Novosti Sport Događanja

MOST predlaže tematsku sjednicu Gradskog vijeća o jezeru Čiče

18.09.2018. / Ivana Ćurić

MOST nezavisnih lista Velike Gorice još jednom je upozorio na problem jezera Čiče te su kroz priopćenje za medije i javnost predložili tematsku sjednicu Gradskog vijeća o ovom jezeru. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Jezero Čiče, najveće turopoljsko jezero, još je uvijek pod eksploatacijom. S preko 40 m dubine i strmim obalama, sklonim urušavanju, nije ga moguće prenamijeniti za sport i rekreaciju. Kako bi se omogućila prenamjena potrebno je veliko ulaganje u uređenje obala i pokosa, kako bi se napravile plaže i prostor za sadržaje. Pri tome je moguće urediti samo dio jezera, jer je ostatak nepovratno uništen i preblizu prometnica, naselja i pročistača otpadnih voda. Kako smo došli u takvu situaciju?

Sanacija obala je obaveza koncesionara. On ne smije prelaziti s jednog eksploatacijskog polja na drugo, bez da sanira obale. No to na jezeru Čiče nije nadzirano. Sustavno neprovođenje nadzora te neizlazak nadležnih inspekcija rezultiralo je potpunom devastacijom jezera. U trenutnom stanju jezero je opasna rudarska jama, a kada prestane eksploatacija, počet će zamuljivanje i pad kvalitete vode, jer će dublji predjeli ostati bez kisika (nema miješanja vode) pa će živi svijet tih područja uginuti. Sve što uđe u te slojeve će anaerobno trunuti, stvarajući mulj. Krajnji rezultat će biti zapuštena, zamuljena rudarska jama upitne kvalitete vode.

Važnost jezera Čiče za Grad Veliku Goricu je neupitna. Svojom veličinom, kvalitetom vode, prometnim smještajem i blizinom Velike Gorice, Zagreba, Zračne luke... može postati centralna sportsko-rekreacijska destinacija širem predjelu županije, kao i svim putnicima koji prolaze kroz naš kraj. Otvaranjem sportskih, rekreativnih, hotelskih, ugostiteljskih i sličnih sadržaja obogatila bi se turistička ponuda Grada i otvorila nova radna mjesta, ne samo na jezeru, nego i u svim popratnim sadržajima. Prihodovao bi i Grad i građani. Jezero Čiče moglo bi postati jedan od pokretača velikogoričkog gospodarstva. No to se ne događa.


Most Velike Gorice je na potencijal jezera i opasnosti njegovog zapuštanja i propadanja upozoravao od svog osnutka te kroz više sjednica Gradskog vijeća. No interesa vladajuće koalicije za ozbiljan pristup rješavanju ovog problema nema. Kao i kod drugih naših konstruktivnih ideja (upravljanje vodnim gospodarstvom, pitanje grijanja, javni prijevoz, prometna rješenja, reforma mjesne samouprave...) u potpunosti nas se ignorira.

Niti jedna gradska vlast, pa tako niti aktualna, nije pokazala ozbiljan interes da se inspekcijskim nadzorom osigura da koncesionar sanira obale jezera, da se drži propisanih gabarita iskopa te da se, kako eksploatacija ide kraju, ostvaruju preduvjeti za prenamjenu jezera. Ono što se osiguralo je izostanak inspekcija, izbjegavanje teme u Gradskom vijeću, ignoriranje peticije građana za spas jezera Čiče, ignoriranje udruga, mjesnog odbora Novo Čiče, raznih građanskih inicijativa, nedjelovanje po pitanju potrebe izrade novog plana uređenja jezera... Sve ovo pokazuje potpuni neinteres Grada za jezero Čiče. Što je pozadina toga? Je li u pitanju nesposobnosti razumijevanja potencijala jezera ili pogodovanje interesima krupnog kapitala koji se financira rudarenjem i daljnjom devastacijom jezera? Ne znamo, no potrebno je djelovati.

Most se zalaže za to da se problemu jezera Čiče pristupi sustavno. Bilo kakvo trenutno obustavljanje šljunčarenja ili naprasni odlazak koncesionara bi nam ostavio nesaniranu rudarsku jamu u koju bi malo tko htio ulagati. Zbog velikih troškova sanacije i prenamjene. Most se zalaže za to da se pitanje jezera Čiče nađe na tematskoj sjednici Gradskog vijeća. Zaključak sjednice bi trebao biti potreba da Grad sjedne za stol s koncesionarima i da se pronađe mehanizam kojim će se barem djelomično sanirati obale i stvoriti preduvjeti za uređenje prenamjenu jezera, počevši od južne obale i nekoć funkcionalnog Čič Beacha, prema sjevernoj obali, čije će uređenje ujedno značiti i prestanak eksploatacijskih djelatnosti na jezeru. Sukladno tome potrebno je napraviti detaljan plan uređenja jezera, s odgovarajućim omjerima vodenih i zelenih površina, te rokovima provođenja pojedinih faza uređenja.

Ovim putem pozivamo i vladajuću koaliciju da omogući sazivanje tematske sjednice na temu budućnosti jezera Čiče i daljnjih smjernica očuvanja vodnog bogatstva Turopolja (revitalizacija rijeke Odre). Sjednica se može sazvati konsenzusom ili na zahtjev trećine vijećnika, u ovom slučaju ujedinjene oporbe. Imamo li snage izdići problem jezera Čiče iznad politike i zajednički krenuti putem sustavnog rješenja ovog, za Veliku Goricu i Turopolje bitnog pitanja ili će jezero Čiče, kao i mnoge druge goruće potrebe građana, nastaviti biti talac velikogoričkih političkih igara?

Podijeli