Novosti Sport Događanja

Alpas Cup kao 'šlag na torti' sjajne velikogoričke sportske sezone!

12.06.2018. / Damir Žbulj

Svijet u Rusiji, Europa u Gorici! Krilatica je to ovogodišnjeg, devetog po redu izdanja turnira limača Alpas Cup Grada Velike Gorice, koji se u ovom kratkom vremenu prometnuo u jednu od najznačajnijih sportskih manifestacija našeg turopoljskog kraja!

Spektakularno nogometno natjecanje za U-11 kategoriju dječaka održat će se i ove godine na SRC Udarnik, na terenima NK Kurilovec, gdje će se okupiti 40 klubova i gotovo 600 mladih nogometaša, koji će se natjecati i družiti u subotu i nedjelju (16. i 17. lipnja) u našem Gradu.

Glavni koordinator Alpas Cupa Grada Velike Gorice je i ove godine Vlado Stepanić, koji predvodi entuzijaste i volontere uključene u realizaciju ovog velikog projekta.

"Sretni smo što se okupljamo ovdje i devetu godinu u nizu i što radimo uistinu taj najveći turniru za djecu tog godišta u ovom dijelu Europe. Na korak smo od velikog jubileja i vjerujem kako će deseto izdanje biti još prepoznatljivije i bolje od ovog. I ove godine smo napravili iskorak, prije svega u broju sudionika. Imali smo kvalifikacijski turnir s 20 ekipa, nakon kojeg su se četiri najbolje priključile ovim pozvanim klubovima. Ukupno je 40 ekipa, bit će čak 20 momčadi iz inozemstva, iz 12 europskih zemalja!"

Turnir počinje u subotu u 10 sati, a na Udarniku će svi ljubitelji sporta imati priliku gledati sjajne mlade nogometaše iz velikana Juventusa, Sturma, bečke Austrije, RB Leipziga, Hannovera, HSV-a, Herthe preko beogradskih Partizana i Crvene zvezde, pa sve do naših domaćih uzdanica, koje predvode Dinamo, Hajduk te HNK Gorica i NK Kurilovec.

Prvi puta će tako na jednom turniru u Hrvatskoj biti velika četvorka 'ex Yu' nogometa, a zahvaljujući Deanu Klafuriću premijerno će nastupiti dječaci iz varšavske Legije.

"Sretni smo i ponosni što svih ovih godina nismo imali niti jedan incident. Osnovna poruka našeg turnira je slavlje i praznik nogometa, prijateljstva i druženja, kao i uspomena koja ta djeca nose iz našeg grada i Hrvatske. Vjerujem da smo u tome uspjeli i siguran sam kako ćemo tako nastaviti i u budućnosti," dodao je Stepanić.

Cijela organizacijska priča je izuzetno zahtjevna, od prijevoza djece, do smještaja i prehrane, što sve mora biti vrhunski odrađeno u ova kratka dva dana trajanja turnira...

"Bez Grada ne bi bilo Alpas Cupa i Velika Gorica nas prati od samih početaka. Svi smo počašćeni što je potpisana i Povelja o suradnji. HNS je prepoznao ovaj turnir, a prati nas i financijski, kao i Zajednica sportskih udruga zagrebačke županije. Drago nam je da je i Poliklinika Avanti prepoznala ovu priču, kao i svi domaći hotelijeri. Svi smještajni kapaciteti su popunjeni. Hvala i ugostiteljskom obrtu Ziher, koji će se brinuti za prehranu naših sudionika i možete si zamisliti kakav je posao pred njima. Prati nas i Nogometni savez zagrebačke županije. Njihovi suci su nam raspolaganju, što doprinosi smanjenju troškova. Hvala i lokalnim medijima na svakodnevnoj podršci," poručio je Vlado, koji je posebno istaknuo razočaranje činjenicom kako Zagrebačka županija nije ove godine pomogla u realizaciji turnira:

"Žao mi je, prije svega kao Velikogoričanu i žitelju naše Zagrebačke županije, koja jedina nije našla shodnim na adekvatan način popratiti ovu manifestaciju. Moram priznati kako sam razočaran, ali se nadam kako će u budućnosti i to biti drugačije!"

