Sergej Jakirović

Rijeka je prvi favorit prvenstva, neriješeno bi bilo veliki uspjeh

Ivana Vaupotić

Sergej Jakirović nekada je nosio dres Rijeke/I. KRALJ/PIXSELL

Sergej Jakirović nekada je nosio dres Rijeke/I. KRALJ/PIXSELL

Vjerujem da ćemo do kraja prijelaznog roka dovesti još četiri pojačanja. Imamo dobar igrački kadar, a sada je samo pitanje koliko brzo ćemo se posložiti - kaže trener Gorice.



ZAGREB Povijest hrvatskog nogometa kaže da će klub iz Velike Gorice večeras odraditi prvoligaško gostovanje kod »Rijeke« nakon 172 mjeseca i jednog dana. Preciznije, 27. ožujka 1994. godine tadašnji »Radnik« je na putu prema nižem stupnju natjecanja stigao na Kantridu i otišao kući pune mreže (6:0).


Klub je u međuvremenu životario po drugoj i trećoj ligi, a 2009. godine dočekao je novi uzlet pod imenom »Gorica«. Nakon skoro četvrt stoljeća Velika Gorica opet ima prvoligaša koji će prvu utakmicu u elitnom društvu odigrati večeras na Rujevici.


– Za mene je »Rijeka« prvi favorit prvenstva. Ovo ne govorim iz kurtoazije prema našim domaćinima nego stvarno tako mislim. Svake sezone »Rijeka« prodaje nositelje igre i dovodi nove igrače koje Matjaž Kek u čudesno brzom roku uklapa u moćnu momčad. Uostalom, u proljetnom dijelu prošle sezone »Rijeka« je pobijedila u svim utakmicama na Rujevici. Prema tome, jasno je da nas očekuje izuzetno teško gostovanje – kaže Sergej Jakirović, trener »Gorice«.




U proteklih šest tjedana Turopoljci su pod vodstvom 41-godišnji stručnjaka uspješno odradili pripreme, no stvarni domet momčadi još uvijek predstavlja veliku nepoznanicu zbog velikog broja novih igrača. Velikogoričani su, između ostalih, doveli Marka Dabru iz »Cibalije«, Aleksandra Jovičića iz »Slaven Belupa«, Lukasza Zwolinskog iz poljskog »Pogona«, Davida Arshakyana iz danskog »Vejlea« te Farouka Miyu iz belgijskog »Standarda«.


– U pitanju su vrlo zanimljivi igrači. Na primjer, Miya ima dvadeset godina i 52 nastupa za razne reprezentacije Ugande. Već na prvom treningu se vidjelo da je taktički vrlo dobro potkovan, iako je vrlo mlad. Zwolinski se na pripremama pokazao kao pravi golgeter, na svakoj utakmici je zabio gol. Osim toga, stalno ulazi u prilike, a to je jako bitno – objašnjava Jakirović, nudeći optimizam.


Povrh toga, u klubu su ostali nositelji igre iz prošle sezone, stoper Nemanja Ljubisavljević te veznjaci Mario Marina, Iyayi Atiemwen i Michal Maslowski koji je u karijeri zabilježio i tri nastupa za A reprezentaciju Poljske.


– Vjerujem da ćemo do kraja prijelaznog roka dovesti još četiri pojačanja. Imamo dobar igrački kadar, a sada je samo pitanje koliko brzo ćemo se posložiti. Zato mi je draže da prvu utakmicu igramo s »Rijekom« na Rujevici nego da, recimo, na svom terenu dočekujemo »Rudeš« koji su svi već otpisali. Takva utakmica nosila bi nam nevjerojatan pritisak, a ovako smo rasterećeni. Nadam se da ćemo se na Rujevici predstaviti u dobrom svjetlu. Uspijemo li ostati neporaženi, to bi za nas bio velik uspjeh – zaključuje Jakirović.