile su tu reprezentacije BiH, Srbije, zamislite kolika su noćenja ostvarili, i koliko će prihod grad imati od toga, a da ne pričamo koliko su novaca potrošili šetajući Velikom Goricom. To nije hir HNK Gorice, to su propozicije da se dobije licenca za igranje u 1.HNL. Da je ovo zasebna točka ja bih digao ruku za rasvjetu na stadionu, s obzirom da sam oduvijek u sportu, kao aktivni sportaš, poslije kao član uprava i sada sam potpredsjednik skupštine HNK Gorice i nakon ove sjednice radi stranačke stege i odluke ja ću podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika skupštine HNK Gorice-najavio je Damir Šimunić (SDP).



Vijećnik Živog zida Zvonimir Stjepić zanimalo je ako se kredit potroši na navedene stavke, s kojim novcima Grad misli isplatiti Strabag ako dođe do toga da se zaustavi rad asfaltne baze u Donjoj Lomnici.

Kreditno zaduženje branio je vijećnik HDZ-a Darko Bekić koji je istaknuo kako za sada imaju garanciju i iskustva koja su pokazala da nema brige oko otplate kredita.

-Razumljivo je da se oporba brine, to je njihovo pravo, nisu u gradskoj upravi i ne znaju pravu situaciju odnosno kako na svakodnevnoj bazi grad funkcionira i pokušavat će koji poen uzeti i na ovoj temi. Nisu projekti bez veze ili da se krpaju proračunske rupe, nego su to kapitalni projekti za generacije koje dolaze iza nas. Otplata kredita u svim našim proračunima kreće se oko 2-3 posto iznosa prihoda, sada je u 2018. godini malo veća tranša, nekih 15 milijuna kuna što je opteretilo proračun za 4-5% u odnosu na prihode-pojasnio je vijećnik Bekić dodavši kako se po zakonu lokalna samouprava može u tekućoj godini zadužiti do 20 posto iznosa prihoda u prethodnoj godini.

-Po vašoj računici možemo imati 700 milijuna kuna zaduženja, znači imamo prostora za još kredita. Pa kanalizacija u šest mjesta i autobusna linija subotom i nedjeljom to vam je 5-10 milijuna kuna, to je kap u moru, nećete ni primijetiti jeste li što investirali. Oprezno sa zaduživanjem, ne znam po kojem prioritetu su ovi projekti, sve to lijepo izgleda, ali doći će račun za to. Naš prihod je prenapuhan, pokušajmo ulagati onako kako bi vlastiti novac ulagali i bi li tukli po domovima i reflektorima ili bi išli opreznije. Vjerujem da ćemo do kraja godine imati još jedan kredit, ima još banaka u redu koje žele svoj prostor-kazao je vijećnik Alan Šembera.

"Bandićevci" kritizirali, ali podržali koalicijske partnere

O kreditu se tijekom rasprave o rebalansu dotakao i vijećnik stranke BM365 kako bi prokomentirali da nisu posve zadovoljni za što će se koristiti sredstva novog kredita.

-Mišljenja smo da trebamo biti optimisti i dati gradonačelniku pomoć da se pokaže u izvršenju ovako zahtjevnog proračuna, a onda će mu pomoći i dragi Bog. Nismo sigurni da se svi projekti moraju financirati iz kreditnog zaduženja, no ulaganja u rasvjeta s 10 milijuna kuna je upitno, to se može financirati iz proračuna i drugih izvora svih onih koji imaju interesa od toga kao što su Max TV liga, HNS i drugi...za 10 milijuna može se stambeno zbrinuti 25 socijalno ugroženih obitelji ili djeca, mladi bez roditeljske skrbi, osobe s invaliditetom, može se napraviti proširenje doma zdravlja ili nabaviti specijalna vozila za JVP. Gradonačelniče na vama je odgovornost i nemojte da poslije budu krivi građani koji su vam dali povjerenje-poručio je Željko Stanilović iz Stranke rada i solidarnosti koja je podržala rebalans proračuna i kreditno zaduženje što je izgalsano s 19 glasova "za".

Dodajmo kako se prije odluke o kreditu izglasao i prvi rebalans Proračuna Grada Velike Gorice kojim se predviđa povećanje prihoda od 26.174.392,00 kn te iznose 382 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci povećavaju za iznos od 28.267.330,00 kn i iznose 384 milijuna kuna.

 

Podijeli