Novosti Sport Događanja

Vikend banderijalaca: Od Mađarske do Knina

08.08.2018. / Ivana Ćurić

Povijesna postrojba Turopoljski banderij iza sebe ima još jedan ispunjen ljetni vikend u kojemu su u dva dana zabilježili pet predstavljanja u različitim mjestima - Szigetvar, Velika Gorica, Veleševec, Sinj, Knin.

Na poziv Grada Szigetvara iz Mađarske po drugi puta se odazvala Plemenita opčina turopoljska i tako zabilježila još jedan inozemni nastup u susjednoj zemlji. Szigetvar je grad u kojemu se odvila Sigetska bitka u kojoj je slavno poginuo Nikola Šubić Zrinski, ujedno i posljednji strani posjednik dvorca Lukavec, a njemu u čast u banderij je sudjelovao na otvaranju manifestacije Dani sigetske opsade.

Banderij je na svojem terenu zabilježio dva izlaska ovoga vikenda i to po deseti puta na manifestaciji Kosci za kosce koju organizira JU Zeleni prsten u Veleševcu gdje su u slobodnom programu i pokosili konkurenciju osvojivši prva tri mjesta u natjecanju košnje trave ručnom kosom. U sklopu protokola Grada Velike Gorice bili su i počasna straža prilikom polaganja vijenaca na Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Put je Turopoljce odveo i u unutrašnjost Dalmacije i to na središnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin, a dan ranije i na otvorenje 303. Sinjske alke u Sinj gdje su nastupali zajedno  s drugim povijesnim postrojbama iz Hrvatske.

 

Podijeli