Home Izdvojeno MOST poziva: Osigurajmo budućnost jezeru Čiče

MOST poziva: Osigurajmo budućnost jezeru Čiče

MOST-ovci pozivaju gradske oce na dijalog i zazivaju tematsku sjednicu Gradskog vijeća na ovu temu

PODIJELITE
Pismo kojim se MOST obratio redakciji potpisuje Marko Šimac (desno)

“Jezero Čiče, najveće turopoljsko jezero, još je u vijek pod eksplantacijom. S preko 40 metara dubine i strmim obalama, sklonim urušavanju, nije ga moguće prenamijeniti za sport i rekreaciju. Kako bi se omogućila prenamjena. potrebno je veliko ulaganje u uređenje obala i pokosa, kako bi se napravile plaže i prostor za sadržaje. Pri tome je moguće urediti samo dio jezera, jer je ostatak nepovratno uništen i preblizu prometnica, naselja i pročistača otpadnih voda”, upozoravaju članovi MOST-a koji su redakcijama poslali otvoreno pismo uz apel “osigurajmo budućnost jezeru Čiče” te pozivaju gradske oce na dijalog i zazivaju tematsku sjednicu Gradskog vijeća.

Sjednica se, napominju, može sazvati konsenzusom ili na zahtjev trećine vijećnika, u ovom slučaju ujedinjene oporbe. “Imamo li snage izdići problem jezera Čiče iznad politike i zajednički krenuti putem sustavnog rješenja ovog, za Veliku Goricu i Turopolje bitnog pitanja ili će jezero Čiče, kao i mnoge druge goruće potrebe građana, nastaviti biti talac velikogoričkih političkih igara?”, pitaju se MOST-ovci.

Dodaju kako je važnost jezera Čiče za Grad Veliku Goricu neupitna. “Svojom veličinom, kvalitetom vode, prometnim smještajem i blizinom Velike Gorice, Zagreba, Zračne luke… može postati centralna sportsko-rekreacijska destinacija širem predjelu županije, kao i svim putnicima koji prolaze kroz naš kraj. Otvaranjem sportskih, rekreativnih, hotelskih, ugostiteljskih i sličnih sadržaja obogatila bi se turistička ponuda Grada i otvorila nova radna mjesta, ne samo na jezeru, nego i u svim popratnim sadržajima. Prihodovao bi i Grad i građani. Jezero Čiče moglo bi postati jedan od pokretača velikogoričkog gospodarstva”, stoji među ostalim u priopćenju.

Danas je, podsjećamo, na čičkom Ježevu akcija čišćenja otpada, o čemu više možete doznati ovdje