Ne smije se zaboraviti istaknuti i brojne volontere, njih 50-ak simpatizera i navijača NK Kurilovec, koji pomažu u organizaciji.

GODINA ZA PAMĆENJE VG SPORTA

Cjelokupne pripreme za Alpas Cup traju gotovo godinu dana...

Kristijan Japec, direktor tvrtke VeGo sport, zastupnika sportskog brenda Alpas, jedna je od glavnih karika organizacije ovog turnira.

"Moram se prisjetiti naših prvih izdanja turnira, kad je to sve bilo lokalnog i regionalnog karaktera i onih ljudi koji su vjerovali da s eu Velikoj Gorici može napraviti jedan ovako kvalitetan turnir. Na bazi tog entuzijazma je i nastao ovakav turnir s ovakvim renomiranim klubovima. Alpas Cup nema za naš samo sportski, nego i ekonomski značaj. Tvrtka VeGo Sport je prepoznala koliko je bitno sudjelovati u radu lokalne zajednice, kako treba doprinositi svojoj sredini i kako se treba odgovorno ponašati prema ljudima.

Ovo je samo jedan mali zalet za budućnost, koji će donijeti i puno veći projekt i još zvučnija imena. Sve ovisi o nama i toga smo svjesni. Siguran sam kako ćemo s čelnim ljudima našeg Grada promovirati Veliku Goricu kao sportski grad, moderan, koji će prepoznati svoje potencijale te se svrstati među najljepše u Hrvatskoj. Hvala NK Kurilovec, koji je uložio velike napore u organizaciju turnira. Sve to nam nosi obvezu da u budućnosti budemo još kvalitetniji i sinergija ova dva partnera mogu samo podignuti kvalitetu Alpas Cupa na još višu razinu."

Japec je koordinator i samog sportskog natjecanja. Alpas Cup je koncipiran kao turnir pod okriljem Uefe, a primarni cilj je razvoj igrača, kvaliteta nogometa, atraktivnost i ono što je najvažnije, socijalizacija djece. Oni sport moraju doživljavati kao priliku za upoznavanje drugih kultura, za učenje novih spoznaja o sebi i drugima, za formiranje svoje osobnosti...

"Sustav natjecanja će ove godine biti preinačen, jer će 32 kluba razigravati sve do posljednje minute turnira. Nitko ne ide doma, osim osam posljednjih ekipa natjecanja po skupinama prvog dana. Razigravat će se za sve plasmane do 32. pozicije na turniru," posebno je istaknuo Japec.

"Osim što je bio preteča i u nekim drugim stvarima, Alpas Cup će biti preteča i u ovakvom sustavu natjecanja za djecu. Sigurna nas očekuje jedan spektakl i radujemo se da ćemo u ova dva dana slaviti nogomet. Slavit ćemo nastupe naše reprezentacije u Rusiji, slavit ćemo i povijesnu sezonu našeg sporta u Velikoj Gorici, od nogometa, rukometa, košarke...

"Mislim kako je ovo bila sportska sezona za pamćenje i kako će Alpas Cup staviti 'šlag na tu tortu' i kako ćemo svi zajedno na odmor otići punog srca i s osmjehom na licu!"

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, i sam bivši sportaš, jako dobro shvaća važnost jedne ovakve manifestacije koja okuplja toliko djece.

"Drago mi je da smo pred još jednim Alpas Cupom, devetim po redu, koji je već postao tradicionalan. Treba pohvaliti sve entuzijaste, Kurilovčane, koji su uz VeGo Sport od prvog dana uz turnir. Ivicu Krmpotića, Filipa Gabelicu i Vladu Stepanića, koji daju ogroman doprinos da Alpas Cup bude uspješno organiziran i bez njih on ne bi bio moguć. Turnir je iz godine u godinu na sve višoj razini, i po pitanju klubova i po pitanju logistike. Uvjereni smo kako će ovaj biti najbolji do sada i kako će okupiti uz terene velik broj naših sugrađana, pogotovo najmlađih. Ulaganje u sport se deseterostruko vraća, ne samo na sportskom planu djece, nego i u njihovom odrastanju. Ovaj turnir ima značaj za Veliku Goricu i u turističkom smislu. Svi sudionici imat će priliku vidjeti ljepotu našeg kraja i mislim kako imamo puno toga za pokazati. Vjerujem kako oni po povratku u svoje domove imati samo lijepe riječi za našu Hrvatsku, a onda smo i mi ponosni na našu Veliku Goricu i na našu Županiju."

