Novosti Sport Događanja

Mališani „Lojtrice“ učili o dobrim i lošim stranama sunca

20.06.2018. / Petar Brnada

U svom centralnom objektu Dječji vrtić Lojtrica u četvrtak, 14. lipnja, ugostio je djelatnike ustanove Ljekarne Zagrebačke županije koji su održali iznimno zanimljivu, kvalitetnu i korisnu radionicu pod nazivom: Sunce - sve njegove dobre i loše strane.

Na radionici su sudjelovala djeca i odgojiteljice engleske mješovite skupine i Montessori skupine.

Ustanova Ljekarne Zagrebačke županije osim primarnih djelatnosti (opskrbe lijekovima, medicinskih pomagala, dječjom hranom, dijetetskim i kozmetičkim proizvodima), pruža i dodatne usluge u cilju unaprjeđenja kvalitete života stanovništva Zagrebačke županije pa je tako u jesen 2017. krenula s provedbom novog projekta «Mi smo uz Vas», čiji je cilj podizanje svijesti i informiranje stanovništva o određenim zdravstvenim stanjima i potencijalnim opasnostima za zdravlje.

Projekt se u početku provodio isključivo u ljekarnama, a od ove godine organiziraju posjete u ustanove kako bi se još više približili najmlađim i najstarijim stanovnicima.

Kako kažu u Dječjem vrtiću Lojtrica, sigurnost i zdravlje djece su im na prvom mjestu, pa su prepoznali važnost projekta te se odazvali pozivu na suradnju.

Vedra, stručna i pristupačna voditeljica Olgica Velkovski Škopić, mag. pharm. sa svojim je kolegama održala radionicu u kojoj su sva djeca imala priliku aktivno sudjelovati. Nakon početnog toplog predstavljanja sebe i ostalih ljekarnika, započeo je razgovor o ljekarni te predstavljanje teme zbog koje su se okupili.

Kako bi bili spremni za izradu gelova poslije sunčanja, svako dijete dobilo je naljepnicu sa svojim imenom, zaštitnu pregaču, zaštitnu kapu i masku (kojima ih je opremila Ustanova Ljekarne Zagrebačke županije) pa su djeca za tren postala mali ljekarnici. Djeca su imala priliku miješati potrebne sastojke, namazati ih na kožu, te omirisati ih.

Kada su zajedničkim snagama izradili gel svako dijete napunilo je svoju kutijicu te dobio naljepnicu sa svojim imenom na nju. Isto tako djeca su mogla isprobati šeširiće i naočale sa zaštitnim faktorima te se s istima fotografirati. Na kraju je uslijedilo zajedničko fotografiranje „Malih“ i „Velikih“ ljekarnika, te podjela diploma za «Male ljekarnike» koja su djeca sama ispisivala ili uz pomoć ljekarnika.

Osim novog znanja i iskustva, djeca su dobila prigodnu poklon vrećicu koja je sadržavala edukativnu brošuru što je sve potrebno spremiti od lijekova i medicinskih pomagala kad se spremaju na put (takozvana „Putna ljekarna“), Tropski maslac, Umirujući gel nakon sunčanja, bojanku Sunčalica te gel u čijoj su izradi i sama sudjelovala.

-U toplom i ugodnom sjećanju ostat će nam ova edukativna radionica te stručni i vedri ljekarnici Ustanove Ljekarne Zagrebačke županije, te se s veseljem nadamo nastavku suradnje za dobrobit naše djece- rekli su iz DV Lojtrica.

Podijeli