MJERA LJEPOTE

ISPOVIJEST MANEKENKE TENE HORVAT OKO KOJE SE RAZVILA BURNA DEBATA 'Ja nisam plus size iako me domaće tržište tako vidi, ali ja u te mjere ne pripadam'

 

Smeđa kosa, zelene oči. Visina 172 cm. Proporcije 89-81-108. Konfekcijski broj 40, a broj cipela 37.5. To stoji u modnoj iskaznici Tene Horvat, 21-godišnje manekenke iz Velike Mlake, mjesta nedaleko od Velike Gorice koja se modelingom počela baviti krajem prošle godine.

Sada je pak na glasu kao nova hrvatska plus size zvijezda. Iako, ako pogledate njezine fotografije, tom epitetu “plus size” nema opravdanja. A slično misli i publika na društvenim mrežama koja je oko njenih mjera razvila veliku debatu.

- Moje mjere su donesene u skladu s domaćim tržištem, za koje smatram da nije dovoljno veliko, a one se razlikuju od onih na inozemnom tržištu - tvrdi Tena koja je u agenciju Midikenn došla na nagovor prijatelja koji je za agenciju radio kao fotograf.

- Napravili smo probni photoshooting za fotografije pomoću kojih bih se predstavila Midikenn agenciji. Nakon nekoliko dana došla sam u agenciju gdje su mi uzeli mjere na temelju kojih je odlučeno da sam plus size model - prisjetila se Tena, studentica kroatistike na Filozofskom fakultetu. Dosad je već imala angažmane za Naf Naf i Cute kute.

Ne pripadam ovdje

Iako je potpala u plus size kategoriju, Tena ne osjeća da u nju pripada.

- Sebe ne gledam kao plus size model. No, s obzirom na to da je situacija na domaćem tržištu takva, po brojkama spadam u tu kategoriju - iskreno će Tena koja priznaje da kod nas postoji previše stereotipa o plus size modelima i mnogo negativnih komentara, pa se mnogo djevojka ne usudi ni probati.

- Bilo je pokojeg negativnog komentara pogotovo u zadnje vrijeme, no mišljenje koje mi je bitno je ono koje dolazi od osoba koje su mi bliske i do kojih mi je stalo tako da se na to ne obazirem - ističe Tena.

U inozemstvu je drugačije. Tamo su plus size modeli puno uspješniji i traženiji.

Na svjetskim modnim pistama najtraženija je putena američka ljepotica Ashley Graham koja pršti samopouzdanjem i nevjerojatno nalikuje na Evu Mendes. Na listi najzaposlenijih plus size modela svakako je i Britanka Iskra Lawrence, a tu su i Hayley Hasselhoff, kći Mitcha iz “Spasilačke službe”, Hunter McGrady i Tess Holliday.

Dajte joj da radi

- Trenutni cilj i prioritet mi je završiti akademsko obrazovanje tako da o inozemnoj karijeri ne razmišljam previše. Samo želim imati što više posla - otkriva Tena Horvat. No, upravo bi to mogao biti glavni problem jer u Hrvatskoj za nju, kao plus size manekenku baš i nema posla. To nam je potvrdio i Sayon Bangoura, direktor i vlasnik Midikenna.

- Midikenn ima plus size ponudu, ali u Hrvatskoj nema plus size potražnje. Rekao bih da kod nas vlada zakon brojeva, jer se mi prilagođavamo okvirima domaćeg tržišta koje je još uvijek daleko od svjetskih kriterija gdje su plus size manekenke redovito u modnim kampanjama i na pistama, a kod nas se to dogodilo jednom ili dvaput - ističe Bangoura čija agencija uz Tenu Horvat, zastupa još tri plus size modela: Marijanu Brankov koja je surađivala s poznatim njemačkim brendom Ulla Popken te Europa 92, Katarinu Sučić i Doroteu Samac.

Nije klasični model

- Tena Horvat naše je novo lice. Ne spada među klasične modele koji imaju mjere bokova od 88 do 90 cm i struka od 60 do 64 cm. Rekao bih da je ona nešto između, međukategorija, ali kod nas je prezentirana kao plus size model jer klasični modeli su oni do konfekcijskog broja 36, a sve dalje od toga je plus size, iako naravno sve ovisi o građi i konstituciji tijela, pa o pravim plus size modelima govorimo zapravo od veličine 40 - objašnjava Sayon Bangoura.

Kaže da u Midikennu nemaju posebne kastinge za plus size modele, već im djevojke šalju upite. One su upoznate s modnom scenom pa same sebe odrede kao plus size i većinom znaju u koju kategoriju spadaju. Oni ih potom pozovu na razgovor i tu sve krene.

- U modelingu je najbitnija osobnost, ono nešto. Ne ograničavamo se toliko mjerama i konfekcijskim brojevima. S kojim brojem počinje, a s kojim završava plus size manekenstvo i nama je zapravo još uvijek nepoznanica. Sigurni smo jedino da želimo dati priliku i drugim djevojkama - naglašava Bangoura.

“Manekenstvo završava na broju 38, ostalo je lažna nada”

Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica agencije Talia Model ima stav oko plus size trenda.

- Poštujem klasično manekenstvo koje završava na broju 38 i ne želim graditi lažne nade. Izbori ljepote, hostesiranja i drugi nemaju pravila modelinga, pa ako djevojka želi neku vrstu scenskog pojavljivanja, može se pronaći u tom smislu - rekla je Harapin Zalepugin koja smatra da plus size manekenstvo nigdje neće postati pravilo u svijetu mode, jer se zna kakvi se postulati moraju poštivati na pisti - visoko i tanko.

Po modnim zakonima najstroža je Francuska, gdje se od modela očekuje da su bokovi 90 cm, pa čak i ispod toga. Kod nas i u većini modnih prijestolnica, nisu poželjni bokovi širi od 93 cm i visina ispod 177 cm. Stoga da bi djevojke poput Tene Horvat uspjele u svijetu modelinga u Hrvatskoj je potrebno promijeniti modnu sferu. Dizajneri i modni brendovi trebali bi stvoriti više posla za plus size modele.

- Moda je diskriminirajuća i ja sam za to da na pisti bude što više različitih modela. Različite građe, visine, boje kože... Shvatio sam da je potrebno pokazati da svatko može biti prekrasan - rekao nam je modni dizajner Robert Sever koji u svojoj ovogodišnjoj proljeće/ljeto kolekciji i prošlogodišnjoj jesen/zima ima i veće konfekcijske brojeve, a na modnoj pisti ih je predstavila Lucija Lugomer, najpoznatija hrvatska plus size manekenka koja je svoju karijeru također započela u agenciji Midikenn.

Instagram
Lucija Lugomer
Lucija Lugomer

- Smatram da svatko mora moći izgledati savršeno i nadam se da će i drugi domaći dizajneri to shvatiti jer naši stvarni klijenti na kraju nisu manekenke konfekcijskog broja 34 ili 36, već stvarne žene koje najčešće nose veličine od 38 do 42 - zaključuje Sever.

Na tom tragu djeluje i dizajnerski dvojac iz Envy rooma, Vjeko Franetović i Nikica Ivančević, koji su najpoznatiji po romantičnim vjenčanicama.

- Standardne i najtraženije veličine 36 i 38 imamo na vješalicama u showroomu. To je 70 posto naše prodaje, a ostalo radimo po mjeri - otkrio nam je Franetović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:41