Novosti Sport Događanja

Turopoljska podgutnica, vezovi i nošnje na Danima europske baštine

18.09.2018. / Petar Brnada

Prostori Starog grada Lukavca, Muzeja Turopolja i Gradske knjižnice od 24. pa do 28. rujna bit će domaćini Dana europske baštine u Velikoj Gorici.

Program će u Starom gradu Lukavec započeti promocijom monografije „Srce Turopolja“ koja će se održati u ponedjeljak u 19 sati, a nastavlja se u srijedu, 26. kolovoza, u Muzeju Turopolja gdje će se u 18 sati održati izložba „Neverbalna komunikacija tradicijske odjeće“ autora Maria Žileca i Marte Križaj.

U Gradskoj knjižnici Velika Gorica program započinje u četvrtak u 12 sati kada će se u središnjem odjelu za odrasle održati predavanje „Tajni jezik tekstila“ Katarine Bušić dok će se na Dječjem odjelu s početkom u 13 sati održati radionica za djecu i mlade pod nazivom „Turopoljska podgutnica“ koju će voditi Maja Novak.

U središnjem odjelu za odrasle u 18 sati će se održati i radionica za odrasle naslova „GRBEŽ, najstariji tradicijski turopoljski vez“ koju će voditi članovi Etno udruge Kurilovec.

Zadnjeg dana u Lukavcu će se od 10 do 14:30 sati održati Etnografski praktikum, a u isto vrijeme započet će i predavanje Marte Križaj „Odjeci tradicijskih stilova odijevanja u suvremenoj modi“.

Organizatori poručuju da se za sudjelovanje na Etnografskom praktikumu možete prijaviti sve do srijede, 26. rujna, na e-mail kultura@gorica.hr.

U 10:30 sati na programu će se naći i radionica umijeća izrade turopoljske poculice koju će voditi članovi Etno udruge Kurilovec čime će se zaokružiti ovogodišnji Dani europske baštine u Velikoj Gorici.

Podijeli