"Hvala i gradonačelniku Barišiću, koji ima sluha za sve naše sportske Udruge, koji je na dispoziciji kad mu ja kažem svoje prijedloge i da svake godine teži povećati sredstva, kako i za infrastrukturu tako i za redovno funkcioniranje klubova. Možemo se pohvaliti kako ove godine značajno podržavamo sve velike sportske manifestacije."

Kolarec je uvjeren u još jedno uspješno izdanje: "Vjerujem kako ćemo ovog vikenda uživati, kako će Kurilovčani biti na ponos Grada Velike Gorice i kako ćemo po završetku moći reći da je ovo bio najbolji turnir do sada te kako ćemo početi s pripremama za novo izdanje Alpas Cupa, jubilarno deseto!"

 


Gradonačelnik Dražen Barišić bio je sretan što se promocija Alpas Cupa održava u novom gradskom hotelu...

"Turistički i gospodarski potencijali našeg grada uključili su se u ovu sportsku priču. Entuzijasti koji su započeli ovaj turnir na Udarniku nisu niti znali u što će se on pretvoriti. Moram istaknuti kako je ovo godina sporta i godina nogometa u Velikoj Gorici. Ponovno imamo nogometnog prvoligaša. Grad će za koji tjedan početi s velikom investicijom izgradnje rasvjete na Gradskom stadionu i već početkom rujna imat ćemo noćne prvoligaške utakmice u našoj Velikoj Gorici, koja će i na taj način biti prepoznata kao jedno od značajnijih, zdravijih i kvalitetnijih nogometnih središta. Moram se zahvaliti od srca u ime svih Goričana vašem nogometnom klubu i svima koji su pomogli u organizaciji i koji su u ovih devet godina uspjeli napraviti jedan prekrasan i prevrijedan nogometni događaj, koji je posvećen onome najvrjednijem, a to su naša djeca. Nije u Kurilovcu u prvom planu samo sport, nego i druženje, socijalizacija te djece, koja nama starijima u mnogo čemu mogu biti uzor."

"I u narednim godinama možete računati na našu podršku i siguran sam kako će Alpas Cup i dalje biti jedna od perjanica društvenih i nogometnih događaja u Velikoj Gorici," poručio je gradonačelnik. 

HUMANITARNI ZNAČAJ ALPAS CUPA

Turnir je otvoren za sve klubove, Nema kotizacija, nema ulaznica i ulaz je slobodan za sve ljude dobre volje, ljubitelje sporta i nogometa. Baš zato će se i ove godine dodatno probati potaknuti humanitarni aspekt Alpas Cupa Grada Velike Gorice. Prikupljat će se sredstva za Judo klub osba s invaliditetom - Fuji!

"Pokušat ćemo ove godine sve naše sudionike - klubove, roditelje, gledatelje, 'prisiliti' da se priključe humanitarnoj akciji i skupljati priloge i donacije za na naš velikogorički judo klub Fuji, koji radi s djecom s posebnim potrebama. Vjerujem kako će im biti drago," istaknuo je Stepanić.

PRIJENOS UŽIVO

I ove godine bit će osiguran prijenos uživo Alpas Cupa putem livestreama, a želja je da se naš turnir može u budućnosti pratiti i putem TV ekrana. 

"Bit će prijenos uživo putem naših medijskih kanala. Ove godine smo bili blizu dogovora s jednom sportskom TV kućom o prijenosu utakmica, ali nažalost, baš zbog Svjetskog prvenstva kapaciteti su limitirani i nije se dogodila ta suradnja. Sigurno da u budućnosti ne vidimo Alpas Cup u ovim okvirima. Vidimo ga puno boljeg i jačeg tako da će sigurno i televizija biti dio te priče u budućnosti," zaključio je Japec. 

 

Podijeli